IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите на германския бизнес в Китай са намалели през първото полугодие на 2023 г.

Инвестициите в Китай са се свили до 10,31 млрд. евро през първите шест месеца от годината

22:51 | 20.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските преки инвестиции в Китай са намалели през първата половина на годината, въпреки че пак са останали близо до върха си от 2022 г., и са нараснали като дял от общите инвестиции на страната в чужбина, сочат официални данни, анализирани от института IW и цитирани от Ройтерс.

Инвестициите в Китай са се свили до 10,31 млрд. евро през първата половина на 2023 г. от 12 млрд. евро през първата половина на миналата година, пишат от IW в свой анализ.

Общата им стойност обаче все още е почти два пъти по-голяма от 5,5 млрд. евро, които са инвестирани през 2019 г., преди началото на пандемията. Това също е над два пъти повече от 4 млрд. евро, инвестирани средно през първата половина на годината през миналото десетилетие.

Данните засилват опасенията, че германските фирми продължават да инвестират сериозно в Китай въпреки призивите на правителството към компаниите да намалят експозицията си и рязкото свиване на инвестиционните гаранции за страната.

Общият поток от преки германски инвестиции е намалял още по-рязко до 63 млрд. евро през тази година от 104 млрд. евро през миналата, тъй като най-голямата икономика в Европа се бореше с рецесията.

В резултат на това инвестициите в Китай като дял от общите инвестиции на Германия всъщност са се увеличили до 16,4% през първата половина на годината, спрямо 11,6% през миналата година и 5,1% през 2019 г., съобщиха от института IW.

„Тенденцията по отношение на Китай остава почти без промяна и тази година“, казва анализаторът на IW Юрген Матес. „Въпреки че Германия като цяло инвестира много по-малко в чужбина, новите преки инвестиции в Китай все още са почти толкова високи, колкото и преди.“

Матес посочва, че повечето инвестиции в Китай са финансирани от реинвестирани печалби.

Правителството на Германия през последните месеци призова германските компании да намалят стратегическата си зависимост от Китай, тъй като смята, че нарастващата велика сила на Азия представлява все по-голяма заплаха за сигурността в световен мащаб.

Въпреки че има ранни признаци, че германските компании започват да преразглеждат стратегиите си по отношение на Китай, не на последно място заради забавянето на китайската икономика и новия закон за сигурност, това все още не е потвърдено.

Някои експерти, които наблюдават Китай, смятат, че това отчасти се дължи на разминаването между няколко големи компании като Volkswagen и BASF, които залагат двойно повече на Китай, и останалите, които са все по-предпазливи и търсят нови възможности, включително и на други места в Азия.

Матес изтъква, че инвестициите в останалата част на Азия като дял от общите инвестиции на Германия също се увеличават.

„Забележително е, че почти една четвърт от потоците на германските преки инвестиции напоследък са насочени към Азия“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още