IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Девет украински дрона са били свалени над Крим, твърди Русия

Трима цивилни са били ранени при руски обстрел на село в украинската Запорожка област

09:20 | 16.07.23 г.
Снимка: Alex Babenko/Getty Images
Снимка: Alex Babenko/Getty Images

Руските сили за противовъздушна отбрана и флотът в Черно море са прехванали девет украински дрона над кримското пристанище Севастопол рано в неделя, каза официален представител от Москва.

„Никакви обекти нито в града, нито във водната зона не са повредени“, каза в Telegram Михаил Развожаев, назначеният от Москва губернатор на Севастопол.

Два въздушни дрона са били свалени над морето, пет са били прихванати от руските сили за радиоелектронна борба, а два са били унищожени близо до външния рейд, добави той, цитиран от Ройтерс.

Атаките са били над пристанището на Севастопол и градските райони Балаклава, Херсонес, каза Развожаев по-рано.

Морският транспорт, включително пътническите фериботи, е бил спрян за няколко часа рано в неделя, съобщиха подкрепяните от Москва транспортни власти на града в техния канал в Telegram.

Не е имало незабавен коментар от Украйна относно нападението срещу Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

Украйна почти никога не поема публично отговорност за атаки в Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна, но през последните месеци заявява, че унищожаването на руската военна инфраструктура помага за контранастъплението на Киев.

Продължават битките в Запорожието

Междувременно стана още ясно, че трима цивилни са били ранени при руски обстрел на село в украинската Запорожка област, каза ръководителят на президентската администрация на Украйна. Подкрепяните от Москва служители в областта обявиха, че силите на Киев са обстреляли училище, предаде Ройтерс, цитирана от BTV.

От месеци в Запорожка област се водят боеве, тъй като това е фронтови регион в Южна Украйна, който Москва се опита да анексира миналата година, но не го е окупирала изцяло. Главният град в областта – Запорожие, остава под контрола на Киев.

Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрий Ермак съобщи в Telegram, че руските сили са обстрелвали село Степногорске с реактивни системи за залпов огън и са поразили административна сграда.

"Има трима ранени: две жени и мъж", посочи Ермак.

Русия е обстрелвала и град Запорожие, където са ударени и повредени най-малко 16 сгради, съобщи в Telegram Анатолий Куртиев, секретар на градския съвет.

Владимир Рогов, назначен от Русия служител в частите от Запорожка област, контролирани от Москва, каза, че украинските сили са унищожили училище в село Стулневе, а силите на ПВО са прехванаха дрон над град Токмак.

Ройтерс съобщава, че не може независимо да провери нито едно от двете твърдения. И двете страни отричат да са взимали на прицел цивилни в почти 17-месечната война след нахлуването на Русия в Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че е унищожило редица украински оръжейни складове в региона същия ден.

Висшето военно командване на Украйна заяви, че Русия се опитва да спре напредването на Украйна в областта, като обстрелва интензивно района.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново заяви, че цялата територия, която Русия е окупирала, ще бъде освободена.

„Не можем да оставим нито един наш сънародник, нито един град или село под руска окупация. Навсякъде, където руската окупация продължава, властват насилието и унижението на хората", каза Зеленски във видеообръщение.

Няма изгледи за преговори

 

Германският външен министър Аналена Бербок каза вчера, че не вижда основа за преговори с руския президент Владимир Путин за Украйна в обозримо бъдеще, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Иска ми се да можехме да преговаряме. Но в момента не става въпрос (за) това, което желаем, в момента става дума за изправяне пред реалността“, каза Бербок в съвместно интервю с члена на украинската армия и бивш световен шампион по бокс Владимир Кличко за германските вестници Bild и Welt и базирания в САЩ сайт Politico, попитана дали е възможно да се преговаря с Путин.

Външният министър посочи, че в периода преди инвазията на Путин в Украйна на масата на преговорите са правени опити за предотвратяване на ескалацията.

„Отговорът на това беше, че 100 хил. войници влязоха“ ( в Украйна), каза Бербок.

Украйна трябва да може да си върне мира, каза Бербок. Това ще сработи само ако тази брутална руска агресивна война бъде спряна, ако руските войници напуснат Украйна и тези всекидневни нощни атаки с дронове, с ракети, с бомби срещу Украйна спрат, подчерта Бербок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 16.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още