IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планетата продължава да подобрява мрачни рекорди относно климата през 2022 г.

Годишният доклад на Световната метеорологична организация изтъква рекордно високо съдържание на топлина в океаните и бързото покачване на морското равнище

20:40 | 21.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Планетата подобрява мрачни рекорди по отношение на топенето на ледниците, покачването на морското равнище и температурата на океаните през 2022 г., показва нов доклад на Световната метеорологична организация (СМО), цитиран от Bloomberg.

Годишният доклад на СМО за състоянието на глобалния климат, който проследява климатичните показатели и въздействия, изтъква рекордно високо съдържание на топлина в океана през 2022 г. Около 58% от океанската повърхност е претърпяла поне една морска гореща вълна миналата година. Средното глобално морско равнище също достига нов рекорд през 2022 г.; СМО отбелязва, че средният темп на покачване на морското равнище в световен мащаб се е удвоил между периодите 1993-2002 г. и 2013-2022 г.

Ледниците също бележат спад при загубата на маса през миналата година - констатация, подкрепена от отделен доклад на Европейската космическа агенция (ЕКА), публикуван в четвъртък. Анализът установява, че темпът на загубата на лед от Гренландия и Антарктика е достигнал нов рекорд и сега представлява една четвърт от покачването на морското равнище.

Океаните действат като топлинен капан за планетата, което може донякъде да облекчи повишаването на глобалната температура, но има безброй странични ефекти, включително заплаха за морските екосистеми. Цената за това са трайните засушавания, наводненията и горещините.

„Докато емисиите на парникови газове продължават да нарастват и климатът продължава да се променя, населението по света остава сериозно засегнато от екстремни метеорологични и климатични събития“, изтъква генералният секретар на СМО Петери Таалас. „Например през 2022 г. продължителната суша в Източна Африка, рекордните валежи в Пакистан и рекордните горещи вълни в Китай и Европа засегнаха десетки милиони души, предизвикаха продоволствена несигурност, засилиха масовата миграция и нанесоха щети и загуби за милиарди долари”, добавя ръководителят на организацията.

СМО също подчерта някои от въздействията, които изменението на климата оказва върху сезонните събития в природата. Например пълната дата на цъфтеж на черешите в Япония през 2021 г. беше 26 март, най-ранната регистрирана подобна дата от над 1200 години.

Докладът на СМО следва оценка на състоянието на изменението на климата в Европа, публикувана в четвъртък от службата за изменение на климата на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Поредната повърня на тема климат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Стига сте плашили хората. Климатът на Земята има цикличен характер и това няма нищо общо с човешката дейност. Щели да преработват и да заравят в земята СО2, вместо да започнат масово залесяване на всяка педя земя. Да изхвърлят фотоволтаиците и да залесят земята ще е 100 пъти по-добре. Ще има повече валежи, растенията ще отделят кислород. Перките са още по-вредни, защото с техния инфразвук унищожават червеите, които генерират хумуса. Но ТИЯ ще "спасяват" климата, като изтребят излишните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: scott Само дето днес бледоликите са в ролята на борещите се за природата, срещу чайници, индуси, африканци и всякакви такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
scott
преди 1 година
До: zelka007"Когато бъде отсечено и последното дърво и уловена и последната риба, чак тогава БЛЕДОЛИКИТЕ ще разберат, че парите не стават за ядене"Седящия бик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
"предизвикаха продоволствена несигурност, засилиха масовата миграция и нанесоха щети и загуби за милиарди долари" ... все пак това все още е прелюдия ... истерията с цените на храните е само ориентир какво предстои да се случи ... изгарянето на фосили не причинява глобално затопляне , нали друзя антиваксъре ?! много скоро ще дойде момента , ще имате пари , няма да можете да си купите каквото искате , защото няма да го има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още