IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин обеща подкрепа на иновативните китайски фирми

Това се случва след години на репресии срещу частния сектор и на фона на съперничеството със САЩ

15:59 | 22.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският президент Си Дзинпин насърчи компаниите да преодолеят технологичните бариери, докато Пекин мобилизира частния сектор, за да се противопостави на това, което смята за опит за задържане на развитието на страната от САЩ и техните съюзници, пише Bloomberg.

Иновациите, водени от компании, са ключ към реализирането на „високо ниво на технологична самостоятелност“, коментира Си на среща в петък, на която са присъствали висши представители на Комунистическата партия, включително премиерът Ли Цян. Правителството трябва да помогне на компаниите да преодолеят основните технологични предизвикателства, пред които е изправена страната, съобщи държавната информационна агенция Xinhua, цитирайки информация от срещата, водена от Си.

Държавният глава твърди, че ключът към разрастването на частния бизнес се крие в премахването на институционалните бариери, които възпрепятстват лоялната конкуренция, и извършването на промени в политиките, за да се осигури по-добра координация и „разрешаване на реалните трудности на компаниите“.

Държавният сектор трябва да бъде реформиран, за да се гарантира националната икономическа сигурност, допълва той, като същевременно се подобрят ефективността и надзорът.

Си направи коментарите в момент, в който Пекин се бори с все по-големите усилия на Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до ключови технологии, отчасти поради опасения за националната сигурност. Президентът Джо Байдън обмисля да подпише изпълнителна заповед през следващите седмици, която да ограничи американските бизнес инвестиции в ключови части на китайската икономика, съобщи по-рано Bloomberg News, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

В четвъртък министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че САЩ са готови да приемат икономическите разходи, необходими, за да се защитят интересите на националната сигурност от заплахите, идващи от Пекин. САЩ вече се обърнаха към Япония и Нидерландия с призив да въведат контрол върху износа на модерни чипове към Китай.

Казаното от Си също така показва промяна в начина, по който Пекин гледа на частния бизнес, след години на засилени регулаторни репресии, особено върху технологичния сектор. Наскоро той отправи призив китайската икономика да се стреми към по-голяма самостоятелност в ключови индустрии, за да може да се противопостави на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 18
danchomentata
преди 1 година
Да бе, Мъск е на земята Ким е в ocean.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
penman
преди 1 година
Имбецилите пак се вихрят във форума. Остава да се появят и тиквите. То параноята комунизъм е нелечима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 20
danchomentata
преди 1 година
if you want my money you most shake you body https://***.youtube.com/watch?v=oiHh2-6jmnU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 20
danchomentata
преди 1 година
Бустерните дози от Урсуле са free ПФАЙЗЕР ЛЮКСЕMБУРГ САРЛ КЛОН БЪЛГАРИЯ https://***.youtube.com/watch?v=A3I8BISQfWc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 20
danchomentata
преди 1 година
https://birdinflight.com/ru/vdohnovenie/resursy/20160615-china-sparrows-campaign.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още