IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвегия одобри 19 нови петролни и газови проекта за над 18 млрд. долара

Сред одобрените проекти попадат девет, управлявани от Aker BP, три на Equinor и няколко на Wintershall Dea и OMV

13:32 | 28.06.23 г. 8
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Норвегия е одобрило разработването на 19 нови петролни и газови находища с инвестиции, надхвърлящи 200 млрд. норвежки крони (18,51 млрд. долара), като част от стратегията на страната за разширяване на производството, съобщава Ройтерс.

През 2020 г. парламентът на Норвегия въведе временни данъчни стимули, за да насърчи инвестициите в петролната и газова индустрия във време на слаба активност.

Сред одобрените проекти попадат девет, управлявани от Aker BP, три на Equinor и няколко на Wintershall Dea и OMV.

„Това са проекти, които ще допринесат за продължаване на висок и стабилен добив от континенталния шелф на Норвегия, както и за заетост и създаване на стойност“, изтъква министърът на петрола и енергетиката Терие Асланд по време на пресконференция.

Производството на петрол в Норвегия се противопоставя на екологични организации и на инвеститори, загрижени, че въглеродните емисии от изгарянето на петрол и газ допринасят за изменението на климата.

Правителството казва, че петролните и газови ресурси на Норвегия са от съществено значение за енергийната сигурност на Европа и ще са необходими в региона десетилетия напред.

Миналата година Норвегия изпревари Русия като най-големия доставчик на газ за Европа, след като Москва спря доставките на фона на войната в Украйна.

Но освен, че норвежките енергийни компании продължават да се придържат към добива на въглеводороди, те инвестират и в зелени решения, като в края на 2021 г. Equinor ASA обяви инвестиция от 11,7 млрд. долара в добив на „син водород“. Компанията се фокусира върху това гориво, което се добива от природен газ и е представено като ключ за „изчистването“ на индустрии като стоманодобивната промишленост, производството на цимент и авиацията. И все пак този тип водород търпи критики, тъй като производството му отделя въглероден диоксид, който трябва да бъде улавян и съхраняван, а процесът на извличане и транспортиране на газ отделя метан, още по-мощен парников газ.

Equinor планира да инвестира около 100 млрд. крони (11,7 млрд. долара) в т.нар. "син водород", тоест произведен от природен газ с улавяне на емисиите, включително собствени разходи, участие на партньори и държавно финансиране - до 2035 г. Equinor може да разчита на изобилие от газ, тъй като Норвегия продължава да изпомпва повече от всяка друга държава в Европа с изключение на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 28.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 1 година
Pycopoбите яко са се активизирали да бранят пасьолството и Клошария ! Споко дрОгарЕ , ще бишнем и Гаzпром , и Лукойл , и паметника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007, ***, с подкрепянето на тези Евроатлантически ценности на всякя цена, хептен са те бъгнали. Направо са те чипосали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
въпросната компания equinor , се сцепва да строи офшорни вятърни централи ... до 2030 ще имат изграден и включен в мрежата 16GW капацитет вятър и фотоволтаици . нефтените доларчета вместо да ги инвестират в танкове и бомби строят по цял свят и управляват ФЕЦ и ВяЕЦ ... да , помпят и газ , и ще помпят до 2050 , е и ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
гледам , превъзбудена група газовици , щастливи в невежеството си ... ми това са открити в последните години находища , с тях удължават добива от съществуващата инфраструктура до към 2029-32г и има няколко , които ще работят до 2039г ... това какво променя в играта ?! ще ви спрат ли дизелите 2035 , ми ще ви ги спрат ... :))) ... газ ще трябва ли за металургията до 2050 ?! ами ще трябва . рашибозука ще доставя ли газ в ЕС , ми няма ... !! ... норвежки газ ще се купува ли в ЕС , ами да ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Климатичния булшит е сладък, ама със зелен хайвер не се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Achtung
преди 1 година
Ми трябват кинти за електрически коли, няма как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
*** да дойде да ни обясни сега за Зелената енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Норвежците са ми най-сладки.Шест плюс им пиша по лицемерие. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още