IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Страната ни отива към бунището

Единственото престъпление, което извърших, беше, че безстрашно защитавах нашата нация, каза на своеобразен митинг бившият президент на САЩ

07:15 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Тръмп по време на изявлението в своето имение. Снимка: . EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Тръмп по време на изявлението в своето имение. Снимка: . EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Снощи около 22:30 ч. българско време, след около два часа във Върховния съд на Ню Йорк, се разбра, че Доналд е напуснал сградата. Бившият президент на Съединените американски щати се беше признал за невинен по 34 обвинения пред съдия Хуан Мерчан. След това Доналд Тръмп напусна съда, без да се обърне към зрителите или журналистите. Съдията е насрочил следващото изслушване за 4 декември. 

Първото наказателно дело срещу бивш президент в историята на САЩ е свързано с плащания на „пари срещу мълчание", извършени през 2016 г. на бивша порноактриса, бивш модел на Playboy и портиер, който твърди, че разполага с информация за незаконно дете на бившия президент. 

Тръмп е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие плащанията на "пари за мълчание" като бизнес разходи. По този начин той е искал да прикрие информация, която е била вредна за него преди и след президентските избори през 2016 г., според прокуратурата. Голяма част от разследването се основава на показанията на Майкъл Коен, бившия адвокат на Доналд Тръмп. 

Тръмп се изказа за обвинението през нощта в реч от клуба си Мар-А-Лаго във Флорида. Наред с други неща, той твърди: „Единственото престъпление, което извърших, беше, че безстрашно защитавах нашата нация от онези, които искаха да я унищожат“. 

Единственото престъпление, което извърших, беше, че безстрашно защитавах нашата нация от онези, които искаха да я унищожат
Доналд Тръмп
45-и президент на САЩ

Събитието във Флорида наподобяваше многобройните митинги, които 76-годишният мъж е организирал през годините. Големи американски знамена на заден план, песента „Гордея се, че съм американец" като приветствие. Тръмп използва събитието, за да обяви своята невинност и да се изправи срещу опонентите си. Обвиненията срещу него са „масирана намеса в изборите в мащаби, каквито страната ни никога не е виждала", разгневи се Тръмп, който иска да се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г. „Страната отива на бунището", оплака се предшественикът на президента на САЩ Джо Байдън.

Тръмп се нахвърли не само върху демократите на Байдън, но и върху окръжния прокурор Алвин Браг и отговорния съдия Хуан Мерчан, както и върху техните семейства. Мерчан е направил забележка на Тръмп в съдебната зала да не предизвиква неприятности с изявленията си.

„Но Тръмп, както знаем, продължава да преминава границите на подходящото", заяви биографът и репортер на New York Times Маги Хаберман в предаване по новинарския канал CNN. Тръмп нарече Мерчан „съдия, който мрази Тръмп", а Браг определи като „престъпник", за когото се твърди, че е изнесъл класифицирана информация в пресата. Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк. Снимка:  EPA/SETH WENIG / POOL POOL Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк. Снимка: EPA/SETH WENIG / POOL POOL

Бившият президент използва речта си, за да възроди стари конспиративни теории срещу Байдън и сина му Хънтър, и прекара голяма част от времето в оплакване от обиска на имението му във връзка със секретни документи. 

„Нашата правосъдна система е станала беззаконна", заяви Тръмп. В залата бяха и синовете му Ерик и Доналд Джуниър, дъщеря му Тифани и крайнодясната конгресменка от Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн, която говори за кратко и пред поддръжниците на Тръмп пред съда в Ню Йорк. Много от големите телевизионни мрежи прекъснаха излъчването на речта.

Експерти намират грешки в обвинителния акт

Бившият заместник-ръководител на ФБР Андрю Маккейб остро разкритикува Тръмп за нападките му срещу съдията и прокурора. Самият обвинителен акт обаче е „разочарование", заяви той вечерта по CNN. „Всички се надяваха, че в него ще научим повече". Прокуратурата обвинява Тръмп във фалшифициране на бизнес документи.

Но това, според правните експерти, се превръща в престъпление само ако е използвано за прикриване на друго престъпление. „А аз не виждам това", каза Маккейб, който беше назначен от президента демократ Барак Обама, като се позова на обвинителния акт. Той.

Критиците на Тръмп от собствената му партия също намират грешки в обвинителния акт. Републиканският сенатор Мит Ромни, както и бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който от години остро критикува Тръмп, посочват слабите аргументи на прокуратурата. Тръмп е първият бивш президент в историята на САЩ, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения. В центъра на обвиненията е плащането на пари за мълчание на порноактриса.

Междувременно Тръмп успя да използва обвинението, за да мобилизира поддръжниците си. Той печели в социологическите проучвания и успя да увеличи още повече преднината си пред останалите кандидати за президент на Републиканската партия. Според проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано в понеделник, сега 48% от републиканците планират да гласуват за него, в сравнение с 44% през март. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, от друга страна, се ползва с подкрепата на едва 19% от анкетираните, което е спад спрямо 30% преди месец.

Откакто обвинителният акт стана публично достояние миналия вторник, Тръмп е събрал и 8 млн. долара под формата на дарения според предизборния му екип. Твърди се, че половината от тях са постъпили през първите 24 часа. Във вторник Тръмп също използва процедурата, за да събере нови средства. Докато заседаваше в съдебната зала, екипът му изпрати имейл до поддръжниците му, в който ги примамваше с нови тениски на кампанията. Върху тях е изобразена фалшива снимка на Тръмп като престъпник. Отдолу с големи букви е написано „Невинен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още