IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ожесточените руски удари срещу Авдиевка продължават пети пореден ден

Двама цивилни са загинали при ударите тази нощ, съобщиха местните власти

11:37 | 15.10.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Двама цивилни са били убити при руски атаки срещу източния украински град Авдиевка в събота, съобщи в неделя Донецката областна администрация, цитирана от Ройтерс.

При една от малкото си офанзиви от месеци насам руската армия е извършила нападения срещу Авдиевка за пети пореден ден. Артилерийският обстрел е бил толкова ожесточен, че служителите на службите за спешна помощ не са успели да извадят телата на загиналите от разрушените сгради.

Администрацията на Донецка област съобщи в приложението „Телеграм“ в неделя, че още един човек е бил ранен в друга част на областта.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи в неделя, че силите му са отблъснали 15 руски атаки близо до Авдиевка, Тоненке и Первомайске в Донецка област, а руските сили са извършили тежки въздушни удари в областта.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, също в Източна Украйна, съобщи в неделя, че 54-годишна жена и 57-годишен мъж са били убити, а една жена е била ранена при руско въздушно нападение през нощта.

Както Русия, така и САЩ заявиха, че нарасналото насилие около Авдиевка е нова руска офанзива.

Боевете са се засилили и в други сектори на 1000-километровия фронт. Високопоставен украински командир съобщи, че сблъсъците по на север са се „влошили значително“, а друг заяви, че руските загуби в южните сектори на войната се увеличават.

Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация в в Авдиевка, заяви, че местните жители са получили отдих от среднощните въздушни удари, но нападенията са били възобновени през деня.

„Те нанасят удари с всичко, с което разполагат – артилерия, залпови ракетни системи, минохвъргачки и много самолети“, съобщи Барабаш пред националната телевизия.

Той заяви, че 1620 местни жители са останали в Авдиевка, който преди войната е имал 32 хил. души население.

Военният говорител Олександър Ступун заяви, че Авдиевка е важна за Москва, „защото това е единствената ѝ възможност да покаже някаква победа. Те нямат други варианти“.

Той допълни пред националната телевизия, че руските сили в областта „се увеличават четири поредни дни. Затова врагът си отмъщава на цивилното население“.

Олександър Сирский, командир на украинските сухопътни сили, посети войските близо до Купянск, намиращ се по на север, и заяви, че руските сили се прегрупират след претърпени загуби.

„Основната цел на врага е да нанесе поражение на нашите войски, обкръжаването на Купянск и достигането на река Оскил“, е заявил той, цитиран от военна платформа.

Генерал Олександър Тарнавский, ръководител на силите на юг, съобщи в „Телеграм“, че украинските войски напредват на юг и че жертвите от руска страна „продължават да растат“.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че руските сили укрепват позициите си по цялата фронтова линия в Украйна след по думите му провала на контранастъплението на Украйна тази година, предава Ройтерс.

Към момента Русия контролира около 17,5% от територията на Украйна и четиримесечното украинско контранастъпление тази година не доведе до почти никакви нетни териториални придобивки, сочат западни анализи на контролираната от Русия територия.

Макар че Украйна си върна завзети от Русия територии миналата година, украинската армия не успява да проникне в руските линии, които са укрепени с минни полета и хиляди допълнителни руски военни.

„Колкото до контранастъплението, което изглежда е блокирано, то се проваля напълно“, заяви Путин във видео изявление, публикувано в социалните мрежи от прокремълския журналист Павел Зарубин.

„Противниковата страна подготвя нови активни офанзивни операции. Виждаме го и го знаем“, заяви Путин в отговор на въпрос за битката за Авдиевка.

„Това, което се случва сега по цялото протежение на контактната линия, се нарича „активна отбрана“. И нашите войски подобряват позицията си в почти цялата област. Доста голяма област“, допълни руският президент.

Междувременно украинският финансов министър Сергей Марченко заяви, че за Украйна е все по-трудно да си осигури финансова подкрепа, тъй като вниманието на представители на ключови страни донори се пренасочва към предстоящи избори, а геополитическото напрежение нараства.

„Виждам голяма умора, виждам много слабост сред нашите партньори, те биха искали да забравят за войната, но войната все още продължава и е пълномащабна“, каза Марченко в кулоарите на срещите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Маракеш.

Той допълни, че сега Украйна полага „двойни усилия да убедим партньорите ни да ни предоставят подкрепа спрямо последните годишни заседания“ през април.

Тъй като войната с Русия продължава, Украйна трябва да си осигури финансова подкрепа от Запада, за да запълни дупката в бюджета за 2024 г. от 43 млрд. долара. Разговорите тази седмица бяха помрачени от конфликта между Израел и „Хамас“, който започна точно когато делегатите се отправяха към Маракеш.

Марченко заяви, че „геополитически промени и вътрешнополитическият контекст в различни страни“ подкопават апетита на правителствата за подкрепа на Украйна, споменавайки предстоящите избори в САЩ и в ЕС догодина.

Украйна е предвидила допълнителни данъчни приходи и набиране на средства от вътрешния дългов пазар, но ще бъде зависима от външна помощ за по-голямата част от изискваните разходи през следващата година.

„Вече имаме някои ангажименти като 5,4 млрд. долара от програмата на МВФ и очакваме ангажименти от Япония и Великобритания, и разбира се, разчитаме на ключовите ни партньори и съюзници САЩ и ЕС“, каза Марченко.

ЕС работи по пакет за Украйна на стойност 50 млрд. евро за 2024 г. до 2027 г. Марченко съобщи, че Украйна се стреми да получи 18 млрд. евро от тази сума през 2024 г., какъвто беше пакетът от помощи за страната и през тази година.

Той изрази задоволство от усилията за използване на замразени активи на руската държава, като заяви, че това, което западните поддръжници определяха преди като „постижима цел“, сега „прилича на план“. Правни притеснения и други пречки усложняват възстановяването на средствата.

Украинската икономика ще нарасне с 5% през 2024 г., съобщи Марченко по-рано тази седмица, а достатъчното запълване на газохранилищата за зимата трябва да предпази икономиката от потенциален ръст на цените, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още