IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия "превръща в оръжие" всичко – от храна и енергия до отвлечени деца

усия се опитва да манипулира недостига на храна в световен мащаб, каза украинският президент пред ООН

22:52 | 19.09.23 г. 8
Снимка: Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че Русия "превръща в оръжие" всичко – от храна и енергия до отвлечени деца във войната си срещу Украйна. Той предупреди световните лидери при откриването на годишната сесия на Общото събрание на ООН, че същото може да се случи и с тях, съобщава Associated Press.

„Когато омразата се използва като оръжие срещу една страна, тя никога не спира дотук“, каза той. „Целта на настоящата война срещу Украйна е да превърне нашата земя, нашите хора, нашите животи, нашите ресурси в оръжия срещу вас – срещу международния ред, основан на правила“.

Той посочи ефекта на войната върху доставките на гориво и храна. Зеленски добави, че поне десетки хиляди деца са отнети от семействата им след нахлуването на Москва: „Какво ще се случи с тях?“

„Тези деца в Русия са научени да мразят Украйна и всички връзки със семействата им са прекъснати. И това очевидно е геноцид“, каза Зеленски.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и още един служител, обвинявайки ги в отвличане на деца от Украйна. Руските власти отрекоха каквито и да било принудителни трансфери на деца, като казаха, че някои украински деца са в приемни семейства.

Русия се опитва да манипулира недостига на храна в световен мащаб, за да накара международната общност да признае земите, които е заграбила от Киев, каза още той.

Зеленски разкритикува Москва, че се "опитва да използва недостига на храна на световния пазар, за да получи признаване на някои, ако не и на всички завзети територии".

Зеленски излезе на световната сцена в чувствителен момент от кампанията на страната си за поддържане на международната подкрепа за нейната борба. Близо 19 месеца след като Москва започна пълномащабно нахлуване, украинските сили са три месеца в контранастъпление, което не върви толкова бързо, нито толкова добре, колкото се надяваха първоначално.

Украйна и съюзниците ѝ представят каузата на страната като битка за върховенството на международното право, за суверенитета на всяка държава с мощен и потенциално експанзионистичен съсед и за стабилността на глобалните доставки, които бяха разтърсени от войната. Сътресението в суровините предизвика инфлация и причини сериозни трудности за бедните страни.

„Трябва да се противопоставим на тази открита агресия днес и да възпираме други потенциални агресори утре“, каза президентът на САЩ Джо Байдън пред събранието във вторник в собствената си реч. Докато той обещаваше подкрепа за Украйна, последваха аплодисменти и камерите на ООН показаха Зеленски, седнал на мястото на Украйна в Общото събрание, да пляска с ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: andy щото сано твоите постове трият, прозззз! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 9 месеца
До: andyКолкото и да триете, това няма да промени факта, че Зеланчо е нацистче, избрано от ФАЩ да изиграе драматична роля на живота си. Поздрави за кастинга! Гуд джоб!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 9 месеца
Оу, цензурата се е включила и ми е изтрила поста. Да живее свободата на словото в либерална неофашистка Бългория! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
0pk
преди 9 месеца
Нещо повече, дори всеки повей на вятъра се превръща в оръжие използвано от Русия, за да преобърне райската европейска градина. Когато вятъра е силен - той нанася щети на стопанството, а когато е слаб - на енергетиката. Сън не ни лови от страх пред Русия, ей! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 20
zelka007
преди 9 месеца
въздействаща и силна реч , перфектна дикция , без да чете , бурни овации от цялото събрание ... а великият кремълски шахматист направляващ процесите в света защо не присъства ?! натоварен график или проблеми със закона има ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
cyclop
преди 9 месеца
Къв недостиг на храна, вече ще съдят европейски държави че не щяли да им я купуват. А африканските деца изнемогват и рояци муухи им пият сълзите по пристанищата, дето не иде и не иде украинското просо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още