IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия губи енергийната битка

Докато Европа се дистанцира успешно от руските енергоносители, Азия вероятно достига своя лимит по отношение на доставките от Москва

22:00 | 25.07.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия загуби енергийната битка, заяви още през март Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ), пред френското издание Liberation – малко повече от година, откакто Русия нахлу в Украйна, пише Oilprice.

Сега, година и половина след решението на руския президент Владимир Путин да изпрати войски в своя южен съсед и да прекъсне доставките на природен газ по газопроводи за много клиенти в Европейския съюз (ЕС), Европа успя да замени голяма част от този газ чрез внос на втечнено гориво (LNG) и забрани вноса на руски суров петрол и петролни продукти.

САЩ се активизираха, за да запълнят част от празнината в доставките на петрол и газ, оставена от Русия. Това беше доста голяма празнина и американските производители на петрол и износители на LNG с радост я запълниха.

„Търговските потоци бяха преобърнати с главата надолу с Близкия изток и американските износители като ключови бенефициенти“, коментира Амрита Сен, ръководител на отдела за изследвания в консултантската фирма Energy Aspects, пред Financial  Times.

Русия губи европейския енергиен пазар

След нахлуването в Украйна Русия загуби Европа като енергиен клиент и сега основните ѝ пазари се свеждат до Китай и Индия за продажбата на суров петрол. Китай и Индия са съответно най-големият и третият по големина вносител на суров петрол в света, така че потенциалът на тези пазари е огромен. Възможно е обаче вече да сме свидетели на пиковия внос на руски суров петрол за Индия, отбелязват анализатори.

Европа, от своя страна, купува повече петрол и газ от САЩ и подписва дългосрочни споразумения за доставка на LNG с американски износители – сделки, които не бяха толкова добре приети на Стария континент само преди две години, когато целите за климата бяха начело в списъка с енергийни приоритети.

Руският газ не е нито санкциониран, нито има наложено ембаргово срещу него, но някои купувачи в Северна Азия може да подхождат предпазливо към идеята да станат зависими от този енергоносител.

Преди войната и ембаргото Русия представляваше почти 40% от целия европейски внос на суров петрол, рафинирани продукти и природен газ. Понастоящем ЕС не внася руски суров петрол, с изключение на България, поради дерогация от ЕС до 2024 г. Доставките на природен газ през тръбопроводи от Русия сега представляват по-малко от 10% от общите газови доставки на ЕС, спад от близо 40% преди руското нахлуване в Украйна.

Единственият голям доставчик на газ в Европа сега е Норвегия, близък съюзник на ЕС и член на НАТО.  

Някои азиатски клиенти може да са близо до своите лимити относно руската енергия

И докато Европа се отдалечава от руските изкопаеми горива, Китай и Индия се превърнаха в ключови клиенти на руския суров петрол. Индийският внос на петрол от Русия  продължи да нараства  през първата половина на 2023 г., тъй като по-евтините руски въглеводороди намират все повече купувачи в третия по големина вносител на суров петрол в света.

След повече от година от началото на войната Индия се превърна от маргинален купувач на руски суров петрол в най-важния пазар за петрола на Москва, наред с Китай. Индийските рафинерии, които не спазват горната граница на цените на Г-7 и търсят евтини опортюнистични покупки, заграбиха много от руските товари на сорт Urals, които преди отиваха към Северозападна Европа.

Но Индия може да е преминала пика на вноса на руски суров петрол поради инфраструктурни ограничения и необходимостта да се поддържат добри търговски отношения с други доставчици на суров петрол, изтъкват анализатори от Kpler.

„Индия ще се стреми да поддържа вноса на руски суров петрол, но може би е достигнала лимита си, възпрепятствайки достъпа на всякакви допълнителни барели“, коментира пред CNBC Янив Шах, старши анализатор в Rystad Energy.

Що се отнася до природния газ, Азия изглежда отчита ограничени спот покупки на руски LNG, тъй като се смята, че големите купувачи в Северна Азия са намалили вноса от руски експортни проекти до най-ниското ниво за последните две години. Купувачите се стремят да диверсифицират източниците и да избегнат потенциални бъдещи проблеми с плащанията и доставките, пише Bloomberg.

Американските износители на петрол и газ печелят  

Тъй като купувачите в Европа се дистанцираха от руския петрол, износът на суров петрол от САЩ за Европа нарасна и се очаква да продължи да расте.

Миналата година Европа се нареди на второ място след Азия по отношение на покупките на суров петрол от САЩ. Европейският внос на суров петрол от Америка достига средно 1,51 млн. барела на ден (bpd) през 2022 г., което представлява 42% от износа на американски суров петрол, малко по-малко от 43те процента, които отиват към Азия, изчислява американската Агенция за енергийна информация (EIA).

„Санкциите на ЕС, въведени през декември 2022 г., които забраняват целия внос по море на руски петрол в Европа, създават предпоставки търсенето на американски суров петрол да продължи да расте през 2023 г.“, добавят от агенцията. 

На пазара на LNG Европа и Китай се конкурират ожесточено по отношение на подписване на дългосрочни договори за доставка на американски газ.

За разработчиците и износителите на втечнен природен газ от САЩ по-дългосрочните сделки за покупка с Европа – и Азия – означават повече шансове за проекти за сключване на договори за бъдещи обеми от планирани съоръжения за износ и подкрепят финансирането и окончателните инвестиционни решения за по-голям брой терминали за износ на LNG в САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 10
andy
преди 11 месеца
"Русия губи европейския енергиен пазар" Не, Европа губи евтина енергия и това ще я върне със десетилетия назад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
До: geriTo93: Кога е имало газова криза през юли месец бре, ентелегент? Ти го подкара като доказания деградент под теб, който през юли по пладне ни праща на сайта на ЕСО да ни мачка с добив на ток от ВЕИ, но от октомври до май забравя за този сайт и въобще изчезва от тази тема. Хайде да изкарате в Европа една зима *От-До* без руски газ и тогава да се пищолите, че миналата хич не беше без руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 19
geriTo93
преди 11 месеца
Те едностранно прекратиха договорите за доставки на газ, което се оказа добре, тъй като пазара на газ се диверфисира. Появиха се нови доставчици и се случва реална конкуренция, което от своя страна намаля цената на газа. В началото няколко месеца бяха критични, но вече отдавна няма газова криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 20
zelka007
преди 11 месеца
До: onezero007 ... азерите нямат връзка с рассията нефелен , имат една балансираща тръба , или по-скоро тръбичка дето нема капацитет ... тръбите в турция не се кръстосват никъде , нефелен ... не знам дали ти е известно , ама различните газове имат различна калоричност , и всеки дето го гори или ползва за неква химия ще изпищи , ако му го мешат с нещо друго ... но според примитивните мозъци щом алкохола ми мешат в кръчмата , що да не мешат и газовете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 28
onezero007
преди 11 месеца
Руския газ като го втечнят от САЩ го боядисват зелен преди да го продадат на малoумниците от гей съюза, така ония мислят че е демократичен газ и няма проблеми - че и тройно плащат. Азерите пък намериха неочаквани запаси и си удвоиха износа, а бачи Ердо и той яко втечнава, боядисва и продава на малоумницитe на двойни цени същата руска газ. По петролопровода Дружба дойчовците купуват "казакстански" нефт, и ние купуваме от същия натоварен в Новоросийск. Абе загубиха руснаците, да да...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 45
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Който каквото сам си направи....та така по въпроса с руските де-би-ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 13
xapoznai
преди 11 месеца
До: sssaaaТака е Путин осъществи плана на САЩ с огромен успех, е на гърба на европейците и руснаците, но всичко е по план! Финалът също ще бъде впечатляващ, фалити, разпродажби - всичко по план на САЩ, с любезното съдействие на царя... Вероятно са го подкупили за да изкупят на парче федерацийката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 20
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007, пропусна да кажеш, че плана на САЩ се движи по план. Сега в Европа се извършват големи доставки именно от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 31
zelka007
преди 11 месеца
всичко върви по план ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още