IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Washington Post: Служител във военна база е отговорен за изтичането на информацията

Младият мъж е работил във военна база и е споделил информацията в малка група за разговори в Discord

12:57 | 13.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според американския вестник Washington Post причинителят на наскоро изтеклите документи на американското разузнаване е млад мъж, който е работил в американска военна база. Първоначално той е споделил взривоопасните документи под формата на стенограми с чат група, която е ръководил в популярната сред видеоиграчите платформа Discord, съобщи вестникът в четвъртък, като се позова на двама членове на групата. Мъжът бил известен за тях като OG и им казал, че е получил документите във военната база, където работел.

Според собствения му разказ той е прекарал част от деня в охраняем обект, където мобилните телефони и други електронни устройства, с които могат да се правят снимки или видеоклипове, са били забранени. Поради това той първо е преписал документите. Когато това се оказало твърде досадно, той започнал да публикува снимки на важните и опасни документи, твърди вестникът. Засега не е ясно как е успял да ги направи. Към средата на март обаче OG е спрял да споделя документи с групата.

Според Washington Post групата е основана през 2020 г. Според статията нейните около две дузини членове споделят предпочитания към оръжия, военно оборудване и вяра в Бог. Самият "OG" имал недобро мнение за правителството на САЩ. Той не бил обаче информатор, който искал да разкрие неправомерни действия.

Един от членовете на групата, с които WP разговаря, се запознава с OG преди около четири години в друг сървър за фенове на Oxide - популярен YouTuber, който излъчва видеоклипове за оръжия, бронежилетки и военна техника. Той каза, че група запалени членове са намерили сървъра за твърде претъпкан и са искали по-тихо място, където да говорят за тактики във видеоигрите, затова са се отделили в своя собствена, малка група.

Към частния сървър Discord, наречен Thug Shaker Central, се присъединяват още съмишленици от Oxide, които OG ефективно контролира като администратор. 

„Всички станахме много близки един с друг, като едно сплотено семейство", казва източникът на американската медия, пожелал анономност. „Разчитахме един на друг“. Той разказва, че другите членове, и особено OG, са го съветвали по време на пристъпи на депресия и са му помагали да се стабилизира емоционално. „Не липсваше любов един към друг“. 

Членовете, интервюирани от вестника, твърдят, че знаят истинското име на OG, а също и къде живее, но не искат да разкриват тази информация. 

OG съобщава на групата, че е прекарал часове в преписване на секретните документи, за да ги сподели с другарите си в контролирания от него сървър в Discord. Искал е "да ни държи в течение", казва членът на групата. "Той е умен човек. Разбира се, че е знаел какво прави, когато е публикувал тези документи. Това не бяха случайни изтичания на информация", казва още членът на групата.

Washington Post е успял да разгледа снимки на въпросните документи. Сред тях има около 300 снимки на класифицирани документи, повечето от които все още не са били споделяни публично. Твърди се, че документите са били прeписани от OG. Има и аудиозапис на OG, както и записи на чатове от затворената група. 
 
"Повечето хора на сървъра бяха достатъчно умни, за да разберат, че те не бива да бъдат публикувани никъде другаде", казва членът на комисията. И все пак в групата е имало чуждестранни граждани - включително от Русия и Украйна.

Сред информацията, споделена от OG в Discord, са местонахождението на високопоставени политици и тактически актуализации за американските въоръжени сили. Твърди се, че в изтичането на информация е била засегната и темата за намеса в изборите в чужбина. "Ако можеш да си го представиш, то е в тези документи", казва член на организацията пред The Washington Post.

Според медията младият член е бил впечатлен от привидно пророческата способност на OG да предсказва важни събития, преди те да попаднат в заглавията на вестниците. Твърди се, че това са неща, които "само човек с такъв висок статус" може да знае. По собствените му думи той бил очарован от OG, който вероятно е на възраст между 20 и 30 години.

Членът описва OG като "строг". Той налагал "ред на подчинение" и очаквал от останалите да четат внимателно секретната информация, която той им предавал. Ако вниманието им се отклонявало, той се ядосвал. Младият член казва, че е бил един от малкото в групата, които са приемали сериозно информацията, публикувана от OG. Много други били игнорирали публикациите му.

Твърди се, че когато OG разбрал, че членовете на групата не проявяват интерес към неговите стенограми, той започнал да снима оригиналите и да ги публикува. Твърди се, че е започнал да прави това в края на миналата година.

Тези снимки показват бойното поле в Украйна, секретни сателитни изображения на последиците от руските ракетни удари по украинската инфраструктура или възможни траектории на севернокорейски балистични ракети, които могат да достигнат САЩ. Твърди се, че сред тях са били и снимки на китайския шпионски балон, открит над САЩ през февруари. Предполага се, че снимките са направени от шпионски самолет U-2, пише още Washington Post. 

При цялото презрение, което OG уж демонстрира към правителството на САЩ, описано от члена на групата, според него няма доказателства, че той е действал в обществен интерес, като е разкрил официални тайни. Класифицираните документи са били предназначени само за неговото "онлайн семейство", казва източникът на медията.

"Определено не бих го нарекъл информатор. Ни най-малко не бих нарекъл OG информатор", каза той, като се възпротивява на сравненията с Едуард Сноудън, който изнесе класифицирани документи за правителствено наблюдение пред журналисти.

По-скоро OG е бил разтревожен, когато документите са се разпространили. Очевидно, пише WP, друг член на групата Discord е споделил документи и снимки в други сървъри на Discord.

По-късно те се появили във видеоиграта Minecraft, докато накрая се разпространили по руските канали на Telegram, на "4Chan", а също и в Twitter. Най-късно от момента, в който разузнавателните данни са били публикувани в руските канали на Telegram, те са били манипулирани. Например, руските загуби са били занижени, а украинските - преувеличени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: zelka007... та затова са забранени GSM-ите във военните бази изобщо на НАТО ... :))) ... не че някой с ментални увреждания ще започне да снима и да публикува ... !! ... което е изключителна рядкост , защото има протоколи за работа със секретни документи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
GSM-ите освен за снимки се използват и за различни приложения да си инсталираш на тях . Често военните са сравнително млади хора , и почти задължително имат различни фитнес приложения инсталирани , които следят активността и трасират маршрутите за маниаците на крачки и калории ... Та някакъв мозък се светнал и започнали да хакват такива приложения с различен софтуер . Така започнали да картографират всякакви закрити сгради и тайни помещения в секретните бази на НАТО по света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
sssaaa
преди 1 година
Работата отива на Оскар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
Направо сценарий за филм :D Фигурантът е бил в охраняем обект, където мобилните телефони и други електронни устройства, с които могат да се правят снимки или видеоклипове, са били забранени, но все пак е можел да прави снимки и да ги праща в дискорд, който явно е бил инсталиран на свръхекретния компютър. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още