IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е атакувала Херсонска област с 59 атаки през нощта

Рамзан Кадиров предложи президентските избори в Русия да бъдат отложени или само Владимир Путин да е кандидат

09:51 | 08.10.23 г.
Снимка: Eugene Hertnier/Global Images Ukraine via Getty Images
Снимка: Eugene Hertnier/Global Images Ukraine via Getty Images

Над десет души са били ранени, включително 27-годишна жена и 9-месечното ѝ бебе, в атака на Русия срещу южния украински регион Херсон, заяви губернаторът ѝ в неделя.

„Херсонска област изживя нова ужасна нощ“, написа губернаторът Олександър Прокудин в Telegram.

Няколко къщи и газопроводи са били повредени по време на нападението, съобщава Ройтерс.

През последните 24 часа руските сили са извършили 59 атаки срещу Херсон, съобщи администрацията на областта в Telegram, включително 19 случая на обстрел срещу административния център на областта град Херсон.

Ройтерс не е успял независимо да удостовери истинността на информацията. От Русия не е имало незабавен коментар.

В същото време руското министерство на Русия заяви, че е свалило две украински противовъздушни ракети С-200 над анексирания от Москва Кримски полуостров. Министерството публикува две почти идентични публикации в Telegram в събота вечерта, в които се казва, че Киев е „опитал терористична атака“ в 18:00 ч. И 22:00 ч. московско време с противовъздушна ракета С-200, която е била „преобразуван във версия за атака“.

Друг украински дрон е бил свален близо до Москва рано в събота, съобщи руската информационна агенция ТАСС, добавяйки, че изглежда няма щети или ранени.

В руския Белгород местните власти съобщиха, че три украински ракети "Точка-У" са били унищожени над граничния регион и че обстрелът от силите на Киев е убил един човек, който е бил на улицата по време на атаката.

В Украйна член на управляващата руска партия "Единна Русия" беше убит от кола бомба в контролирания от Русия град Нова Каховка в района на Херсон, посочват официални лица. Владимир Малов е починал в болница, съобщават те.

В украинския град Гроза в района на Харков местните жители започнаха да погребват жертвите на руския ракетен удар, който уби около 50 души в петък. Представители на мисията за наблюдение на ООН в Украйна казват пред агенция Associated Press, че разговорите с местни жители и оцелели показват, че „на практика всички убити са били цивилни и че самата цел, оживено селско кафене и магазин, също е очевидно цивилна“.

Междувременно Рамзан Кадиров, ръководител на руския регион Чечня и близък съюзник на президента Владимир Путин, предложи президентските избори в Русия, които трябва да се проведат следващия март, или да бъдат отложени поради войната в Украйна, или да бъдат ограничени до един кандидат.

„Предлагам сега, докато тече „специалната военна операция“, единодушно да решим, че ще имаме един кандидат на изборите – Владимир Владимирович Путин“, каза Кадиров, цитиран от ТАСС. „Или временно да отменим изборите, защото днес няма кой друг да защити страната ни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още