IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще проведе редовни избори за първи път от 19 години

Премиерът Кириакос Мицотакис потвърди, че те са планирани за 21 май

14:45 | 22.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова за разпускане на парламента в събота, с което започна обратното броене до общите избори на 21 май. Мицотакис, чийто 4-годишен мандат трябваше да приключи през юли и има малка преднина в социологическите проучвания, се кандидатира за преизбиране с обещания за подобряване на безопасността след най-тежката железопътна катастрофа в страната и укрепване на икономиката, предава БГНЕС.

Той се срещна с държавния глава Катерина Сакеларопулу, за да представи правителственото предложение за разпускане на парламента. Очаква се по-късно подписване на президентски указ за изборите.

„Правителството на практика изчерпа своя мандат. Надявам се, че имаме ползотворен дебат без токсичност“, каза Мицотакис в изявление, призоваващо за широко участие в предстоящите избори.

Сакеларопулу подкрепи искането. „Иска ми се да имаме спокоен изборен период в полза на страната“, призова тя.

Срещата между Мицотакис и Сакеларопулу беше показана на живо по гръцката обществена телевизия ERT.

Така в Гърция започва официалният предизборен период. Президентският указ за разпускането на парламента, обявяването на датата на изборите и датата на сформиране на нов парламент ще бъдат поставени на входа на парламента.

Настоящото правителство на партията Нова демокрация беше избрано през юли 2019 г. Въпреки че изборите се провеждат два месеца преди изтичането на 4-годишния мандат, те са смятани за редовни. За първи път от 2004 г. гръцкото правителство изпълни 4-годишен мандат, предвиждан по конституция. Преди това в продължение на 19 години всички парламентарни избори бяха предсрочни. Конституцията предвижда, че изборите трябва да се проведат в рамките на 30 дни след разпускането на парламента, а предизборният период, който изисква процедури като регистрация на партии, обявяване на кандидати, отпечатване на бюлетини и т.н., не може да бъде по-малко от 20 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Офф , къдя ще дундуркаме по TAP или TANAP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още