IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от началото на войната високопоставен китайски дипломат посети Киев

Бившият командир на подразделение на наемническата група „Вагнер", който дезертира в Норвегия, иска да се върне в Русия

06:53 | 18.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Telegram
Снимка: Telegram

За първи път от началото на войната високопоставен китайски дипломат пътува до Украйна. Специалният пратеник Ли Хуей се срещна там с украинския външен министър Дмитрий Кулеба за разговори относно възможните мирни решения.

Според украинското външно министерство Кулеба е информирал китайския специален пратеник за „принципите за възстановяване на траен и справедлив мир". Външният министър е подчертал, че Украйна „не приема никакви предложения, които предвиждат загуба на нейната територия или замразяване на конфликта". Украйна настоява, наред с другото, за изтеглянето на всички руски войници от нейната територия като предварително условие за преговори.

Дезертьор от „Вагнер“ планира да се върне в Русия

Бившият командир на подразделение на наемническата група „Вагнер", който избяга в Норвегия по-рано тази година, иска да се върне в Русия. „Надявах се тук да намеря мир и спокойствие, да оставя зад гърба си цялата политика, войната и армията, но някак си не успях", казва Андрей Медведев на руски език в един от няколкото видеоклипа, публикувани в YouTube. Той казва, че е поискал помощ от руското посолство в Осло и ще подаде документи, за да улесни завръщането си.

Полетът на 26-годишния мъж до Норвегия влезе в заглавията на вестниците по целия свят през януари. Медведев е поискал убежище в Норвегия, тъй като се е страхувал за живота си. Той твърди, че е станал свидетел на убийства и лошо отношение към руски пленници, вербувани от „Вагнер“ да се бият в Украйна.


Други важни събития през нощта:

  • Украинските власти обявиха въздушна тревога в цялата страна. Военните предупреждават за възможни руски ракетни атаки в няколко региона, а в столицата Киев също са регистрирани експлозии. 
     
  • За първи път от 28 години Беларус частично възстановява контрола по границата с близкия си съюзник Русия. Целта е да се предотврати влизането на хора от трети страни в Беларус. 
     
  • Естонският парламент прие декларация в подкрепа на искането на Украйна да се присъедини към НАТО. 
     
  • След удължаването на срока на действие на споразумението за износ на украинско зърно Украйна призова за ефективното му прилагане.
     
  • Украинският президент Володимир Зеленски благодари на държавите членки на Съвета на Европа за позицията им по отношение на руската агресивна война срещу страната му.
     
  • За предполагаемо предаване на Русия на секретна информация за украински войски и компании 47-годишен мъж от Лвов трябва да изтърпи доживотен затвор.
     
  • Твърди се, че при руските нападения в Херсонска област са загинали най-малко трима души.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007 Кажи чесно вярваш ли Укрите да кажат, че системата Пейтриът е засегната по някакъв начин, дори това да е в действително така? Вярваш ли, че ще кажат истината, кажи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Да де, нали и аз това казвам - вярвай на украинците и ще си винаги ъп то дейт. Перални, миялни, чипове от санитарен фаянс - щом кака ти Урсула им вярва, ти къде ще ходиш да не?! Просто ми стана смешно как трептиш от плам да ни информираш, защото ние не знаем какво разпространява украинското ЦИПсО, та трябва и да го доукрасиш със самиздатски фантасмагории и инфантилни хиперболи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... а ти не си забавен , скучен си кат пенсионирана баба без внуци , седяща пред блока и клюкарстваща , чия дъщеря в коя кола се качва ... :))) ... украинците още оня ден казаха , че няма поражения ... а сега си провери и квалитетните военни източници , щото и те потвърдиха , че комплексът е напълно боеспособен ... или одрасканата боя ще я водим успешно попадение ?! ... а Олешка ваша ли е ?! конашенко кво преде ?! щото украинците пренасят разни сандъци и машинария по бреговете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: От зор да си изтърсиш генерирания фейк, вече даже не поглеждаш заглавията и темите на статиите, под които ще пишеш. Явно много те е напъвало от вчера, за да не можеш да дочакаш статия с подходяща тема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Много си забавен - пърхаш като млада булка пред свекър с редовната порция търчи-лъжи нюз. За Пригожин ясно - който го влече, ще си го намери, но на теб кой ти плати билета до Киев и да инспектираш на място боята на патриота, за да няма никакво съмнение в достоверността на информацията, която ни поднасяш? Предполагам, че и до Олешка си прескочил, за да се убедиш, че е ваша отдавна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
и все пак само боята на една от пусковите установки сте одраскали друзя антиваксъре-газовици , засега резултата е patriot 7 : кинжал 0 ... за да уцелите командният център или радара ви требват повечко технологически познания и възможности . с безаналоговите приемници и предаватели нема да стане в този век . нищо бъдещето е ваше , както казва зануленият дететубиец : ще вземем съответните мерки ... ако искате да сте в сърцето на събитията , пригожин ви плаща билета до масква , имал работа за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още