IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия иска да играе ролята на балансьор в отношенията на БРИКС

От държавите в алианса само Китай има икономика, базирана на знание и иновации, коментира Стоил Цицелков, политически анализатор

23:57 | 28.07.23 г. 3

Бразилия винаги е демонстрирала способност да отстоява независима позиция, която поставя интереса на хората преди икономическите интереси. Когато става въпрос за групата БРИКС, Бразилия от една страна има ангажимент към своя най-голям търговски партньор Аржентина да подпомогне по-бързото ѝ влизане в алианса. От друга страна става дума за едно нежелание да се създаде съюз, който да е изцяло доминиран от Китай.

Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в рубриката „Южна Америка в развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

През август в Йоханесбур предстои срещата на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

„В момента държавите в БРИКС макар и много силно икономически – само Китай има икономика, която е базирана на знание, иновации и развитие. Те успяха да се преструктурират от производител на много евтини продукти в производител на световно ниво. Останалите членове на алианса продължават да разчитат на евтина работна ръка, експлоатиране на сурови ресурси и агрикултури“, посочи анализаторът.

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви извънредно положение в страната. В момента около 2700 души в Еквадор са във въоръжен конфликт с наркопрестъпници. Ситуацията в страната доказва, че най-спокойната държава в региона се превръща в наркодържава. В много от районите в страната след 21 ч. има комендантски час, който се налага с огнестрелно оръжие. Остава само месец до изборите в Еквадор, а обявеното извънредно положение от президента Ласо ще продължи пълните 60 дни предвидени от конституцията.

Събеседникът отбеляза, че ЕС се е опитал да поднови добрите си отношения с общността на латиноамериканските и карибските държави, но е закъснял. „Китай и Русия силно стъпиха в региона със свои програми и инвестиции. Разликата между китайските и европейските инвестиции е, че Китай не идват с рестрикции относно околната среда и устойчивото развитие“, обясни събеседникът.

„Латинска Америка не желае да продължава да ѝ бъде диктувано – тя има други възможности за развитие“, коментира Цицелков.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Бразилия може само да играе футбол и да друса ламбада и тлъсти задни части по карнавали, това е влиянието и върху световната икономика. И отвреме-навреме да получава по някой задвратник да внимава какви ги върши в Амазония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
Абе анализаторите требе да учат ,че Български морски флот не може да фане повече риба от Аристотел Онасис ,както Аристотел не може да ожъне повече жито от БМФ и да не си "самовнушават" че сетълмента ще е а в Щатско ,а в Ингилизко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 11 месеца
Голямо чудо ще е и Аржентина да се намъкне в това странно обединение..Смятайте ква обща валута ще е,тая, която *** и се надяват да катурне долара, дето и Аржентина, която фалира средно веднъж на всеки единадесет години през последният век ще я крепи...Не че ще се случи, докато сме живи, но все пак е забавна мисъл..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още