IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подготвя телевизионно обръщение по казуса с "Вагнер"

В Москва и околностите са в сила "контратерористични мерки", посочват от Кремъл

10:06 | 24.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Путин подготвя телевизионно обръщение по казуса с "Вагнер"

Руският президент Владимир Путин се очаква скоро да направи телевизионно обръщение, съoбщи държавната информационна агенция ТАСС, цитирайки прессекретаря на кремъл Дмитрий Песков.

По-рано Песков заяви пред ТАСС, че Путин е бил запознат със ситуацията с „Вагнер“ и че „се предприемат необходимите мерки“, припомня CNBC. Агенцията също така писа, че в Москва и в околностите ѝ са в сила „контратерористични мерки“.

Напрежението между руските военни лидери и Евгений Пригожин, ръководителят на частната военна компания „Вагнер“ продължава да нараства. Пригожин обвини Кремъл, че умишлено бомбардира членовете на „Вагнер“. Министерството на отбраната на Русия отрече обвиненията, наричайки съобщенията на Пригожин в Telegram “информационна провокация“.

По-рано Пригожин обвини Кремъл, че оправдаването на инвазията в Украйна се основава на лъжи.

Същевременно Пригожин поиска руският висш генерал Валерий Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу да се срещнат с него в Ростов на Дон, показва превод на видео съобщение, публикувано в социалните мрежи, предава Ройтерс. 

Градът е един от ключовите логистични центрове на Русия що се отнася до нейните военни операции в Украйна, твърди Александър Виндман, който преди това беше експерт по украинските въпроси в Съвета за национална сигурност по време на администрацията на Тръмп.

Високопоставен американски военен служител пък коментира пред NBC News, че Пригожин може да не се опитва да направи преврат срещу президента Владимир Путин, а да се стреми към отстраняването на Шойгу и Герасимов.

Администрацията на Джо Байдън направи първи коментар за случващото се в Русия. „Следим ситуацията и ще се консултираме с нашите съюзници и партньори по въпроса“, коментира говорителят на Националния съвет за сигурност Адам Ходж.

Украинските военни заявиха, че са унищожили 13 руски ракети, насочени към военно летище в западния Хмелницки регион. В украинските райони, в които се водят ожесточени битки, Украйна съобщи, че нейните сили напредват на юг и спират руското настъпление към източните градове Лиман и Купянск.

От своя страна, руските власти отрекоха твърденията за напредък на украинските сили, а руските войски все още контролират голяма част от територията на изток и юг в Украйна. Украинските военни лидери признават, че най-трудните битки предстоят, тъй като очакваната контраофанзива на страната все още не напредва значително.

Междувременно Европейският съюз прие 11-ия си пакет от санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 22
Jorkata
преди 1 година
До: danchomentata - заработваш последни копейки ли? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Dovetail joint Съединението тип лястовича опашка или просто лястовича опашка е техника за дограма, която най-често се използва в дървообработващата дограма, включително мебели, шкафове, дървени сгради и традиционна дървена рамка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Неочаквана среща в английското посолство разкри лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Лена Бориславова пише СМС-и, че ще счупи сглобката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Синдикат-2 разработанная и проведенная ГПУ оперативная игра, направленная на ликвидацию савинковского антисоветского подполья.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Операция Тарантелла проводилась внешней разведкой Советского Союза с 1930 по 1945 годы. Целями данной операции являлись: контроль за деятельностью английской разведки в отношении СССР и продвижение определенной информации в правящие круги Великобритании https://btvnovinite.bg/svetut/prigozhin-objavi-ovladjavaneto-na-rostov-na-don-iska-sreshta-s-shojgu.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 година
Лошото с наемниците е, че се бият, докато има пари. В момента Русия не плаща на редовната си армия, а те 90% са там за пари. Ако Пирожката плаща, нищо чудно да успее да постигне, каквото си мисли. Той не се обръща директно към Путин, но един от двамата, няма да доживее следващите 1-2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 20
georgi_shum
преди 1 година
До: zelka007До Киев за 3 дни не стигнаха, ама виж до Москва ще успеят. Даже и ще изпреварят графика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
тридневната спец операция върви по план ... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
свuнята пригожин няма да стигне до масква , но да организира ростовска народна республика е напълно възможно ... :))) ... украинското ПВО от 13 крилати ракети 13 ... не е зле ... !! ... не работели НАТОвските ПВО , а чeбурашки нефелни ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още