IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Части от вероятен руски дрон са паднали на територията на Румъния

Няма пряка заплаха за страната от конфликта в Украйна, заяви румънският министър на отбраната

17:53 | 06.09.23 г.
Румънският министър на отбраната Анджел Тълвар. Снимка: EPA/БГНЕС
Румънският министър на отбраната Анджел Тълвар. Снимка: EPA/БГНЕС

Части от вероятно руски дрон са паднали на румънска територия, съобщи румънският министър на отбраната Анджел Тълвар в сряда, цитиран от Ройтерс. Това се случва два дни, след като Украйна съобщи, че руски дронове са се взривили на територията на страна членка на НАТО.

„Потвърждавам, че части, които може да са елементите на дрон, бяха открити“, каза Тълвар пред телевизия Antenna 3 CNN.

Той допълни, че районът не е бил евакуиран, защото нищо не давало основания да се смята, че частите представляват заплаха. Тълвар каза още, че частите ще бъдат анализирани, за да се потвърди произходът им.

В понеделник Киев съобщи, че дронът се е взривил в Румъния по време на нощен руски въздушен удар срещу украински пристанищен град на отсрещния бряг на река Дунав.

Министерствата на отбраната и на външните работи и президентът Клаус Йоханис отрекоха по-рано съобщенията, че дроновете са се взривили на румънска територия и заявиха, че руските нападения не представляват пряка заплаха за румънската територия.

В сряда Тълвар повтори посланието, че няма пряка заплаха. Той каза пред осведомителната агенция „Аджерпрес“, че е възможно дронът да не се е взривил при сблъсък, а просто да е паднал или парчета от него да са се озовали на румънска територия.

„Това не ни радва…, но не смятам, че можем да говорим за нападения и, както казах преди, считам, че трябва да правим разлика между акт на агресия и инцидент“, каза Тълвар пред „Аджерпрес“.

Говорител на министерството заяви, че екипи от следователи са в района от няколко дни, а министърът и други представители на отбраната са разговаряли с местни жители.

Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Йермак заяви в понеделник, че Украйна се нуждае от увеличени доставки на съвременно оборудване за въздушна отбрана и оръжия с голям обсег, за да лиши Русия от възможността да нанася удари с дронове и ракети.

Няколко пъти по време на войната Украйна съобщаваше за вероятни руски оръжия, които летят над и падат на територията на съседни страни, включително страни членки на НАТО, които имат споразумение за взаимна отбрана.

В най-драматичния инцидент двама души бяха убити в Полша от ракета, която падна близо до границата миналия ноември. Полша и съюзниците от НАТО заявиха по-късно, че става въпрос за изстреляна по погрешка ракета от украинската противовъздушна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още