IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще намери ли нов подход Европа за влияние в Африка?

Защо са видими китайските инвестиции в проекти на африканския континент, коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения

14:40 | 04.08.23 г.

Европейското влияние в африканските държави безспорно намалява и нараства преди всичко китайското, не толкова руското влияние. В продължение вече на близо три десетилетия Китай завладя икономически до голяма степен Африка и в значителна степен Латинска Америка, а постепенно това икономическо влияние започва да се превръща и в политическо. Този анализ в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

„Европейският съюз дава най-много средства за помощ за Африка. Но тези средства не са ефективни – голяма част от тях се връщат обратно в европейски консултантски компании, немалка част потъват в корумпирани местни политици и изключително малък процент достига до целта, за която е предоставена“, коментира той и посочи, че помощта на Китай е видима – построени болници, стадиони, всякакви инфраструктурни големи проекти.

Според него трябва нов подход на Европейския съюз към региона, като тук трябва да се има предвид и наслагването на антиколониални настроения, които отново се събуждат в африканския континент. 

„Русия няма роля в преврата в Нигер, както беше констатирано и от Съединените щати, които еднозначно го потвърдиха. А това, че там се развяват руски знамена, е резултат от една дълбока тенденция, която се наблюдава не само в Африка. Това е нещо, което може да се нарече оформяне на един достатъчно аморфен, но от друга страна и достатъчно видим Не Запад. Това не е анти-Запад, а по-скоро реакция срещу натиска на Запада – икономически и политически“, обясни Любомир Кючуков.

По думите му следващите десетилетия ще бъдат доминирани от борбата за глобално лидерство между Съединените щати и Китай. „Тази борба вече не е само икономическа, тя става всеобхватна – и политическа, и в сферата на сигурността, и в международните организации. Китай се опитва да разшири своето влияние както чрез БРИКС, така и директно в двустранен план“, поясни той и потвърди, че най-силният удар на Китай върху Съединените щати беше в Близкия Изток с възстановяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран.

Кючуков е убеден, че влиянието на Китай се засилва за сметка на влиянието на Съединените щати. „Между другото, това се чувства в отношението на тези държави спрямо войната в Украйна. Те разглеждат тази война не като война на ценности, а като сблъсък на западния хегемонизъм с руската имперска носталгия. Затова предпочитат да останат неутрални“, отбеляза анализаторът.

Той е категоричен, че без развитие на Африка бедността и произтичащите от нея бежански вълни не може да бъдат премахнати.

Опитва ли се Путин да изгради зависимости в африканските страни чрез търговията със зърно? Изправен ли е светът пред хуманитарна криза заради бежанската вълна? Кога ще има примирие и спиране на военните действия в Украйна? С какви аргументи Австрия и Нидерландия не са съгласни България да се присъедини към Шенген? Започва ли Европейският съюз нова политика заради войната в Украйна, която ще консолидира страните в него като реши проблемите и противоречията им?

Отговор на тези въпроси ще получите като гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” на гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още