IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви възможности предлага Индия за българските инвеститори?

Индийският пазар е по-достъпен от китайския заради нуждата от ноу-хау, каза инвестиционният консултант Веселин Боянов

15:21 | 28.06.23 г.

Индийският пазар е по-достъпен от китайския за българските фирми, защото отделните щати имат насоченост към различна индустрия, а и Индия все още има нужда от ноу-хау, от което Китай вече няма нужда. Това каза инвестиционният консултант Веселин Боянов, SEE Investconsult, който е и един от учредителите на Индийско-българската бизнес камара, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Възможностите за български инвеститори в Индия остават огромни, защото за последната финансова година страната е с ръст на БВП на годишна база от над 5%, което е доста сериозно на фона на случващото се в глобалната икономика", коментира гостът. Той допълни, че се очаква доброто представяне да продължи. "То е захранвано от доста сериозен ръст в сектора на услугите, което говори за една доста зряла икономика. Има и ръст в земеделието, който обаче е захранен от този ръст в услугите", посочи събеседникът.

По думите му българските компании, които правят бизнес в Индия, се броят на пръстите на едната ръка. "Хубаво е да се търгува с продукти, които Индия търси от нас, защото противното води до заблуди, които струват скъпо на маркетинга и на компанията износител като цяло", отбеляза той.

"От гледна точка на инвестиции все още възможности има, въпреки че с всяка година Индия става все по-самодостатъчна за продукти и услуги", подчерта събеседникът. "Но все още има остатъчни възможности, защото в страната все още има липса на ноу-хау, включително и във военната индустрия".

"Индия разрешава да има директна инвестиция от чужбина, тоест 100% собственост върху индийското дружество. Но е важно да имаш местен партньор. Инвеститорът трябва да има правилното отношение, защото голяма част от провалените инвестиции се дължат на неразбиране и нежелание на чужденеца да се адаптира към културата на правене на бизнес", коментира Боянов.

Създаването на приятелства и лични отношения в бизнеса е доста по-значимо, отколкото в нашите представи и практики, обясни събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още