IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се предаде в затвор в Атланта по обвинения в опити за подмяна на резултатите от изборите

Това е първото наказателно дело, по което бившият президент трябваше да си направи полицейска снимка и тя набира популярност в социалните мрежи

08:28 | 25.08.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Шерифската служба на окръг Фултън в Атланта разпространи полицейска снимката на Доналд Тръмп, след като бившият американски президент се предаде в затвора на окръг Фултън по наказателни обвинения заради опитите му през 2020 г. за подмяна на резултатите от изборите в щата Джорджия, предава Ройтерс.

На снимката намръщеният Тръмп, затворник Nо. P01135809 според регистъра на затвора в окръг Фултън, е заснет да се взира във фотоапарата. Това е още един необичаен момент за бившия президент, който не трябваше да прави снимка при първоначалното си явяване по други три наказателни дела.

Снимката на Доналд Тръмп при предаването му в затвора на окръг Фултън. Снимка: EPA/БГНЕС Снимката на Доналд Тръмп при предаването му в затвора на окръг Фултън. Снимка: EPA/БГНЕС

Тръмп почти веднага се опита да извлече полза от снимката, като я публикува в X, преди това Twitter, както и в собствената си социална мрежа Truth Social. Сайтът на предизборната му кампания публикува снимката заедно със съобщение на Тръмп, който защитава действията си и моли за дарения.

Публикацията в X е първата за Тръмп, откакто акаунтът му беше блокиран след щурма на Капитолия от негови привърженици на 6 януари 2021 г. Собственикът на X Илон Мъск възстанови акаунта на бившия президент в края на миналата година.

Тръмп прекара само около 20 минути в сградата, където властите бяха заявили, че трябва да му направят снимка, след като той се предаде. След това той се върна в голф клуба си в Ню Джърси. Преди да се качи на частния си самолет, който го чакаше на летище „Харстфийлд-Джаксън“ в Атланта, Тръмп повтори предишните си твърдения, че прокуратурата, наред с прокурорите по другите обвинения срещу него, са политически мотивирани.

„Това, което се случи тук, е пародия на правосъдие“, заяви той.

77-годишният Тръмп вече стана първият бивш американски президент, който трябва да отговаря на наказателни обвинения, докато води нова кампания за Белия дом догодина.

Вместо да навредят на кандидатурата му за номинация на Републиканската партия обаче, четирите дела, заведени срещу него, само засилват позицията му. Той има голяма преднина в надпреварата при републиканците за опонент на демократа Джо Байдън на изборите през ноември 2024 г.

Съдия Скот Макафрий определи дата 23 октомври за начало на съдебния процес за един от останалите 18 ответници по делото освен Тръмп, адвокат Кенет Чезебро. Районният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис предложи тази дата в отговор на молбата на Чезебро за бърз процес. В съдебната заповед се казва, че графикът все още не важи за Тръмп или останалите ответници.

11 от останалите ответници вече са се предали в затвора, съобщават властите. Някои от тях като Рудолф Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк, бяха с каменни изражения на снимките си, а други като адвокат Джена Елис се усмихваха пред камерата.

Всички 19 ответници имаха краен срок до петък да се предадат. Съдебни документи показва, че Марк Медоуз, който беше началник на канцеларията на Белия дом по времето на Тръмп, се е предал в затвора в четвъртък.

Тръмп е изправен пред 13 наказателни обвинения в Джорджия, включително за рекет от организирана престъпна група, оказване на натиск върху официални представители на щата да подменят изборната му загуба и установяване на нелегитимни електори, за да осуетят утвърждаването от Конгреса на победата на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още