IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са големите предизвикателства пред италианската икономика?

Ако страната иска да промени хода на икономическото си развитие, тя ще трябва да потърси решения на тези проблеми

18:47 | 15.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

От ключово значение е да се подобри достъпът до работа на жените и равнището на образованието, както на училищно, така и на професионално ниво. Макар че в Италия през последните 10 години делът на висшистите сред младите хора на възраст между 25 и 34 години е нараснал с 6 процентни пункта, достигайки 78 на сто през 2022 година, той продължава да е със 7,4 пункта под средноевропейската стойност, а ако се вземе предвид възрастовата категория 25-64 години, разликата достига 16,5 пункта. 

Към всичко това се добавя и изтичането на мозъци, което допълнително влошава отрицателния баланс на недостатъчно използване на човешки ресурси.

Климатични промени и енергиен преход 

Изменението на курса означава ефективно справяне с климатичните промени и извънредните екологични и енергийни ситуации. В Италия тези ситуации са две: недостиг на вода и енергийна бедност. При първата трябва да се подчертае, че снабдяването с вода на национално равнище е достигнало исторически минимум през 2022 година или с почти 50 на сто по-малко, отколкото през периода 1991-2020 година. Към този сериозен проблем се прибавя и състоянието на трайна нестабилност на водната инфраструктура.

Близо 42 на сто от водата, постъпваща във водопроводните мрежи, не достига до потребителите заради лошата поддръжка и въпросът с управлението на водните ресурси трябва спешно да бъде разрешен. Със сушата, която се превръща във все по-често срещано явление, се засилва необходимостта от по-ефективни системи за водоснабдяване, за да се избегнат и щети върху селското стопанство. 

Що се отнася до енергийната бедност "17,6 на сто от семействата, заплашени с бедност, признават, че не са в състояние да отопляват както трябва жилищата си, а 10,1 имат просрочени сметки", отчита Istat в доклада си. 

Ще има ли промени в производствената система?

Въпреки редица примери за устойчивост италианската производствена система бе засегната през последните години от пандемията и енергийната криза.

Според експертите "през последните десетилетия италианската производствена система изпъква в сравнение с водещите европейски икономики заради слабата производителност на труда, придружена от по-умерения растеж на разходите за труд и слаба склонност към иновации, както в количествено, така и в качествено отношение".

Все пак са налице и някои добри практики: най-иновативните компании са продължили да инвестират в научноизследователска и развойна дейност, като делът им е нараснал с 13,7 пункта спрямо 2018 година. 

По отношение на екологичната устойчивост през 2022 година 60 на сто от промишлените компании и половината от подразделенията, занимаващи се с пазарни услуги, са укрепили устойчивите си производствени системи. 

Приемствеността при тези примери е от ключово значение за Италия на бъдещето.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още