IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия неволно е бомбардирала собствения си град Белгород

Украинските войници на фронта ще получат по допълнителни 2700 долара на месец, обяви генщабът на Украйна

06:44 | 21.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Последиците от грешката в Белгород. Снимка: Вечерний Телеграмъ
Последиците от грешката в Белгород. Снимка: Вечерний Телеграмъ

Силна експлозия разтърси руския град Белгород, недалеч от границата с Украйна. „На кръстовището на един от главните пътища се е образувал огромен кратер с радиус 20 метра", съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Според първоначалната информация обаче няма загинали или ранени. Размерът на материалните щети не е ясен.

Според руското министерство на отбраната градът е бил ударен случайно от собствената му авиация. "При прелитането на самолет "Сухой Су-34" над град Белгород неволно е пуснат авиационен боеприпас", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. Ведомството не уточнява какъв е боеприпасът. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. 

Според министерството са повредени няколко сгради и във връзка със случая е започнато разследване. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви в Telegram, че вследствие на падането на боеприпаса се е образувал кратер с диаметър 20 метра.

Повредени са четири автомобила и четири жилищни сгради, съобщи още той.

Белгородска област е една от няколкото части на Южна Русия, където цели като складове за гориво и боеприпаси бяха разтърсени от експлозии от началото на това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Натиск в навечерието на срещата на върха на НАТО през юли

Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да разчисти пътя за приемането на страната му в западния военен алианс на срещата на върха през юли. Нито в Украйна, нито в Европа, нито в НАТО мнозинството от населението ще разбере, ако страната му не получи "заслужена покана", каза украинският президент. 

По-рано той прие генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев за първи път от началото на руската агресивна война. Срещата не била само за защита на Украйна, а за „защита на целия основан на правила международен ред и защита на живота", заяви президентът. Едва ли някой в момента допринася повече за евроатлантическата сигурност от украинските войници, поясни украинският държавен глава. 

Украинските войници на фронта ще получат по допълнителни 2700 долара на месец 

Украинските войници ще получават допълнителни 100 000 гривни (2710 долара) на месец за службата си на фронтовата линия в битката срещу руските войски, заявиха вчера от украинската армия, предаде DPA. С това съобщение се слага край на спекулациите за заплащания и надбавки, отбелязва агенцията.

"Войник, който служи на страната си и я защитава от агресора, излага на риск собствения си живот и здравето си, и работи при изключително тежки условия, трябва да бъде високо мотивиран", се казва в изявление на генералния щаб.

Бонусът от 100 000 гривни е предназначен единствено за "защитниците, сражаващи се на първа линия", се уточнява в изявлението. Войниците, които са разположени в зоната на боевете, но не участват директно в сраженията, както и войниците от противовъздушната отбрана, ще получат 30 000 гривни. Колкото до войниците, разположени в тила, те няма да получават надбавки за фронтоваци, посочва DPA, цитирана от БТА.

Основната заплата на всички войници беше увеличена до близо 20 000 гривни от началото на февруари, припомня агенцията.

Генералният щаб смята, че заплатите в армията са справедливи, с което "не се създават предпоставки за социално недоволство, като в същото време се показва уважение към войниците, които рискуват живота и здравето си".

Освен това щабът призовава украинците да спрат с популизма по този въпрос и вместо това да се фокусират върху отбраната на страната, се казва още в изявлението.

Руските войници на фронтовата линия получават надбавки в размер на 158 000 рубли (1934 долара), а основната им заплата е 37 000 рубли, сочат официални данни. Много войници обаче се оплакват в социалните мрежи, че никога не са получавали тези пари, допълва DPA.

Още новини от вечерта:

  • Германските въоръжени сили планират да прекратят мисиите си със системата за противовъздушна отбрана Patriot за защита на партньорските държави от НАТО Полша и Словакия тази година, съобщават медии.
     
  • Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус защити настъплението на Украйна на руска територия в предаването на ZDF "Майбрит Илнер" и помрачи надеждите на Украйна за бързо присъединяване към НАТО.

Какво ще е важно днес:

  • Министрите на отбраната и висши военни от редица държави се срещат в американската военновъздушна база Рамщайн в Рейнланд-Пфалц, за да обсъдят по-нататъшната подкрепа за Украйна във войната срещу Русия. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е поканил на конференцията членовете на така наречената Контактна група за Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 9
филофоб
преди 1 година
къде са русофилите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 1 година
това е част от плана... бункерното джудже знае какво прави, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
не е неволно , пpocто толкова си могат нефелните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още