IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски хвали напредъка на фронтовата линия

ООН очаква да изразходва 300 млн. долара годишно за разминиране

06:47 | 22.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: The official channel of the President of Ukraine Volodymyr Zelenskiy
Снимка: The official channel of the President of Ukraine Volodymyr Zelenskiy

Украинският президент Володимир Зеленски се изказа положително за настъплението на своите военни. „В южната част на страната се движим напред", каза той във вечерното си видеообръщение. Въпреки тежките сражения, каза той, врагът е „унищожен" навсякъде - включително на изток, където украинските войски са в отбрана. В интервю за BBC, излъчено в сряда, Зеленски беше заявил, че офанзивата напредва "по-бавно от желаното".  

ООН очаква високи разходи за разминиране

Организацията на обединените нации сравни предстоящото разминиране в Украйна с разчистването на експлозиви в Европа след Втората световна война. „Това, с което се сблъскваме в Украйна, много прилича на онова, с което се сблъска Европа в края на Втората световна война", заяви в Женева ръководителят на програмата на ООН за разминиране Пол Хеслоп. Той изтъкна, че на Европа са били необходими 15 години, за да реши проблема.

Той изчислява, че годишните разходи за разчистване на мините, които най-много спъват икономиката на Украйна, ще достигнат 300 млн. долара (275 млн. евро) през следващите пет години. ООН иска да помогне на Украйна да се справи с тази задача. 

Хеслоп призова международната общност да подпомогне финансирането на разминирането. Той заяви, че това ще позволи на Украйна да „възвърне мястото си на селскостопански център" и по този начин „да намали цените на храните за всички". Досега за разминиране са събрани около 35 милиона долара.

Румъния - мястото за обучение на украински пилоти за F-16?

Коалиция от западни държави разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти да управляват изтребители F-16, според трима души, запознати с планирането, което показва, че страните от НАТО се доближават до стартирането на програма, която може да изпрати бойните самолети в украинското небе в рамките на месеци, съобщи Politico.

„Румъния е едно от местата, които коалицията търси за провеждане на обучение“, каза западен служител, който заедно с настоящ и бивш служител на министерството на отбраната на САЩ говори при условие за анонимност, съобщи медията.

Работи се по постигане на договор за провеждане на обучение на пилоти на бойните машини в Румъния, заявиха настоящи и бивши служители на Пентагона. Вероятно “Локхийд Мартин”, която произвежда F-16, ще проведе обучението, добавиха те.

Говорител на “Локхийд” посочи коментарите на главния оперативен директор на компанията Франк Сейнт Джон от тази седмица, че фирмата е готова да обучи украински пилоти да летят и поддържат F-16 веднага щом западните държави се съгласят да ги изпратят.

Подробности за програмата за обучение се появяват бавно, след като президентът Джо Байдън подкрепи усилията миналия месец. Нидерландия и Дания ръководят многонационалните усилия за обучение, но партньорите все още не са решили въпроса кои държави ще предоставят самолетите, необходими за обучението. 

Други събития от вечерта накратко

  • Ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Андрий Ермак очаква, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Украйна ще получи покана да се присъедини към военния съюз в бъдеще, без да се посочва конкретна дата.
     
  • След разрушаването на язовир "Каховка" руските окупационни власти определиха броя на загиналите на окупирания от Русия южен бряг на Днепър на 41 души, докато украинските власти определиха броя на загиналите от другата страна на реката на най-малко 21 души. Предполага се, че действителните данни за жертвите са значително по-високи.
     
  • Украинската агенция за военно разузнаване ГУР потвърди съобщенията за руски ракетен удар срещу нейната централа. Ударите са били извършени в края на май, но „не са постигнали нито желаната, нито обявената цел", заяви говорителят на агенцията Андрий Юсов по украинската телевизия. 
     
  • Според председателя на Германската асоциация на учителите Хайнц-Петер Майдингер има твърде малко квалифицирани учители за специалната задача да интегрират децата на военните бежанци.

Това ще е важно днес

  • В Лондон продължава международната конференция за възстановяването на Украйна. Сред участниците е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: mr. Yoda защото ти тъъъпа копейка и измекяррр, която не става за нищо освен носач! други въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
Защо не съм и аз поет, поет като Пишурката? Ех, че ода бих направил на баба си на хурката!Но защо не съм Владикин, да напиша чудна драма - за жабите, за мишките, и боят им с цар Радана?Защо не съм и Пърличев, да преведа Илиада; но с такъв превод, за който и лобут да ми се пада?Но защо не съм Славейков, да заплача, да запея: "Не пей ми се, не смей ми се, от днес вече ще да блея"?Но защо не съм и Вазов, "вярата" си да възпея: че ще стане вълк овцата, а певците като нея?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Миналата седмица един блъгър смяташе каква е цената в човешки живoт за напредъка на ykpи армията. Не си спомням точно сметките му, но се падеше се по няколко сантиметра на yбит. С тази скорост за да стигнат Азовско море може бедните ykpaинци да не достигнат, а да се наложи всички евpoнaциcти да бъдат пожертвани. Така, че гответе се! Фюpepът скоро ще ви пpизoвe!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: zelka007, говориш като човек с опит във фикциите, но чини ми се че разголените студентки не предизвикват у теб див аграрен екстаз, нале? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: obratten кво се правиш, това е твоя живот на моста в една снимка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: ratten ... прекаляването с капиталистически филми за възрастни , води до въображаеми фикции в ежедневието ... :))) ... ти ако се качиш в метрото на Университета , и ги видиш разголените студентки как се хващат за вертикалните дръжки до вратите ще изпаднеш в див аграрен екстаз с хепи енд ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 11
ratten
преди 1 година
много добър избор на снимка. сякаш държи нещо в ръката и го насочва към устата си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
https://histrf.ru/read/articles/vstupitelnaya-statya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Положение Германии на третий год войны настоятельно потребует, чтобы снабжение армии полностью осуществлялось не из рейха и не из включенных в рейх или дружественных территорий. Эта минимальная цель снабжение вермахта с вражеской территории на третий и, возможно, четвертый год войны должна быть достигнута при любых обстоятельствах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още