IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отразят ли събитията в Русия на хода на войната в Украйна?

Има някаква сделка в резултат на бунта на Пригожин, следващите месеци ще бъдат критични за Путин, посочват експерти

11:23 | 26.06.23 г. 10
Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

На 23 юни Евгений Пригожин, ръководител на частната военна компания "Вагнер", предприе "Поход на справедливостта" към Москва. След намесата на беларуския президент Александър Лукашенко Пригожин реши да спре похода си. На този фон през изминалите дни излезе информация, че САЩ са знаели за плановете на Пригожин още в средата на юни.

Какво се случи в Русия и какво следва? Ще се отразят ли действията на Пригожин на хода на войната в Украйна, коментират експерти, политици и бивши министри.

Това е опит за метеж, коментира Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и настоящ директор на Института за икономически и международни отношения. „Не се случи преврат и гражданска война - руснаци да убиват руснаци, и по-важно, чеченци да убиват руснаци… Това беше опит на Русия да реши въпроса с една излизаща от контрол частна армия. Русия се опитва да отнеме "Вагнер" от Пригожин и тепърва предстои да се види как бойците ще бъдат записани в руската армия", коментира по БНТ Кючуков.

„Това, което ще остане неизяснено, е какви са били мотивите и целите на Пригожин и какви са обективните последици от това", каза от своя страна по националната телевизия Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

"Видяхме на практика един бунт, което беше немислимо преди време в Русия. Какво обаче става в управлението в Русия - има противопоставяне между разузнаването, армията, гвардията и между различните групировки. Това беше опит за разпределяне на властовия пай", каза Божилов. И допълни, че Пригожин има и политически амбиции и с тази негова армия се е превърнал в голяма заплаха за руските олигарси.

Според журналиста Ангел Петров, който също коментира пред БНТ, разцеплението в Кремъл със сигурност ще се отрази на начина, по който Русия стои в Украйна, на бойния дух на войниците и на преговорите. "Русия влиза с много по-слаби позиции в следващ етап на войната", посочи Петров.

Според експерта по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов целта на Пригожин е била да покаже на Путин, че руският президент няма как да се справи във войната с Украйна без елитните си части. В ефира на Bulgaria ON AIR специалистът посочи, че "Вагнер" е „щитът и копието на руските войски“.

„Не мисля, че руската армия би могла да се справи в Украйна без "Вагнер" предвид това, че те са най-елитните и най-добре подготвените ѝ части… възможно е Пригожин да е искал да оформи втори властови център вътре в Русия. Такова желание имат много хора, защото виждаме, че започват да се появяват пукнатини в руската политическа система. Рано е да говорим за смяна на Путин", поясни експертът по международна сигурност и управление на конфликти.

Според Искрен Иванов следващите 3-4 месеца ще бъдат критични за Путин. „Най-важното е, че виждаме как Вашингтон и Москва в един глас заявиха, че те са против насилствената смяна на политическия режим в Русия. Ние не знаем кой ще дойде, ако Путин бъде сменен. Ако в един момент дойде човек, който е за радикално разрешаване на войната в Украйна и се окаже с "ядрени копчета" в ръцете си, тогава не знаем каква ще бъде руската реакция. Не знаем дали НАТО няма да се окаже на ръба на ядрена война с Русия", коментира експертът.

В ефира на Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения и сигурност и бивш заместник-министър на отбраната проф. Румен Кънчев отговори на въпроса какво и кой иска нещо от Кремъл. "На въпроса кой - това е Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). ФСБ, внедрявайки "Вагнер" в своята организация, която финансира чрез своя агент Пригожин, иска нещо от Путин, от властта. Те искат радикализиране на бойните действия в Украйна. ФСБ би могла да иска отстраняването на Шойгу и Герасимов. Втората хипотеза - искат да кажат на Путин, че той не контролира изцяло ситуацията", анализира бившият заместник-министър на отбраната.

Според него в момента не се иска оставката на Путин, тъй като всичко завърши мирно и тихо.

Проф. Кънчев коментира и основния акцент в похода - ядреното оръжие. "Западните политици бяха сдържани. Имаме налице класически вариант, при който или е излязъл извън контрол агент на ФСБ и сам е започнал тази операция, или тази операция е отдавна и добре замислена. Никога не могат да се изчислят последиците. Едната е - ако това е преврат, какво става със стратегическите ядрени сили на Русия? Американците се интересуваха от този въпрос. Очаквам Путин да застане на страната на Шойгу и Герасимов - зависи от другите изисквания, поставени в преговорите", каза още експертът по международни отношения. Цялата ситуация силно деморализира войниците на фронта, убеден е професорът.

Бившият еврокомисар Меглена Кунева отбеляза по темата в коментар за БНТ, че обвинението срещу Пригожин идва след изказването му, че основанията за войната са фалшиви. "Страхът, че истината излиза наяве е много силен в политическия елит", поясни тя. Според нея Путин ще се опитва да използва това от своя гледна точка и да удари по-силно опозицията и медиите, тъй като догодина предстоят избори в страната. „Русия обича да подклажда напрежението и замразените конфликти. Явен пример за това са събитията между Армения и Азербайджан“, каза още Кунева.

Бунтът на Евгений Пригожин показа, че Русия е уязвима и вътрешната подкрепа - силно разколебана, защото руснаците не знаят какво се случва. Пригожин си тръгва, но проблемите остават. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски за бунта на "Вагнер" в Русия.

Според нея бунтът на Пригожин ще се отрази на войната в Украйна чисто практически. „Бъдещето на войната ще се повлияе от бунта на Пригожин срещу руския президент Владимир Путин и военното ръководство, но най-вече в психологически смисъл“, каза Нейнски, като отбеляза, че в момента никой не се знае къде се намира самият Пригожин и какво се случва с него.

"Очевидно е, че има някаква сделка в резултат на бунта на Пригожин. В момента това, което се вижда, е, че има атмосфера на страх и на много сериозно объркване. Изречените думи от самия Пригожин са голям обрат в самата Русия. Тепърва ще се анализира какво означава неуспехът на Владимир Путин", каза още бившият външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
penkiler1415
преди 1 година
До: Tikva007 Познатото-даже отвратителното-е по-добро от алтернатива дошла със сила. Руското общество да си избере управника. Сега избора им е Путин и си берат плодовете. Дано следващия избор е по-разумен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Tikva007 *** си тъъъп, не е истина, искаш да ми кажеш че руския народ и държава никога не могат да имат нормален управиник и всеки следващ задължително е по зле??? ... това ли каза, тъъъъп? ... май ти мразиш русия най много, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... охоохо ... а па на него си цъка плюсчета ... душица сладка тя алфата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... хихи ... това ли ти е капацитета ... ?! ... 12 регистрации ... ?! ... я виж mr.Yoda(бивш дядя вова) колко по-добре се справя , барем 15-20 има ... добре , че ти дава стълби и пожарни кранове да цъкаш , че ако требваше да цъкаш по зелки щеше да получиш хипертонична криза ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Нещо нервен ми се виждаш. Винаги те надушвам, когато те трессне логореята и ни залееш с апокрифни сведения. Не взехте ли най-после Олешка с фериботчето, че да кротнеш? Кинжалите не ги ли съборихте вече всичките? Или тези вибрации от рева на леопарди и брадлита в главата ти разлепиха платкатките и сега те друсат перманентни бъгове? Я сподели, една жена ли ти каза за това топ-секретно топ-рандеву на топ-шефовете на топ-световните топ-разведки при топ-затворени топ-врати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... гледам , не ти хареса това дето намери и са разцъкваш минусчета ... :))) ... дерзай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... силно ти препоръчвам да се запознаеш с това , което е публично известно ... 4 юни , Сингапур , Shangri-la Dialogue , над 600 делегати от 49 държави , имало е среща на топ шефовете на топ разузнавателните агенции от две дузини на топ икономиките в това число Индия и Китай и Израел и Украйна при закрити врати и БЕЗ рассийката ... всички отричат за тази среща без изключение ... познай какво са обсъждали и как да се справят с него ... участвали са и военните министри на САЩ и Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... ypyд ... коя друга държава , освен северна корея , заплашва останалият свят с ядрено оръжие , защото ... защото не искат да купуват , дори на безценица , изровеното от тех ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... квuчунгер ... разсмърде се , а ?! въй кво ша праим без кръволока в масква , въй ша стане по-страшно , въй , въй , въй ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
*виждаме как Вашингтон и Москва в един глас заявиха, че те са против насилствената смяна на политическия режим в Русия. Ние не знаем кой ще дойде, ако Путин бъде сменен.* - Преди време обяснявах на групичката деббилли контракопейки тук, че някой ден Западът може да си спомня с умиление за Путин, за чието унищожаване инвестира толкова време и ресурси и си причини толкова проблеми. Не очаквах, обаче, че ще стане толкова скоро и ще се коментира още при първите сигнали, че това е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още