IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с руско злато на швейцарска дъщерна компания разкриват пролуките в санкциите

Швейцария възприе забраните на ЕС, но на практика разпоредба позволява търговията с руски стоки от "юридически независими" задгранични дъщерни дружества

14:15 | 19.04.23 г.
Снимка: Cris J. Ratcliff/Bloomberg
Снимка: Cris J. Ratcliff/Bloomberg

Дъщерното дружество на швейцарски търговец на суровини в Абу Даби е успяло да купи руско злато за десетки милиони долари въпреки забраната швейцарски субекти да предприемат такава дейност.

Това е поредното доказателство за пропуски в санкциите на Запада срещу Москва, пише FT.

Миналия август Швейцария прие забраната на Европейския съюз за „пряк или непряк внос, закупуване или трансфер“ на руско злато, включително доставки към трети страни. Това е една от западните мерки, въведени в отговор на войната на Русия срещу Украйна.

Разпоредба на швейцарското законодателство обаче позволява на задграничните дъщерни дружества на компании от страната да търгуват с руски стоки, стига да са „юридически независими“ - термин, който швейцарската агенция за прилагане на санкциите отказва да дефинира, посочва медията.

Open Mineral Ltd, регистрирана в Абу Даби преди година и изцяло притежавана от базираната в Цуг Open Mineral AG, е внесла руско злато за 44 млн. долара в Обединените арабски емирства (ОАЕ) в шест пратки между август и януари. Това се вижда от документи, с които FT разполага и които са потвърдени от швейцарския търговец на стоки.

Документите са потвърдени и с руски митнически декларации, предоставени на FT от продемократичната група Фондация „Свободна Русия“.

ОАЕ, основният търговски и финансов център на Близкия изток, се позиционира като неутрална регионална сила.

Open Mineral AG, която е подкрепена от финансовия фонд на Абу Даби Mubadala, коментира, че „приема спазването на санкциите много сериозно и е предприела всички необходими стъпки, за да потвърди, че Open Mineral Ltd не е нарушила нито един приложим закон“.

Трансакцията на дъщерното дружество на Open Mineral в ОАЕ е поредното доказателство за схемата, възприета от някои търговци, за да поддържат потока на руски петрол и злато. Подходът на Open Mineral има прилики с този на Paramount Energy & Commodities SA - базиран в Швейцария търговец, който притежава Paramount Energy and Commodities DMCC в Дубай.

FT съобщи миналия месец, че базираното в Дубай предприятие на Paramount е продължило да търгува с руски суров петрол от източното петролно пристанище Козмино, където товарите постоянно са оценявани като търгувани над ценовия таван, въведен от Г-7.

Paramount отрича да нарушава каквито и да било санкции въз основа на това, че компанията в Дубай се управлява „напълно независимо“.

Докато Швейцария твърди, че възприема санкциите на ЕС, Държавният секретариат по икономическите въпроси на страната (Seco) казва, че „юридически независими дъщерни дружества на швейцарски компании в чужбина... като цяло не са обвързани с разпоредбите за санкции на Швейцария“. Това, според институцията, се дължи на „принципа на териториалността“, което означава, че швейцарският закон се прилага само за граждани и компании, пребиваващи и регистрирани в страната.

Същевременно ЕС не позволява и на дъщерните дружества в чужбина да търгуват свободно със забранени руски стоки чрез клауза за „незаобикаляне“, предназначена да гарантира, че компаниите спазват както духа, така и буквата на закона.

Seco отказва да очертае каквито и да било условия, при които два субекта няма да се считат за „юридически независими“. „Такива въпроси ще бъдат анализирани за всеки отделен случай. Няма обща политика“, казва институцията в отговор на запитване от страна на медията.

Open Mineral AG посочва, че образуванието от ОАЕ има собствен офис, базирани в ОАЕ директори, служители, банкови сметки и кредитни линии. Дружеството не е изплащало дивиденти на швейцарската компания майка. В отговор на запитвания дали швейцарският субект е упражнявал контрол или надзор над субекта на ОАЕ Open Mineral AG казва, че Open Mineral Ltd „работи като отделна компания по обичайния начин“.

Швейцария, която исторически залага на неутралитет по време на конфликти и насърчава регулаторна система, която защитава тайната на банковия сектор и сектора на търговията със стоки, миналата година изненада международната общност, като последва ЕС в налагането на санкции на Русия.

Агате Дюпарк, изследовател в швейцарската неправителствена организация Public Eye, коментира, че ако Seco има притеснения относно подобни бизнес договорености, би било добре „да се проучи връзката между двата субекта, за да се разбере дали законната раздяла съществува само на хартия и дали в действителност решенията не се вземат в Швейцария“.

Open Mineral е основана през 2017 г. от група бивши ръководители на Glencore. Mubadala ръководи кръг от финансиране на стойност 33 млн. долара през 2021 г. за швейцарската компания, която започна като пазар за метали в стил eBay, но навлезе в пазарни ниши, например на медни и литиеви концентрати. Mubadala отказва коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още