IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС може да постигне баланс в търговските отношения с Китай?

Съюзът има все по-голям инструментариум за влияние, но още не може да постигне политическо съгласие, каза политологът Владимир Шопов

22:01 | 11.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През следващите години Европейският съюз (ЕС) ще трябва да се заеме с трудни политически и икономически разговори, за да намери правилната стратегия и да постигне баланс в търговските отношения с Китай. Преместването на 20% от производствените мощности на Apple от Китай в Индия е сигнал за една нова тенденция и посока, в която светът вече върви. Това каза политологът Владимир Шопов, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Apple предприема промяна в своите производствени планове и се насочва към Индия, премествайки част от производството си от Китай. Тази решителна промяна в стратегията се обяснява от няколко основни фактора", обясни Шопов. Един от тях е свързан със събитията в една от най-големите производствени бази в Китай.

"Фактор за решението за преместване в Индия е и нарастващото напрежение между Китай и САЩ, като не бива да се пренебрегват и програмите на Ню Делхи за стимулиране на индустриите", допълни събеседникът. По думите му въпреки трудностите, които Apple изпитва, за да премести част от производствения си капацитет в Индия, този ход "има потенциал да донесе положителни резултати в дългосрочен и средносрочен план". 

"Технологичната екосистема, на която стъпва Apple в Китай е създавана в течение на десетилетия и ще отнеме време, преди да бъде създадена аналогична такава в Индия", коментира той. По думите му наистина става въпрос за дългосрочно решение, което ни дава по-общите контури на голямата картина - два големи пазара, спрямо които всички големи мултинационални компании трябва да се позиционират.

"Най-общо можем да ги наречем - Китай и останалите, защото, независимо от случващото се в Индия, Apple си остава в Китай. Просто става дума за паралелно функциониращи капацитети", каза гостът в предаването.

"Същественото и важното е, че зад тази стратегия стои разбирането, че предстои да видим два основни пазара, на които трябва да присъстват големите компании", изтъкна Шопов.

Политологът отбеляза, че европейският износ се ограничава от Китай, който има по-голям достъп до европейските пазари, отколкото западните компании в Китай. Той подчерта, че въпреки че ЕС разполага с инструменти за влияние върху Китай, той все още не може да постигне политическо съгласие относно стратегията за използването им.

"ЕС има все по-голям инструментариум, с който може да повлияе на Китай да бъде коригирана тази асиметрия, но все още не може да постигне политическо съгласие как точно да се случи тази стратегия, колко силова да бъде тя, в кои сектори да бъде насочена".

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още