IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля отстъпка за руска банка, за да опази зърнената сделка

Планът ще позволи на Руската земеделска банка да създаде дъщерно дружество, което да управлява плащанията по износа на зърно

09:15 | 03.07.23 г. 5
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Европейският съюз (ЕС) обмисля предложение да позволи на руска банка под санкции да отдели дъщерно дружество, което би я свързало отново със световната финансова мрежа. Отстъпката към Москва цели да защити застрашената черноморска зърнена сделка, която позволява на Украйна да изнася храни към световните пазари, съобщава Financial Times.

Планът, който е предложен от Москва чрез преговори с посредничеството на ООН, ще позволи на Руската земеделска банка да създаде дъщерно дружество, което да управлява плащанията по износа на зърно, посочват петима запознати с обсъжданията източници. Новото дружество ще има право да използва световната финансова система Swift, която бе затворена за най-големите руски банки след началото на инвазията в Украйна миналата година.

Войната на Русия в Украйна задуши огромните количества земеделски продукти, които се изнасят през Черно море, предизвиквайки опасения за глобална продоволствена криза.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, за рестартиране на пътищата за доставка бе за първи път подписано миналия юли и оттогава насам се удължава няколко пъти въпреки заплахите на Москва да спре сделката. Русия твърди, че западните държави не изпълняват своята страна на сделката, по-конкретно ангажимента да се гарантира, че износът на храни от Русия няма да бъде засегнат от западните санкции.

Отделянето от банката е било обсъдено от лидерите на ЕС на срещата на високо равнище в Брюксел миналата седмица като потенциално средство Москва да бъде убедена да удължи черноморското споразумение след крайната му дата 17 юли.

Идеята се възприема от поддръжниците ѝ като „най-лошия вариант“ за получаване на съгласието на Путин за удължаване на сделката, казват двама от източниците. Официални лица твърдят, че заплахите на Русия да сложи край на сделката изглеждат по-сериозни този път в сравнение с предишни преговори за удължаването ѝ.

Това подчертава степента, до която западните правителства са отчаяни да запазят сделката за износ на зърно, което е и финансово спасително въже за Украйна предвид огромния ѝ земеделски сектор.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че Москва няма причина да договоря удължаване заради определяното от него за „скандално“ поведение на западните държави по отношение на задълженията си.

Предложението за дъщерното дружество се оценява от служители на ЕС от гледна точка на неговата законност и осъществимост, казват трима от източниците.

Проблемът се усложнява от това, че Руската земеделска банка е изцяло собственост на Кремъл. Бившият ѝ главен изпълнителен директор, Дмитрий Патрушев, е настоящ министър на земеделието и син на Николай Патрушев, помощник на Путин и секретар на Съвета за сигурност на Русия, който играе важна роля в стартирането на войната срещу Украйна.

ЕС не успява да постигне съгласие относно мерки за облекчаване на санкциите на определени руски компании или за разрешаване на износа на определени стоки през блока по хуманитарни причини или за доставки на страни от третия свят. Това отчасти се дължи на опозиция от държави от Източна Европа, според които подобни ходове ще помогнат на Кремъл да спечели повече пари и да поддържа атаката си. Кремъл е отказал да коментира предложението на ЕС.

Европейската комисия също е отказала коментар. Служители на ЕС обаче подчертават, че европейските санкции не са насочени към търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително зърнени култури и торове, между трети страни и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Защо, ще еякулираш от щастие ли? Не се знае дали ще е скоро, но до тогава можеш да се утешаваш със 160 японски йени за един еврак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
Дали ще видим скоро 100 рашистки рубли за един еврак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Europes Risky Plan to Avert an Energy Crisis: Stash Gas in Ukraine https://***.bloomberg.com/news/articles/2023-06-12/europe-has-a-plan-to-store-gas-in-ukraine-despite-war-to-avert-winter-crisis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Кабинетът е преписал Менделеевата таблица плюс химичните съединения, за които са се сетили министрите, и е сложил знак забранено за експорт към Югославия - това представлява българското ембарго. Ако е пропуснат някой елемент, това е само поради бързането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
РВД, нящо самальота на Лавров що нема коридор до Сръбско https://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1999/05/01/250067_embargo_po_bulgarski/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още