IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският министър на отбраната посещава Русия, атаки в Донецк

В навечерието на православния Великден Украйна отблъсна повече от 40 нападения в Донецка област

07:34 | 16.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
При руска атака над жилищна сграда в Словянск (Донецк) бяха убити поне петима цивилни. Снимка: EPA/YEVGEN HONCHARENKO
При руска атака над жилищна сграда в Словянск (Донецк) бяха убити поне петима цивилни. Снимка: EPA/YEVGEN HONCHARENKO

На фона на дискусиите за позицията на правителството в Пекин по отношение на войната в Украйна китайският министър на отбраната Ли Шанфу планира да пътува до Русия тази неделя. Посещението, по покана на Кремъл, ще продължи четири дни. През март китайският президент Си Дзинпин вече посети руския държавен глава Владимир Путин. Западните държави обвиняват Китай, че мълчаливо подкрепя руското правителство с оглед на руската агресивна война в Украйна.

Китай заявява, че гледа на себе си като на неутрална страна във войната. Досега Си не е осъдил руската офанзива в съседната страна, нито е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски. По време на посещението си в Китай в петък германският министър на външните работи Аналена Бербок (Зелени) призова ръководството в Пекин да използва влиянието си върху Русия. Германия би искала „Китай да повлияе на Русия, за да прекрати най-накрая агресията си", каза тя.

Нападения в три региона в навечерието на православния Великден

В Донецка област руските военни атакуваха градовете Лиман, Бахмут, Авдийвка и Маржинка. Това съобщава Kyiv Independent, като се позовава на украинския генерален щаб. Според него най-ожесточените боеве са се водили в Бахмут и Марджинка. Общо 40 атаки са били отблъснати в двата района през последните 24 часа. Нападенията са били насочени срещу жилищни райони. Късно вечерта в събота при въздушен удар в Суми е бил ранен цивилен гражданин. В навечерието на православния празник Великден въздушен удар в град Семеновка в Черниговска област порази фирмена централа и я подпали.

Зеленски призовава за перспектива на НАТО и гаранции за сигурност

В очакване на срещата на върха на НАТО в Литва през юли украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от по-ясни перспективи и гаранции за сигурност. Той е обсъдил и въпросите на сигурността в телефонния си разговор с френския президент Еманюел Макрон, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

През есента на 2022 г. Зеленски подаде молба за ускорено присъединяване на страната му към Западния военен съюз. Предпоставка за присъединяване към НАТО обаче е страната кандидатка да не участва в международни конфликти и спорове за гранични демаркации.

Русия се готви за продължителен конфликт в Украйна, показва новият закон за мобилизация 

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в петък закона, улесняващ мобилизацията на руснаци в армията, предадоха световните агенции. Според новия закон резервист вече може да бъде мобилизиран по електронен път, чрез портал на руските обществени служби, или дори чрез повиквателна, предадена на трето лице. Новият закон, подписан от руския президент Владимир Путин вчера, който позволява на военните служби да изпращат повиквателни по електронен път, вместо да ги връчват лично, е част от подготовката на Русия за продължителна война в Украйна, заяви днес министерството на отбраната на Великобритания в своя оценка за ситуацията, съобщи AFP, цитирана от БТА.  

Според британското разузнаване "единният регистър на лицата, подлежащи на военна служба", ще бъде цифрово свързан с други държавни служби, което ще позволи на руските власти да "наказват отклоняващите се от военна служба чрез автоматично ограничаване на трудовите права и ограничаване на пътуванията в чужбина".  Украински свещеник благославя вярващите с кошници с боядисани яйца и куличи - традиционен великденски сладкиш, по време на православна великденска меса пред малка църква в жилищен квартал в Киев, Украйна. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO Украински свещеник благославя вярващите с кошници с боядисани яйца и куличи - традиционен великденски сладкиш, по време на православна великденска меса пред малка църква в жилищен квартал в Киев, Украйна. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Тъй като законът влиза в сила едва по-късно през годината, британското министерство на отбраната заяви, че електронните повиквателни не сочат автоматично към "нова голяма вълна на принудителна мобилизация", а по-скоро са част от "по-дългосрочен подход за осигуряване на личен състав, тъй като Русия очаква продължителен конфликт в Украйна".

Междувременно 52 000 млади руснаци вече са получили уведомления за призоваване в рамките на редовната пролетна мобилизация в страната, а 21 000 от тях са се класирали за военна служба, заяви в събота полковник Андрей Бирюков, който отговаря за мобилизацията.

Бирюков взе отношение във връзка с опасенията, че новият закон за електронната военна повинност предвещава по-широка мобилизация на резервисти, подобна на тази, която Путин нареди през септември. 

"Бих искал да подчертая, че всички отсрочки на военна служба за гражданите все още ще са валидни. А електронните заповеди за наборна военна служба няма да бъдат изпращани масово", каза Бирюков.

Досега повиквателните трябваше да бъдат предавани задължително лично на резервиста, посочва AFP.

Други събития от вечерта накратко:

  • След Полша и Унгария забрани вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна.
     
  • Според украинския министър на финансите Сергей Марченко колегите му от Г-7 са обещали да подкрепят Украйна във войната срещу Русия толкова дълго, колкото е необходимо.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 45 rate down comment 56
zelka007
преди 1 година
рашибозука се готви за продължителен конфликт , ние също ... !! ... рашибозуците дори взривиха тръбите на СП за да не се изкушават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 61
Импeраторът
преди 1 година
Всичко ще е наред драги ми копейници, няма страшно. Още малко и Киев пада. После слагаме нали хора да управляват Украйна и да узаконят на новите членове на РФ. Всичко в измислено от наш велик стратег Бункеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още