IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на японския премиер спечели четири депутатски места на частичните избори

Фокусът сега ще бъде насочен към възможността Фумио Кишида да разпусне долната камара и да свика предсрочни избори, изтъкват анализатори

10:40 | 24.04.23 г.
Японският премиер Фумио Кишида (в средата). Снимка: Bloomberg L.P.
Японският премиер Фумио Кишида (в средата). Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата партия на японския министър-председател Фумио Кишида спечели четири от общо пет места в парламента по време на частичните избори в неделя (23 април), докато продължават спекулациите относно това дали премиерът ще свика предсрочни парламентарни избори, съобщава Bloomberg.

Анализатори, цитирани от Ройтерс, изтъкват, че фокусът сега ще бъде насочен към възможността Кишида да разпусне долната камара на парламента и да свика предсрочни избори, възползвайки се от положителната инерция.

В неделя Либерално-демократическата партия (ЛДП) на Кишида запази трите места, които имаше преди изборите, включително това в югозападната префектура Ямагучи, което беше освободено след смъртта на бившия премиер Шиндзо Абе. Освен това партията си осигури четвърто място в горната камара в префектура Оита.

Победите на местно ниво може да тласнат Кишида да свика парламентарни избори след края на срещата на страните от Г-7 на 19-21 май в Хирошима. Все пак ЛДП спечели с малка преднина в някои избирателни райони и загуби в Уакаяма, където Кишида беше атакуван с димна бомба по-рано този месец.

„Въпреки че беше много оспорвано, ЛДП спечели“, коментира независимият политически анализатор Харуми Арима, добавяйки: „Напълно възможно е той (Кишида) да обяви избори след срещата на върха и преди края на парламентарната сесия“. Текущата сесия трябва да приключи на 21 юни.

Един по-ранен вот може да повлияе върху паричната политика на страната, тъй като Японската централна банка (ЯЦБ) вероятно ще бъде притисната да не прави промени по време на кампанията, които биха могли да нарушат баланса на пазарите. Регулаторът ще проведе първото си заседание под управлението на новия гуверньор, Казуо Уеда, на 27-28 април.

Сред успешните кандидати на ЛДП попада и 34-годишна жена от уйгурски произход, която заяви, че иска да разбие „клуба на старите момчета“ на японската политика. Арфия Ери, представляваща избирателен район в Чиба, ще стане един от малкото натурализирани японски политици.

„Успяхме да увеличим броя на местата за управляващата ЛДП“, заяви Кишида пред журналисти в понеделник. „Приемам това като насърчение да прокараме политическите въпроси, които повдигнахме“, добави той. Премиерът на третата по големина икономика в света отрече да обмисля свикване на парламентарни избори.

Въпреки че мандатът на долната камара на Япония няма да изтече преди 2025 г., подновяването на този мандат може да помогне на Кишида да запази контрола над своята партия, докато преговаря за поредица от трудни политически решения. Сред тях попада и въпросът как силно задлъжнялата страна ще финансира обещаното увеличение от 60% на разходите за отбрана на фона на нарастващите регионални заплахи, както и планирано удвояване на разходите за деца и семейства, предназначени да спрат спада на раждаемостта.

Подкрепата за кабинета на Кишида се възстанови през последните седмици, подпомогната от посещението му в Украйна миналия месец, както и от напредъка около сближаването с Южна Корея. Решението на премиера да продължи кампанията след опита за атентат също го издигна по-високо в медийните социологически проучвания.

„Не е сигурно, че ще има избори, защото това не беше убедителна победа за ЛДП“, посочва Хидео Кумано, икономист в Dai-Ichi Life Research Institute, който добави, че смесеният резултат показва, че премиерът и ЯЦБ биха предпочели да запазят своята гълъбова позиция, която се харесва на широката общественост. „В този момент възможността за мащабна промяна на политиката е почти заличена“, добавя Кумано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още