IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия като бензиностанция с голяма отстъпка за Китай 

Пекин и Москва искат да задълбочат икономическите си отношения. При това и двете страни се стремят към много различни стоки

07:44 | 22.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Си (вляво) и Путин след дългите преговори в Москва. Снимка: ЕРА
Си (вляво) и Путин след дългите преговори в Москва. Снимка: ЕРА

В началото на годината Русия замени Саудитска Арабия като най-важния доставчик на петрол за Китай. Въпреки западните санкции търговията между Китай и Русия нарасна силно през 2022 г. Китай внесе руски стоки на стойност 190 млрд. долара, което е с една трета повече от предходната година. Вносът на енергийни продукти съставлява почти 60% от тази сума. 

Енергийните доставки за Китай, но също и за Индия, осигуряват на руската икономика спешно необходими средства. До 2030 г. доставките на руски газ за Китай трябва да се увеличат до почти 100 млрд. кубически метра годишно. За сравнение, през 2021 г. Русия бе изнесла 140 млрд. кубически метра газ за ЕС.

Освен това ще бъдат доставени 100 млн. тона втечнен газ, както и въглища и други енергийни източници, заяви Путин в Кремъл във вторник. Не е ясно обаче колко реално печели Русия от енергийните доставки, като се имат предвид високите отстъпки. 

Путин се надява на нови търговски споразумения

Преди срещата със Си Путин изрази увереност, че двустранната търговия ще достигне 200 млрд. долара още през тази година, а не през 2024 г., както беше планирано първоначално, като подчерта значението на проекти като руско-китайския газопровод „Силата на Сибир" и сътрудничеството в промишлеността и селското стопанство. 

Въпреки че износът на енергийни продукти под формата на руски петрол и газ за Китай и например за Индия досега не е бил обект на санкции, САЩ и техните съюзници следят внимателно доставките на военнокритични стоки като микрочипове.

Стойността на вноса на чипове от Китай и Хонконг се е увеличила повече от два пъти през миналата година според анализ на Института за международни финанси (IIF). Общо този внос покрива 40% от търсенето в Русия. 

Междувременно на Запад нарастват опасенията, че Китай може да подкрепи Русия във военно отношение. Още от началото на войната САЩ и западните им съюзници предупреждават лидерите в Пекин за последиците от подобна стъпка. В средата на февруари Съединените щати дори предупредиха, че Китай обмисля да доставя оръжия на Русия. 

40%
от търсенето в Русия се покрива от вноса на чипове от Китай и Хонконг. 

Пекин отхвърли това и обвини САЩ и Запада, че подклаждат войната, като доставят оръжия на Украйна. Във всеки случай китайските лидери обвиняват САЩ и НАТО, че са отговорни за ескалацията.

Това показва ясно, че позицията на държавното ръководство в никакъв случай не е толкова неутрална, колкото му се иска. Въпреки това изглежда, че досега Китай до голяма степен се е съобразявал със западните санкции, макар да ги нарича незаконни и да настоява категорично за отмяната им.

Заповедта за арест от Хага увеличава влиянието на Китай

Трудно е обаче да се наблюдават действителните търговски отношения между Китай и Русия. От една страна, това се дължи на факта, че двете страни имат обща граница, дълга повече от 4300 км. От друга страна, все по-голяма част от търговията се осъществява в националните валути юан и рубла. Освен това двете държави публикуват само ограничени данни за търговията.  Двамата държавни лидери позират с подписаните договори. Снимка: EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK Двамата държавни лидери позират с подписаните договори. Снимка: EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK

Напоследък в медиите зачестиха съобщенията, че китайски компании пряко или непряко доставят на Русия т.нар. стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели. Твърди се, че компании от Китай, включително държавната оръжейна компания Norinco, са доставили 1000 пушки на руски търговски партньори, както и друго оборудване като части за дронове и защитни жилетки. Това съобщи американското списание Politico миналата седмица, като се позова на търговски данни от доставчика на данни Import Genius. Твърди се, че пушките са били декларирани като граждански ловни пушки.

Още през февруари Wall Street Journal съобщи, че китайски държавни предприятия са доставяли пряко или непряко на санкционирани руски оръжейни компании навигационни устройства, заглушители и части за изтребители.

Китайските лидери обаче вероятно ще внимават да не доставят готови оръжия на Русия, за да не изострят още повече и без това напрегнатите отношения със Запада, смятат експерти. Пекин не може да си позволи да премине западните червени линии, подчерта наскоро руският икономист Владислав Иноземцев. Но колкото повече се влошават отношенията със Запада, толкова по-малък е стимулът за лидерите на страната да спазват санкциите.

По време на посещението си в Москва Си покани Путин на ответно посещение в Пекин. По този начин китайското ръководство показва, че не е впечатлено от международната заповед за арест на Путин за военни престъпления в Украйна. Въпреки това тя увеличава влиянието на Китай върху Русия, смята руският експерт по Китай Александър Габуев. След заповедта от Хага „Си може да сложи още повече в джоба си своя "скъп приятел" в Кремъл", казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
mavericos4
преди 1 месец
Кремълското диктаторче отиде при големата китайска панда, за да се наведе и да се хване за палците. Китай ще изпомпат икономиката на Путинистан, да не използвам други думи. Комунистите не галят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
Премудрия бащица най-накрая ще вдене че е едно да сее интриги между десетките европейски държавици и съвсем друго да се сблъска челно с ККП,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: sssaaa *** в статията за еврото, там се надъхват копейките... там може да демнострираш дебииилизма си на воля :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 година
Пак ли се надъхвате, Евроатлатичета. Спокойно, Другаря ще ви намести в лагерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка... в Поднебесната кинкалерия , като отидеш за стока , се моткаш по едни тържища и пазариш , за да напълниш контейнер . отнема неколко дена , седмица , може и малко отгоре , щото понякога и се чака да дойде нещо и да доокомплектоват поръчките . и се спи в едни хотелчета около тържищата . та в тези хотелчета , предвидливите китайчета доставят на скучаещите търговци , в повечето случаи мъже , услуги на втората най-древна професия , познай чия реч е преобладаваща при труженичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
пРaссия се превърна в евтина китайска налoжница. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Много "успешно" се справят засега..Вчера чета, 86 москвич а успели да произведат и продадат досега ,и сега всичките ги връщали в "завода" за отстраняване на дефект.Машалла..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още