IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Киев е отговорен за убийството на военен блогър в Санкт Петербург

Задържаната 26-годишна Даря Трепова е направила частични самопризнания 

19:17 | 03.04.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Мястото на взрива. Снимка:  EPA/ANATOLY MALTSEV
Мястото на взрива. Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

Русия обвинява украинските тайни служби за смъртоносното нападение срещу прокремълски военен блогър в Санкт Петербург. Киевските тайни служби са планирали „терористичната атака" срещу Владлен Татарски и са използвали заподозрян, който междувременно е бил задържан, съобщи Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия - държавна структура, която координира борбата с тероризма, цитиран от Ройтерс. 

По-рано Следственият комитет на Русия информира, че 26-годишната Даря Трепова е била арестувана. Тя е обвинена в убийство. Според антитерористичния комитет жената е била свързана с антикорупционната фондация на хвърления в затвора противник на Кремъл Алексей Навални. По-рано медиите съобщиха, че предполагаемата извършителка е участвала в миналото в демонстрации за освобождаването на Навални и също като опозиционния лидер е убеден противник на войната.

„Не бих обвинил режима в Киев за тези действия", заяви ръководителят на руската частна армия „Вагнер" Евгений Пригожин. Той вижда зад убийството група радикали. „Смятам, че действа радикална група, която едва ли има някаква връзка с правителството (в Киев)". В същото време Пригожин възхвалява убития блогър като патриот и му посвети акция в размирния източноукраински град Бахмут. Там той поръча на административната сграда да бъде издигнато руско знаме - с името на Татарски върху плата.

Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, беше убит при експлозия в кафене в Санкт Петербург в неделя. Повече от 30 души бяха ранени. Нападението предизвика ужас във властовия апарат на Русия. Това е вторият случай на убийство на руски пропагандист от началото на войната преди малко повече от година. Миналата година публицистката Даря Дугина загина при експлозия на автомобил край Москва. Подобно на Татарски, дъщерята на ултранационалистическия идеолог Александър Дугин беше горещ поддръжник на руската война срещу Украйна.

Трепова е направила самопризнания 

Дария Трепова, която беше задържана по подозрение за участие в убийството на военния блогър Владлен Татарски, е признала, че е донесла в кафенето статуетка, която се е взривила, предаде ТАСС, като се позова на видеоклип, публикуван от пресцентъра на руското вътрешно министерство.

„Занесох там една статуетка, която се взриви", казва Трепова в публикуваното видео. „Бих казала, че бях задържана за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски", казва още тя в отговор на запитване за какво е задържана.

По време на творческа вечер в заведението, за което се твърди, че е собственост на Пригожин, в неделя избухна експлозия. В нея загина блогърът, а над 30 души бяха ранени. По предварителни данни мощността на взривното устройство е била 200 грама тротилов еквивалент. На място продължават да работят следователи и криминалисти от руския Следствен комитет.

Правоохранителните органи вече са извършили обиск на домашния адрес на Трепова и са разпитали майка ѝ и сестра ѝ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: aldy евр.... азиец ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Може, убива. Какво толкова, след като убива евр..., пардон, руснак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Какво квичeне се носи от Мордор - на никой не му дреме. Поредна наглост - държавата терорист да обвинява някой в тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... карма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 21
sssaaa
преди 1 година
Викаш това беше Демократичен акт, а не тероризъм а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... що ?! ти си се объркал тоя месец и си взел два пъти рецептата ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 26
sssaaa
преди 1 година
Tpoл, трябва ти диазепан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
тукашните форумни изрожденчета/руcoфилистици , нали напиняте да ходите по разни творчески вечеринки в рассийката !! внимавайте , че глей кви бели стават , от едните приказки само ... :))) ... наште ентусиасти малинов и кoпeйкин как не са се завъртели и те в некой питерски кръжок ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още