IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Вагнер“ ще запази части от своята африканска империя дори след бунта в Русия

Ролята на Евгений Пригожин в Африка остава непоклатима въпреки сътресенията на родна земя

22:10 | 10.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA
Снимка: БГНЕС/EPA

Кремъл е готов да позволи на частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин да задържи някои от обширните си територии в Африка, докато Русия се бори да запази влиянието си в богатия на ресурси континент след опита на групировката за бунт в сърцето на страната, пише Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Сделката включва операциите на „Вагнер“ в Централноафриканската република (ЦАР) и има подкрепата на президента Владимир Путин, изтъква един от източниците, пожелал да запази анонимност.

Споразумението стана факт, след като Кремъл разкри, че Путин е провел близо тричасови разговори с командирите на Пригожин във „Вагнер“ на 29 юни, само пет дни след безпрецедентния бунт в Русия, който застраши почти четвъртвековното управление на президента. Чрез изграждането на армия от хиляди наемници, „Вагнер“ осигурява на Кремъл в продължение на години начин да провежда външната си политика в Африка, навлизайки за сметка на САЩ и бившата колониална сила Франция. 

Докато САЩ да се опитват да използват бунта, за да прогонят групировката от континента, Русия действа бързо, за да запази придобивките. Външният министър Сергей Лавров се опита да увери африканските си колеги, че Русия остава ангажирана с мрежата си от партньорства в областта на сигурността - включително с предоставянето на военни инструктори в ЦАР - които бяха договорени след влошаването на връзките с правителството на Франция. По-късно този месец Русия ще засили ангажимента си, като бъде домакин на втората среща на върха за Африка в Санкт Петербург.

Но това, което Москва описва като военни инструктори, според САЩ са оперативни работници на „Вагнер“, изпълняващи бойни задачи. Министерството на отбраната — буксуващо в Украйна и възпрепятствано от западните санкции — не е в състояние веднага да поеме сложните и често сенчести операции на „Вагнер“ в ЦАР и може също да се нуждае от частни изпълнители, за да постигне целите на външната си политика в Судан и в други страни в региона.

Отвъд ЦАР, Путин преценява възможностите си, но вероятно ще остави „Вагнер“ да отговаря за операциите, които се самоизплащат, като същевременно постави под пряк контрол дейности, които са до по-голяма степен зависими от Москва, посочва друг източник, близък до Кремъл.

„Вагнер“ ще остане в Африка, това е сигурно“, изтъква Сергей Марков, политически консултант с близки връзки с Кремъл. „Но на кого ще се отчита, на Пригожин или на друг олигарх, все още не е решено“, добавя той.

Присъствието на "Вагнер" в Африка и Близкия изток. Източник: Bloomberg Присъствието на "Вагнер" в Африка и Близкия изток. Източник: Bloomberg

Объркване в ЦАР

ЦАР е една от трите бивши френски колонии, които засилиха връзките си за сигурност с Русия след спорове, довели до експулсирането на френски и международни сили, борещи се с джихадистите в района на Сахел.

Но силите на „Вагнер“ са тези, които помогнаха на правителството на ЦАР да се пребори с бунтовете от 2018 г. насам. САЩ и други страни ги обвиниха в участие в кланета на мюсюлмани. 

В замяна на това свързаните с „Вагнер“ компании получиха концесии за добив на злато и дървен материал и управляват един от водещите производители на бира в страната.

Около 600 представители на „Вагнер“ са напуснали ЦАР след края на краткотрайния бунт в Русия на 25 юни, след като са отказали да преминат към договори с руското министерство на отбраната, съобщи Sky News. Александър Иванов, официалният представител на руските военни инструктори в ЦАР, излезе с изявление в събота, че те са там, за да останат.

ЦАР е уверена, че Русия ще продължи да я подкрепя, посочи в телефонно интервю Хасан Буба, бивш лидер на бунтовниците и влиятелен министър на животновъдството.

Две ключови руски фигури в ЦАР са местният командир на "Вагнер" Виталий Перфилев и Дмитрий Сити, който управлява културния център "Руски дом". И двамата остават там и ще продължат да провеждат ежедневни срещи с началника на армията на ЦАР, информира още Буба. „Те са лидерите в Банги. За нас нищо не се е променило“, добавя той пред Bloomberg.

Буба подчертава, че последната дума е на „президента Путин“, който ще каже дали ЦАР ще продължи с „Вагнер“ или ще използва нови сили, който ще заменят групировката.

Основният актив на Пригожин за африканските лидери беше достъпът му до Путин, което го прави по-малко полезен, отколкото беше, споделя източник, работещ в руска държавна компания, запознат с операциите в Африка.

Последна актуализация: 23:05 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 11 месеца
До: Alex Silver: Забранено им е да се сещат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 11 месеца
Някой пак се е объркАл, че това е империя на "Вагнер". Това е държавна политика, ама кой да се сети, че е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още