IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият песимизъм от десетилетия е обзел американските фирми в Китай

Голяма част от компаниите планират и да пренасочат инвестициите си към Югоизточна Азия, САЩ и Мексико

12:21 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските фирми в Китай са най-песимистично настроени от десетилетия насам за възможността да развиват бизнеса си в азиатската страна през следващите няколко години, тъй като геополитическото напрежение и забавянето на икономиката помрачават настроенията, пише Bloomberg.

Само 52% от анкетираните представители на Американската търговска камара в Шанхай са заявили, че са настроени поне малко оптимистично за бизнес перспективите в Китай през следващите пет години. Това е с три процентни пункта по-малко от дела им през 2022 г. и най-ниското ниво, откакто камарата е започнала да провежда анкети през 1999 г.

„Опасенията за геополитиката, за отношенията между САЩ и Китай и слабата китайска икономика натежават върху очакванията“, пишат от AmCham Shanghai в доклад за резултатите от проучването, публикуван във вторник. Авторите добавят, че повече компании са определили прогнозите си в това проучване като „леко песимистични“ или по-лоши, отколкото по време на търговската война между САЩ и Китай през 2019 г.

Прогнозите на американските фирми за Китай са все по-мрачни. Графика: Bloomberg Прогнозите на американските фирми за Китай са все по-мрачни. Графика: Bloomberg

В анкетата са участвали повече от 300 респонденти, проведена е през юни и рисува тревожна картина на корпоративните настроения в САЩ за Китай, дори след като в бяха отменени китайските мерки за контрол от времето на пандемията.

Висшите лидери на страната изтъкнаха ангажимента си за „отваряне“ и приемане на чуждестранни инвестиции тази година. Въпреки това напрежението между САЩ и Китай, правилата за сигурност на данните и загрижеността за китайските мерки, насочени срещу американски и други задгранични фирми, притесниха компаниите.

Някои чуждестранни бизнес лидери сигнализираха, че компаниите се чувстват постоянно уморени от обещанията, а песимизмът за това дали правителството ще предложи адекватна политическа подкрепа нараства.

Американско-китайските отношения са болезнени за американските компании. Близо една пета от респондентите в проучването са заявили, че обмислят да изнесат част от текущата си работа извън втората по големина икономика в света през следващите няколко години.

Несигурността за връзките между Вашингтон и Пекин беше посочена като основна причина. Тези, които пренасочват инвестициите си далеч от Китай, или които планират го направят, посочват Югоизточна Азия, САЩ и Мексико за дестинации, в които това може да се случи.

По-ниските печалби също може да затруднят компаниите да оправдаят геополитическите рискове и регулаторните пречки пред това развитие в Китай. Само 68% от респондентите в проучването са заявили, че 2022 г. е била печеливша за тях, още един рекордно нисък дял, предвид продължителните и разпространени навсякъде мерки за контрол на Covid-19, които затрудняваха работата.

Дори след премахването на анти-Covid ограниченията очакванията за бъдеща рентабилност са сравнително ниски. Само 40% от анкетираните очакват ръстът на приходите да надхвърли този в световен мащаб през следващите три до пет години.

Има и някои проблясъци. Около една трета от респондентите са заявили, че планират да увеличат инвестициите си в Китай тази година, което е малко повече, отколкото миналата година. Потенциалът за растеж на китайския пазар и краят на ограниченията заради пандемията са сред основните причини, посочени от компаниите.

Последните мерки на китайското правителство също се отразяват добре на чуждестранния бизнес, според AmCham Shanghai. Организацията посочи удължаването на данъчните преференции за чужденци и плана от 24 точки на Държавния съвет за насърчаване на по-големи чуждестранни инвестиции като част от добрите примери.

Китайските лидери затвърдиха подкрепата си през последните дни. Гуверньорът на Китайската народна банка Пан Гоншен заяви на симпозиум, на който присъстваха представители на водещи чуждестранни компании, включително JPMorgan Chase, HSBC Holdings, Deutsche Bank, BNP Paribas, UBS Group и Tesla, че централната банка ще подобри бизнес условията за чуждестранните фирми.

„Наблюдавахме наистина добър напредък в отношенията между САЩ и Китай през последните няколко месеца“, заяви Шон Стайн, председател на AmCham Shanghai. Той посочи скорошното посещение на министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо в Пекин като събитие, което "слага основата" на връзките.

„Това е нещо, което потенциално би повлияло на броя на оптимистите и песимистите занапред“, твърди той, „защото това е най-големият проблем.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още