IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна съобщава за нови теренни придобивки при контраофанзивата

Производителят на „Лада“ е поискал от властите осъдени на принудителен труд затворници да заменят липсващата работна ръка в завода му

06:17 | 15.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MARIASENOVILLA
Снимка: EPA/MARIASENOVILLA

Украйна увери, че Русия е понесла тежки загуби от началото на нейната контраофанзива, предаде DPA. „Въпреки фалшивите руски съобщения, които твърдят противното, украинската армия даде много по-малко жертви при своето настъпление в сравнение с окупаторите", написа в Telegram заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр. Според нея руските загуби са близо девет пъти повече от украинските при източния град Бахмут, а в Южна Украйна съотношението е над пет към едно. 

През последните дни министерството на отбраната на Русия неведнъж обяви, че неговите сили са спрели украинското контранастъпление и са причинили многобройни жертви на другата страна. Руският президент Владимир Путин спомена за „катастрофални загуби" на украинската армия. Сега Маляр отхвърли тези твърдения като дезинформационна кампания, целяща да деморализира украинските войници и общество. Изявленията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.

Междувременно медии съобщават, че украинската армия е постигнала малък напредък при своята контраофанзива, която започна в началото на този месец. През сряда армията е отвоювала до 500 метра в районите край разрушения град Бахмут в източната част на страната, съобщи заместник-министърът на отбраната Маляр в Telegram. В южната част, по посока на град Запорожие, става въпрос за около 300 метра. Украинците очевидно засега не са успели да пробият фронта. В южната част на Украйна проливните дъждове също възпрепятстват напредъка на войските. 

Западът също вижда проблеми в украинската офанзива. Напредъкът е бавен заради минни полета и други препятствия, заявиха неназовани официални лица пред телевизия Sky. Според тях обаче това може да се очаква. Все пак те казаха също, че руските сили „като цяло са изградили добра отбрана".

Руснаците отговориха на контраофанзивата с бойни хеликоптери 

Според доклад на американския мозъчен тръст ISW Русия увеличава използването на бойни хеликоптери в Украйна. Оценката на сателитни снимки показва, че от началото на украинската контраофанзива Русия е преместила 20 нови хеликоптера в Бердянск в Запорожска област. 

Сред 27-те хеликоптера, които сега са разположени там, са пет Ка-52, девет Ми-8 или Ми-24 и 13 Ка-29. През последните дни Русия многократно заяви, че е унищожила западна военна техника като част от защитата си срещу украинската офанзива.

Русия изправя на съд пленени украински войници

Повече от 20 пленени украински войници са изправени пред съд в Русия. Войниците са принадлежали към полка „Азов" - елитна част от украинската армия, която се е сражавала срещу руските войски в пристанищния град Мариупол на Азовско море. Процесът срещу тях започна в сряда в Южна Русия.

Ако бъдат признати за виновни, ги очакват присъди от 15 години до доживотен затвор. Обвинени бяха общо 24 души. Двама от тях са били разменени за руски военнопленници в рамките на програма за обмен на пленници. Сред останалите 22 обвиняеми са осем жени, за които се съобщава, че са работили като готвачи за полка „Азов". Руските власти класифицират батальона като терористична организация. Повече от 20 пленени украински войници са изправени пред съд в Русия. Войниците са принадлежали към полка „Азов". Снимка:  EPA/STRINGER Повече от 20 пленени украински войници са изправени пред съд в Русия. Войниците са принадлежали към полка „Азов". Снимка: EPA/STRINGER

Обвиняемите са обвинени в участие в терористична организация и участие в акция за сваляне на подкрепяните от Русия власти в Донецка област.

Експлозии този нощ в Кривой Рог и Одеса

Украинските власти съобщиха за експлозии този нощ в Кривой Рог и Одеса. Тези два украински града станаха мишена на смъртоносни руски обстрели през последните дни. 

„Кривой Рог. Експлозии", написа в Telegram председателят на градския съвет Олександър Вилкул. Броят на убитите при руската ракетна атака срещу родния град на украинския президент Володимир Зеленски в сряда междувременно достигна 12, след като един от ранените почина в болница вчера. 

Експлозии отекнаха тази нощ и в Одеса на югозапад. Системата за противовъздушна отбрана се е задействала, каза говорителят на областната военна администрация Сергий Братчук. „Одеса. ПВО работи! Бийте ги, братя!", написа Братчук в Telegram.

Вчера украинската армия съобщи за трима убити цивилни при руски ракетен удар по Одеса. Тази нощ отекнаха експлозии и в Харков на североизток. Към този момент е обявена въздушна тревога в 12 от 24-те украински области. 

В началото на този месец Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива за отвоюване на окупирани от Русия територии. Киев твърди, че настъплението му е успешно, а Москва отрича. На този фон Русия продължава да извършва всеки ден атаки с ракети и дронове. Също в сряда трима цивилни бяха убити при руски ракетни удари по Краматорск и Константиновка в Донецка област, съобщи ръководителят на военната администрация в източния украински регион Павло Кириленко. 

Руски делегати показват шрапнели от HIMARS пред ОССЕ

Руски делегати показват шрапнели от HIMARS на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена. Действията им провокираха напускането на западните представители от залата, заяви ръководителят на руската делегация Константин Гаврилов пред московските медии. Според него реакцията на западните делегации показва, че те "не могат да понесат да чуят реални факти, които потвърждават прякото участие на Запада във военните престъпления, извършени от Украйна". 

Много доволни от медийната се провокация, руските делегати също така заплашиха "следващия път да докарат във Виена останките на танк Leopord, унищожен от руската армия". На тази дискретна среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ставаше дума именно за "разоръжаване". 

Русия все още е член на ОССЕ - организация създадена по време на Студената война, която все повече се възприема като напълно безполезна. А Австрия, страната домакин на тези срещи на ОССЕ, продължава, въпреки многобройните протести на европейските и американските си партньори, да дава визи на руските дипломати. В австрийската столица Москва дори има постоянен "представител към международните организации". 

Руска информационна кампания, осуетена от френските власти 

Френският министър на външните работи Катрин Колона осъди мащабна кампания за манипулиране на общественото мнение, в която са участвали руски лица, държавни органи или свързани с руската държава структури, като са разпространявали невярна информация. 

Основната цел на кампанията, която е насочена към няколко европейски държави, е да дискредитира западната подкрепа за Украйна. Тя се основава на създаването на фалшиви интернет страници, узурпиращи идентичността на национални медии и правителствени сайтове, както и на създаването на фалшиви акаунти в социалните мрежи. 

Това е „нова илюстрация на хибридната стратегия на Русия" за "подкопаване на нашите демократични институции", казва министърът. 

Медията, наречена RNN (Reliable Recent News), създадена през март 2022 г., изглежда е основният вектор за разпространяваното пропагандно съдържание. Според информация, публикувана от Meta през декември миналата година, зад тази медия стоят две руски компании за цифров маркетинг - ASP и Struktura, и двете управлявани от Иля Андреевич Гамбашидзе, който е бил съветник на заместник-председателя на Думата в Москва. Установено е, че в тази кампания за дезинформация участват и няколко други руски граждани. Частично увредена при руска атака църква в Одеса. Снимка: EPA/MARIASENOVILLA Частично увредена при руска атака църква в Одеса. Снимка: EPA/MARIASENOVILLA

Руски производител на автомобили иска затворници поради недостиг на работна ръка 

Най-големият руски автомобилен производител “АвтоВАЗ” иска да запълни недостига на работна ръка със затворници, твърдят държавни източници. 

Администрацията на затвора в индустриалния регион Самара съобщава, че производителят на „Лада“ е поискал от нея да разпредели затворници, осъдени на принудителен труд, поради изключително свития пазар на труда. Темата е била обсъдена на среща на представители на двете страни. „АвтоВАЗ“ планира да увеличи производството си с 28% от септември и с 40% от януари следващата година, се казва в изявлението. След нападението на Русия над Украйна производството на автомобили в Русия е спаднало до 450 000 автомобила през миналата година - отчасти поради западните икономически санкции.

Още новини от вечерта:

  • Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заплашва с окончателно прекратяване на споразумението за зърно с Украйна.
     
  • Нидерландия ще предостави на Украйна четири радарни системи на обща стойност 150 млн. евро. 
     
  • Украинският президент Володимир Зеленски повтори призива си страната му да се присъедини към НАТО възможно най-скоро
     
  • Представители на Червения кръст са посетили 1500 военнопленници в Русия и Украйна.

Какво ще бъде важно днес: 

  • Западните оръжия за украинската контраофанзива ще бъдат тема на срещата на министрите на отбраната в централата на НАТО. Около 50 държави се събират под ръководството на ръководителя на Пентагона Лойд Остин. Очаква се на срещата да присъства и украинският министър на отбраната Олексий Ресников.
     
  • Русия очаква ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да посети окупираната атомна електроцентрала в Запорожие по-късно днес. Гроси отложи планираната инспекция от съображения за сигурност поради тежките боеве в Южна Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: penkiler1415 после не съм бил пророк и идиииота не бил като четена книга, хахахаха! 3/4 от това число са сигурно насилствено паспортизираните украинци от Донбас, все пак трябва да вярваме на лъжците от росстат... а останалото некви узбеки! Същата бройка, но бели руснаци са си били шута към Запада... я сподели със същия политкомисарски надменен тон кой е лидер при емигрантите, тъъъп ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: penkiler141: И кой бре, муннчо, ти рече, че няма емигранти за там? Тази влашка раззпорретина Мима Простокухата отдолу #8, или такива са ви опорките от Мустафа? Я виж на кое място в света е Русия по брой на емигранти за там и кои са след нея: *https://worldpopulationreview.com/country-rankings/immigration-by-country
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: penkiler1415 Тиквата е известен форумен глууупак и ***, не очаквай смислен отговор! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 11
penkiler1415
преди 1 година
До: Tikva007 Ако се гледа в коя държава има най-малко затворници-по логиката, най хубава за живот-Русия сигурно е първа. Да се чуди човек, защо ли няма емигранти за там?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Дърт плямпалник, много ви боли копейките, че идолите ви ги шамарят като за последно. Цялата лъжа и пропаганда за пPaccия отиде в канала. Впиянчена държава с население 98% мизерни скотове, управлявана от феодали. Подледната и гордост - армийката- се оказа пълен смях. Дори малките държави наокло почнаха да им се смеят на пияндурниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
До: evlogi: Глупи, по въпроса за държавата-затвор, защо първо не хвърлиш едно око кой е шампионът, пък после да се изаккаш така остроумно? С тозкоз акъл може и да не се справиш, та ще ти бутна едно рамо: *https://worldpopulationreview.com/country-rankings/incarceration-rates-by-country#
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Що, пак ли свършиха? За теб не знам, но на мен лично ми прави впечатление липсата на брадлита, леопарди и чаланджъри в сводките. Мернаха се първия ден, опушлявиха пейзажа и сега - тишина. Сподели, ако на теб още ти реват на ушенце от мъглата, да не се чудим къде са. Подозирам, че нещо правиш намеци за извънземното ПВО на ВСУ, но не става ясно, защо руската авиация подлага на денонощен геноцид натовското желязо на фронта без никакви загуби за дните на великото украинско настъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
Тия па за войната вербуват затворници, за работа в заводите пак затворници...Държава затвор аслъ на кво друго да разчита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
освен Жеребянка и Пятихатка от вчера , са деокупирани и Дорожнянка и Левадне ... вярно е , че са селца с по 10-20 къщи , нищо особено ... но украинците методично си връщат контрола над стратегически височини в Запорожието ... подозрително е тихо в Луганска област ... :))) ... друзя антиваксъре-газовици , прави ли ви впечатление липсата на "искандери" и "кинжали" в сводките ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 23
penkiler1415
преди 1 година
Браво на "Петър Велики"! На безгласните руснаци им пусни и затворници да им стане по-интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още