IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не пуска ООН в наводнените райони, Швеция се опасява от атака

С войната за завземане на територии Русия не само унищожи собственото си бъдеще, но и ще загуби всички окупирани територии, смята Зеленски 

06:48 | 19.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/PAVLO PALAMARCHUK
Снимка: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Русия очевидно отказва достъп на представители на ООН до наводнените райони. Дениз Браун, координатор на ООН по хуманитарните въпроси в Украйна, призова руските власти да „изпълнят задълженията си по международното хуманитарно право". Непосредствено след разрушаването на язовир „Каховка" Русия вече обяви, че хуманитарните работници ще могат да влизат в районите само през Русия, само че това досега така и не е станало. 

„ООН ще продължи да се опитва да си осигури нужния достъп. Призоваваме руските власти да действат съгласно задълженията си към международното хуманитарно право“, каза Браун. „Не може да се отказва помощ на нуждаещи се хора", допълни тя. 

Зеленски се подиграва на Путин за фалшивите твърдения на Patriot 

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски се подигра с изявленията на руския президент Владимир Путин. В речта си в петък Путин заяви, че руските сили вече са унищожили пет американски системи за противовъздушна отбрана от типа Patriot в Киев. Според американските медии обаче в Украйна има само две от тези системи. И двете са непокътнати, каза Зеленски, и са унищожили три дузини руски ракети през последните седем дни. 

Русия трябва да подготви гражданите си за загубата на окупираните територии, смята украинският президент. С войната за завземане на територии Русия не само унищожи собственото си бъдеще, но и ще загуби всички окупирани територии, заяви Зеленски в в неделя вечерта в Киев. „За нашите стъпки за деокупация няма алтернатива и няма да има такава". Стъпка по стъпка украинските сили се придвижват напред, за да освободят страната си, каза той.

Зеленски обяви, че Украйна очаква нови обещания за военна помощ от своите съюзници през следващите дни. Коментирайки посещението на представители на няколко африкански държави при лидера на Кремъл Владимир Путин в Санкт Петербург, той заяви, че там те са успели да се убедят, че Украйна е склонна към мир, докато Русия иска война, за да „продължи да унищожава живота".


Швеция очевидно счита руско нападение за възможно 

Комисията по отбрана в шведския парламент не изключва нападение от страна на Русия. Това съобщава шведската телевизия SVT, като се позовава на доклад на комисията. Според доклада експертите по отбрана стигат до заключението, че въпреки че руските сили са обвързани в Украйна, са възможни и други форми на военно нападение. 

„Русия е понижила още повече прага си за използване на военна сила и показва висока готовност за поемане на политически и военни рискове", цитира телевизионният оператор част от доклада, който ще бъде публикуван по-късно в понеделник.

Украйна иска да се превърне в най-евтиния доставчик на зелена стомана след възстановяването

Според правителството Украйна иска да събере около 40 млрд. щатски долара (36,5 млрд. евро) за първата фаза на „зеления план Маршал" за възстановяване. „Визията" на Украйна е да изгради индустрия за производство на зелена стомана с капацитет 50 млн. тона, заяви Ростислав Журма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски.


Други събития от вечерта и нощта накратко:

  • Ръководителят на Ситуационния център за Украйна в Министерството на отбраната бригаден генерал Кристиан Фройдинг призовава за сдържаност при оценката на украинската офанзива срещу Русия.  
     
  • Според ръководителя на частната армия „Вагнер" няколко десетки хиляди бивши руски пленници са се завърнали от военна служба в Украйна. Русия е освободила престъпниците в замяна на бойната им служба срещу Украйна.

Какво ще е важно днес:

  • Германският канцлер Олаф Шолц приема генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин. Разговорите в канцлерството ще бъдат посветени на подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. Срещата на върха отново ще бъде доминирана от една тема - руската война в Украйна.
     
  • Руската агресивна война срещу Украйна вероятно ще бъде тема и на срещата между федералния канцлер Олаф Шолц и китайския премиер Ли Цян в Берлин. Пекин се опитва да посредничи в конфликта със своя специален пратеник Ли Хуей.
     
  • В източната и южната част на Украйна настъплението на киевските войски срещу руската агресия продължава. В този процес наскоро бяха отбелязани и теренни успехи, при които Украйна освободи села и райони от руска окупация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Alex Silver както нискокачествената ракия не е простила на теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Бре като чета статйката, та оставам с впечатление, че и Ze обича да пише по стените на градските кенеффи. Патриотите били непокътнати, а урките свалили 6 от изстреляни 2 Кинжала. Буданов бил по-жив от живите и все в тоя дух. Белото не прощава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Как да пуска, като разруши Каховската ВЕЦ, за да наводни урките. Щото са залети само земи на урки. Иначе защо РФ ще си залива своите хора и войски? *** нема такова нещо. Рашата си е гръмнала Каховската ВЕЦ, СП-тата, Кримския мост и всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Че от пPaccия кога е дошло нещо хубаво?? Винаги воня, смрад и мизерии и гадости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 16
khao
преди 1 година
оууу, тук дебне оня с многото регистрации и пази старшинката! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 22
khao
преди 1 година
До: Tikva007 лъжльооо, я ни обясни с някой роман... ама по дългичък, защо рашистите не пускат ООН-то да събере доказателства срещу украинците, че да разберем и ние как думнаха вец-а ? някак си е тъъъъпо само вие копейките да знаете "истинатаааааа" :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Всички факти, които изнасяш тук, са не *слабоизвестни*, а напълно неизвестни, преди да ги *генерираш*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
Продукт: zelka00. (Нулева серия). Екземпляр No.7. Модел: Търчи-лъжи. Производител: Soros Brain Polishing Technology Inc. Приложение: Щатен фейконосец на новинарски сайт. Дизайнер на шменти-капели. Бързо шиене с бели конци. Първо поколение специализиран БиоБОТ-лъжец. ОС 1.0, Бета-версия, без възможност за надграждане. Непригоден за съвременно информационно противостояние. Предизвиква смях у опонентите. Оставен на доизживяване да пише коментари под статии в новинарски сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 32
zelka007
преди 1 година
слабо известен факт за копейкопоклонниците , освен двата Patriot-a , украинците миналият месец са разположили и топ европейската ПВО система SAMP/T с пълен комплект от блокове ракети Aster 15 и Aster 30 - противобалистични ракети ... хихи ... лека-полека се затваря небето над Украйна ... за всичко рассийско !! ... м/у другото SAMP/T би бил отличен избор за нова ПВО система у нас , че като гледах на стрелбите на Шабла , продължаваме да се мъчим с допотопните С75 Волохов ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още