IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС се подготвя за конфликт с Китай?

Брюксел се опасява, че напрежението с Пекин ескалира. Вътрешен документ показва как ЕС се подготвя за евентуални търговски войни и опити за изнудване

09:15 | 21.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Надеждни вериги за доставки срещу зависимости

В хода на енергийния преход зависимостта от горива от Русия не трябва да се превръща в зависимост от зелени технологии от Китай: ЕС се е ангажирал с тази цел. Засега обаче тя е далече.

Европа е силно зависима от китайските доставчици на слънчеви батерии, акумулатори и критични суровини - важен лост на властта за режима в Пекин в случай на конфликт.

Затова ЕК иска да увеличи дела на вятърните турбини, слънчевите клетки, батериите и термопомпите местно производство. В същото време европейците търсят партньорства за суровини и търговия с държави от Азия, Африка и Латинска Америка. За това им помага Законът за намаляване на инфлацията (IRA), програмата на САЩ за опазване на климата.

Американците инвестират много милиарди в изграждането на вериги за доставки, които се справят без китайски доставчици - създавайки алтернатива, на която Европа може да се опре.

Защита на критичната инфраструктура чрез изключване на Huawei и ZTE

Преди повече от две години ЕС публикува каталог с мерки за сигурност на мобилните мрежи. В документа на ЕС два пъти се споменава т.нар. 5G инструментариум. Това вероятно се дължи и на значителното разочарование в Брюксел, че няколко държави членки, включително Германия, все още не са изпълнили препоръките.

Всъщност „високорисковите доставчици" трябва да бъдат изключени от "важни инсталации и съоръжения". Това се отнася преди всичко за китайските технологични компании Huawei и ZTE.

Федералните министерства (правителствата на отделните провинции в Германия, б. ред.) обсъждат изключването на Huawei вече повече от четири години, а преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи направи нов опит. Но Министерството на транспорта натиска спирачките на всеки подобен проект, защото мрежови оператори като Telekom и Vodafone са се обвързали дългосрочно с Huawei.

Високопоставени служители предупреждават, че ако се стигне до конфликт с Китай, мобилната телефония в Германия може да бъде значително нарушена, затова е необходимо спешно да се демонтират компонентите на Huawei.

Усъвършенстване на контрола върху износа в търговията с Китай

Оръжейното ембарго на ЕС предотвратява сделките с оръжия с Китайската народна република, а износът на стоки с двойна употреба - продукти, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели - също се контролира. Списъкът на стоките с двойна употреба обаче е дълъг, но непълен. В документа на ЕС се препоръчва „усъвършенстване" на разпоредбите.

От гледна точка на ЕС всички тези мерки са съвместими с търговското право, тъй като правилата на Световната търговска организация (СТО) предвиждат изключения за защита на националната сигурност.

Китай, от друга страна, се отнася критично към концепцията за дерискация - въпреки че Пекин от години преследва подобна стратегия и систематично работи за това да стане икономически и технологично по-малко зависим от чужди държави. В свое изявление китайското посолство в Берлин изразява своята загриженост: „една дерискация" всъщност би означавала отвръщане от възможностите, сътрудничеството, стабилността и развитието".

Сега обаче китайците трудно успяват да пробият в Европа с подобни увещания. Европейско-китайските отношения пострадаха сериозно от отношението на Китай във войната в Украйна. В хода на конфликта ставаше все по-ясно, че Пекин е на страната на Москва.

Китайското ръководство подкрепя Владимир Путин не само вербално на международната сцена, но и икономически. Заедно с Индия, Китай понастоящем е основният купувач на руски газ и петрол. Владетелят на Кремъл използва парите, за да финансира своята война. Пекин също така е заподозрян, че продава на Русия стоки с двойна употреба.

Анализът на ЕС за отношението на Китай към Русия във войната в Украйна вече е много ясен. Пекин има „ясно изразена проруска позиция", се казва в стратегическия документ на ЕС. Дори руското поражение в Украйна няма да отслаби Китай, се казва в документа.

„Китай ще успее да извлече геополитически предимства от това", пише ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел в писмо до външните министри на държавите членки. Поради това е още по-важно ЕС да координира тясно действията си с международните си партньори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
"Обезпокоен от нарастващата мощ на Китай и все по-агресивната му външна политика,"и къде е таз агресивна агресия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още