IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви да "пенсионира" флагмана на Северния морски флот

"Петър Велики" има ядрена централа на борда си и управляемо ракетно оръдие

10:58 | 20.04.23 г. 2
Крайцерът "Петър Велики". Снимка: Министерството на отбраната на Русия
Крайцерът "Петър Велики". Снимка: Министерството на отбраната на Русия

Русия се отказва от последния си тежък атомен ракетен крайцер на въоръжение в момента в своя военен флот - "Петър Велики", съобщава ТАСС, позовавайки се на свои източници. Корабът е флагманът на Северния флот и най-големият действащ неавиационен боен кораб в света.

Причината за решението корабът да бъде изваден от въоръжение е високата цена за модернизацията му.  В момента Русия модернизира подобен крайцер - "Адмирал Нахимов", за който се очаква да бъде върнат на флота през 2024 година. Плановете бяха след това за ремонт и модeрнизация в завода "Севмаш" да влезе и "Петър Велики".

"Адмирал Нахимов" влезе за ремонт още през 1999 година, но реалните работи са започнали едва през 2013 година. Целта на модернизацията е увеличаване на ударната мощ на крайцера.

"Петър Велики" има на борда си ядрена електроцентрала, благодарение на която успява да развива скорост от 32 възела (60 км/ч) и управляемо ракетно оръдие. Той е проектиран за унищожаване на големи надводни цели, осигуряване на противовъздушна отбрана (ПВО) и защита срещу подводници, допълва още руската агенция. Крайцерът беше пуснат на вода през април 1989 година.

В периода 1973-1996 година Русия построи четири подобни крайцера. Заради високата цена този тип кораби бяха разработени и на въоръжение само в САЩ и СССР. В момента само Русия разчита на този крайцер във флотилията си.

На този етап няма официално потвърждение за "пенсионирането" на крайцера, уточнява ТАСС. Но източникът на агенцията е категоричен, че екипажът на "Петър Велики" вече се запознава с особеностите на "Адмирал Нахимов". Сформира се нов екипаж и групи за съвместна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
Веск
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=nashrXXU43M&t=694sили потърсете Савромат Русский флот - самая бесполезная вещь в историиПросто това дето един руснак казва за руския флот е по-достоверно от това дето всеки друг ще каже. Тези крайцери руски са мислени да потопят американските самолетоносачи. Обаче как един крайцер дори и с помощници би доближил авионосна група на САЩ си е било явно някаква фантазия в главите на някой червен ***. Добре е , че московитите отрезняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
25 години ремонтират един кораб ... lol ... lel ... lal ... lul ... нема лабаво при рашибозуците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още