IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайският балон над САЩ използвал американско оборудване за шпионски цели

Неокончателни резултати от разследването сочат, че апаратът е направил снимки и видеа, но вероятно не ги е изпратил в Китай

08:49 | 29.06.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският шпионски балон, който прелетя над САЩ в началото на тази година, е бил натоварен с оборудване американско производство, което му позволило да направи снимки и видеа и да събере друга информация, съобщиха американски представители, като се позоваха на първоначалните резултати от внимателно следено разследване, предава Wall Street Journal.

Редица служби в областта на отбраната и разузнаването наред с ФБР са анализирали събраните останки, след като американската армия засече и свали балона преди близо пет месеца. Инцидентът внесе нова, неочаквана несигурност във вече обтегнатите отношения между САЩ и Китай.

Анализът е установил, че балонът е бил натъпкан с налично в търговската мрежа американско оборудване, част от което се продавало онлайн. Към него били добавени по-специализирани китайски сензори и друго оборудване за правене на снимки, видео и за събиране на друга информация за изпращане към Китай, съобщиха представителите. Заключенията подкрепят изводът, че балонът е имал за цел да шпионира и не е бил използван за метеорологични цели, както заяви Пекин, допълниха те.

Представителите определиха китайския балон, носещ комбинация от стандартизирано и специализирано оборудване, като изобретателен начин на Пекин да извършва разузнавателна дейност.

Макар че балонът е събрал данни по време на осемдневното си преминаване над Аляска, Канада и няколко близки до тях американски щата, апаратът изглежда не е изпратил тази информация в Китай, заявиха представителите. Те не уточниха дали причината е в повреда на апарата, но Пентагонът съобщи преди време, че американската армия е използвала контрамерки, за да предотврати събирането на информация от балона.

Засичането и свалянето на балона осуетиха крехките усилия за сближаване между Вашингтон и Пекин и доведоха до взаимни обвинения, недоверие и напрежение между двете сили. Едва през последните седмици администрацията на Байдън и комунистическото ръководство в Китай започнаха крехко „рестартиране“, като и двете страни заявиха, че искат да оставят балона в миналото.

Но китайски представители изразиха притеснение, че ако докладът на разследващите в САЩ за балона стане публичен, Пекин ще бъде принуден да реагира категорично, а това може да осуети срещи на високо равнище. Финансовият министър Джанет Йелън се очаква да пътува за Пекин в началото на следващия месец, следвайки зададения от държавния секретар Антъни Блинкен курс, а правителствата на двете страни се опитват да организират среща между Байдън и китайския лидер Си Дзинпин по-късно тази година.

Части от американската армия, включително Службата за военно разузнаване, искали да покажат публично част от отломките от балона, съобщиха представителите. Министерството на отбраната направи нещо подобно през 2017 г. с ирански оръжия, които според него били използвани в Йемен и Персийския залив, за да покаже зловредната според Пентагона дейност на Техеран в Близкия изток.

За момента администрацията е решила да не обявява публично заключенията от разследването на балона, каза един от представителите.

Но неокончателни изводи от разследването циркулират сред службите в областта на разузнаването и отбраната от втората половина на март. Намерението според представителите било да се получи последната информация за способностите на апарата и да се направят оценки в случай на поява на друг балон в американското въздушно пространство.

От балона са извадени наподобяващо сателит устройство със сензори, слънчеви панели за захранване с енергия и други устройства за правене на снимки, видеа и събиране на радарни данни, съобщиха представителите. С помощта на перка апаратът е можел да маневрира и да се задържа над даден обект за дълго време в зависимост от метеорологичните условия, съобщиха представителите. Байдън заяви преди време, че балонът е носел „два фургона с шпионско оборудване“.

Допълнителното проучване на отломките е дало на САЩ представа как е функционирал балонът, как е бил контролиран и как се е предполагало, че изпраща данни, а също и информация за сензорите в него, посочиха представителите. Следователите са проследили също поръчките за покупка на част от оборудването и връзките на купувачите с китайското правителство, допълниха те.

Пентагонът съобщи, че балонът е част от глобална програма за наблюдение на Китай и че балони са засичани над Европа, Азия и Латинска Америка, както и САЩ. Китайското външно министерство обвини САЩ, че преувеличават значението на балона. Говорителка на министерството повтори миналата седмица линията, която Пекин възприе от февруари, че балонът е граждански апарат, който се е отклонил от маршрута си.

Макар разследването да е стигнало до извода, че балонът е бил предназначен за наблюдение, един от представителите и други членове на администрацията на Байдън са съгласни, че апаратът вероятно е летял по маршрут, към който операторите първоначално не са се стремели.

„Те са се възползвали от пътя, който сами са намерили“, каза един от представителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 29.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още