IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Походът на "Вагнер" събуди притеснения за сигурността на ядрения арсенал на Русия

Москва има най-големия ядрен арсенал в света с 5977 ядрени бойни глави през 2022 г.

12:44 | 25.06.23 г. 2
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Походът на наемническата група „Вагнер“ към Москва съживява стар страх във Вашингтон – какво ще стане с ядрения арсенал на Русия в случай на вътрешен бунт, пише Ройтерс.

Съгласието в събота на ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин да нареди на бойците си да се върнат в лагерите си успокои непосредствените притеснения от голям конфликт в Русия. Но случаят беше сигнал за отслабващата власт на президента Владимир Путин.

Снимките на танкове на руски улици напомниха за проваления пуч през 1991 г., организиран от твърдолинейни комунисти, които засилиха опасенията за сигурността на съветския ядрен арсенал заради възможността недобросъвестен командир да открадне ядрена бойна глава, казват бивши служители на американското разузнаване.

„Разузнавателната общност ще бъде силно съсредоточена върху руските запаси от ядрени оръжия“, казва Марк Полимеропулос, бивш висш офицер от ЦРУ, който ръководил тайните операции на службата в Европа и Евразия.

„Важно е да знаем кой контролира ядрените оръжия, защото се притесняваме, че терористи или лоши хора като чеченския лидер Рамзан Кадиров може да ги потърсят, за да се възползват от тях“, отбелязва Даниел Хофман, бивш високопоставен служител на ЦРУ, който е оглавявал отдела му в Москва.

Кадиров изпрати хиляди свои бойци в южния град Ростов на Дон, завзет и след това изоставен от бойците на Пригожин, като обеща да помогне за потушаването на бунта.

Американски представители твърдят, че не виждат непосредствена заплаха за сигурността на стратегическите и тактическите оръжия на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че сделката за връщането на бойците на „Вагнер“ в лагерите им целяла предотвратяване на конфронтация и кръвопролития.

„Не сме забелязали промени в разположението на руските ядрени сили“, каза говорителят на Националния съвет за сигурност в отговор на въпроси на Ройтерс. „Русия носи специална отговорност за командването, контрола и охраната на ядрените си сили, за да гарантира, че няма да бъдат предприети действия, които да застрашат стратегическата стабилност“.

Но безопасността на тези оръжия е постоянна грижа за Вашингтон, съобщиха американските разузнавателни служби в годишен доклад за заплахите от 2023 г. В него се посочва още, че сигурността на ядрените материали на Русия… остава проблем въпреки подобренията в защитата, контрола и отчетността в ядрените обекти на Русия от 90-те години на миналия век.

Сценарият, който тревожи експертите е, че ако отново избухнат остри разногласия за войната в Украйна, недобросъвестна военна фракция може да си осигури контрол върху определени оръжия.

Ядреният арсенал на Русия е най-големият в света с 5977 ядрени бойни глави през 2022 г. по данни на Федерацията на американските учени спрямо 5428 за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 25.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
Знаели са за Пригожин янките, но са си трайкали няколко дена. Демократичният поход на честните частници винаги се приветства! Демокрация та дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
baba_meca
преди 1 година
Тия във Вашингтон големи страхливци, бе...*** се от някакъв готвач
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още