IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна очакваното руско настъпление в Източна Украйна

САЩ помагат на Украйна в локализирането на военни цели, Словакия ще достави на Украйна изтребители МиГ-29

06:54 | 10.02.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: A/ZURAB KURTSIKIDZE
Снимка: A/ZURAB KURTSIKIDZE

Очакваната нова офанзива на Русия в Източна Украйна е в ход. На въпрос на украинската телевизия дали Павло Криленко, губернатор на източната Донецка област, смята, че руската офанзива вече е започнала, той отговори: „Да, определено". 

Особено в градове като Бахмут, Авдийвка и Вухледар, където вече са се водили най-кръвопролитните боеве по време на войната, „силите и средствата на врага се увеличават с всеки изминал ден. Те се опитват да завладеят тези области и важни градове, за да постигнат нови успехи“. Годишнината от руската инвазия на 24 февруари наближава и според прогнозите на Киев Москва засилва атаките си, за да се похвали с успехи на фронта.

Два пъти повече мисии на изтребители на НАТО през 2022 г. спрямо 2021 г. 

Изтребители на НАТО са били задействани 570 пъти през миналата година, за да наблюдават полети на руски военни самолети в международно въздушно пространство. Броят на този тип мисии е около два пъти по-голям в сравнение с 2021 г., заяви говорител на алианса, цитиран от DPA и БТА.

Според източници от НАТО рязкото увеличение се дължи не само на повишената активност на руските военновъздушни сили, но и на засиленото присъствие на военни части на алианса по източния му фланг заради войната в Украйна.  Повечето мисии са проведени над Балтийско море и са били "безопасни", уточни говорителят. 

Въпреки това има няколко случая, в които руски самолети са направили опасни маневри в близост до невъоръжени летателни апарати на съюзническото разузнаване в международно въздушно пространство.

Зеленски e убеден в предоставянето на изтребители 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че някои лидери от Европейския съюз са казали днес на среща на върха, на която присъства и той, че са готови да предоставят на Украйна изтребители, за да ѝ помогнат да се бори с руската инвазия. 

Зеленски за първи път присъства на среща на лидерите на всичките 27 страни от ЕС в Брюксел. Посещението е част от второто му пътуване в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, и е цели получаване на още оръжия от съюзниците. „Европа ще бъде с нас до нашата победа. Чух това от редица европейски лидери . . . за готовността да ни дадат необходимите оръжия и подкрепа, включително авиация“, заяви той на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. „Сега имам редица двустранни разговори, ще повдигнем въпроса за изтребителите и друга авиация“, каза Зеленски. 

Той заяви, че е обсъдил с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц въпроса за засилване на военния потенциал на Украйна, но отбеляза, че не може да направи обществено достояние всички елементи от срещата си с двамата лидери.

Има определени споразумения, които не са публични, но са положителни. Не искам да подготвям Руската федерация, която постоянно ни заплашва с нови агресии“, каза Зеленски.

Мишел заяви на пресконференцията, че ЕС трябва да продължи да оказва максимална подкрепа на Украйна.

„Ние разбираме, че идните седмици и месеци ще бъдат от решаващо значение. Трябва да останем бдителни, трябва да продължим да предоставяме най-голямо ниво на подкрепа“, каза той.

Путин: Русия не започна военните действия в Украйна, а се опитва да ги прекрати

Русия не започна военните действия в Украйна, а се опитва да ги прекрати, увери днес президентът Владимир Путин. „Искам да кажа това отново: ние не започнахме никакви военни действия, ние се опитваме да ги прекратим. Тези военни действия бяха започнати от националистите в Украйна и тези, които ги подкрепиха през 2014 г., когато беше извършен държавният преврат", каза Путин на среща с представители на руския авиационен сектор.

„Всичко започна така, след което последваха събитията в Крим и Донбас", отбеляза той, визирайки анексията на южния украински полуостров от Русия и избухването на конфликта с проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област в Източна Украйна.

Отделни сектори у нас се сблъскаха с трудности – да, това беше неизбежно.
Владимир Путин
президент на Русия

Путин посочи, че Киев от осем години води война, за да изтреби хората, които живеят в Донбас и се чувстват кръвно свързани с Русия, руската култура и език. „Още колко дълго можеше да се търпи това?", попита той. Руският президент изрази задоволство, че руската икономика е устояла на сътресенията, предизвикани от наложените от Запада санкции, и припомни прогнозите, че тя дори ще регистрира тази година растеж. Путин се срещна на 9 февруари 2023 г. с представители на руския авиационен сектор. Снимка:  EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK Путин се срещна на 9 февруари 2023 г. с представители на руския авиационен сектор. Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK

„Отделни сектори у нас се сблъскаха с трудности – да, това беше неизбежно", призна руският президент. В същото време той увери, че ефективността, с която Русия се е противопоставила на създадените за нея заплахи в икономическата сфера, е била неочаквана за "страните от колективния Запад", казва още той, цитиран и от БТА. 

Германия ще помогне на Словакия да защити по-добре източната си граница с Украйна

Германия ще дари на Словакия две системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие MANTIS, които тя ще използва, за да защити своята източна граница с Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на словашкото министерство на отбраната.

Словакия заздрави противовъздушна си отбрана с помощта на няколко системи Patriot от съюзниците си в НАТО, след като миналата година дари на Украйна остаряващата си система С-300. Тя иска да се сдобие с допълнителна техника. MANTIS ще заздрави отбраната на източната граница с Украйна, обезпечена от силите и средствата на въоръжените сили на Словакия", се казва в изявление на министерството. 

Автоматичната стационарна система MANTIS, произведена за германската армия, служи за отбрана на ограничени райони, като например бази. Всяка система се състои от осем бойни модула, два сензорни модула и команден център. Тя може да защитава от ракети, дронове, артилерийски и минометни снаряди.

САЩ помагат на Украйна да идентифицира военни цели 

САЩ оказват помощ на Украйна в координирането на цели срещу руската армия. В повечето от атаките, при които се използват американски модерни ракетни системи, се твърди, че САЩ или съюзниците предоставят или потвърждават координатите на целите на атаката, пише Washington Post, като се позовава на неназовани източници в Украйна и САЩ. Информацията се предоставяла от американските военни в Европа.

Вестникът споменава като цели руски складове за боеприпаси или казарми на украинска територия. Високопоставен представител на САЩ потвърди „ключовата роля на САЩ", се казва в материала. Според статията подкрепата за целеуказване служи за осигуряване на точност и постигане на максимална ефективност при ограничени запаси от боеприпаси. САЩ предоставят координати и точна информация за насочване само в качеството си на консултант, заяви американският представител пред вестника. Те не давали разрешение за никакви атаки в процеса.

„Украинците са отговорни за намирането на цели, определянето на приоритетите им и в крайна сметка решават кои от тях да атакуват. САЩ не одобряват цели, нито участват в техния избор или използване", цитира Washington Post отговор на Пентагона. С течение на времето начинът, по който се обменя информация, беше оптимизиран, за да се подкрепят исканията на Украйна и „процесите на насочване" с по-голяма бързина и в по-голяма степен, поясняват още от Пентагона. 

САЩ са най-важният съюзник на Украйна. Вашингтон отпусна няколко големи пакета оръжия и боеприпаси. В този процес американците предоставиха или обещаха на Киев различни системи за тежко въоръжение, включително ракетни установки HIMARS. В края на януари, след дълги преговори и успоредно с германското обещание за танкове Leopard за Киев, правителството на САЩ обяви също, че ще достави на Украйна 31 основни бойни танка M1 Abrams. Според правителството обаче те не се очакват в Украйна в близките месеци. 

Словакия иска да достави на Украйна изтребители МиГ-29

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Словакия изтребители от съветския тип МиГ-29. В отговор словашкият министър-председател Едуард Хегер му обеща да "работи за изпълнението на това искане". Това стана ясно от кратък разговор между двамата политици. В четвъртък вечерта правителствената служба в Братислава предостави на Deutsche Presse-Agentur съответния видеозапис. "В интерес на словашката и европейската сигурност е да ви помогнем", отговаря Хегер на украинския президент в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Хегер заяви пред словашката информационна агенция TASR, че конкретната процедура по предаването на изтребителите ще бъде изяснена не само в рамките на Словакия, но и на европейско ниво. Това е така, защото Словакия ще предаде МиГ-29 на Украйна в рамките на финансов механизъм на ЕС. Поради това времевият период за предаване все още не е ясен. Въпреки това словашкото правителство било заинтересовано да приключи преговорите възможно най-скоро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: corner отговора е елементарен, зада няма съществено значение и за Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 24
мрънмрън
преди 1 година
Според мен е започнала още преди няколко дни, в нета тия дни има все повече клипчета от дронове бомбещи руснаци. Вероятно е основно пешаци и някой дърт танк. След тая война, много села навътре в Русия ще изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 14
corner
преди 1 година
До: zelka007Е щом хиляди ракети и милиони артилерийски снаряди изстреляни по Украйна нямат съществено значение , защо украинците се молят да им дадат поне една ракета с която да достигнат руска територия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
До: zelka007, ракети нямат, генералите измреха, какво е това настъпление дето се било започнало спроед украинца? Май Кириленко си фантазира за пореден път, мм? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 51
alex8712
преди 1 година
''Путин: Русия не започна военните действия в Украйна, а се опитва да ги прекрати'' - мдам, Джордж Оруел и неговата ''1984'' на живо - Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 66
zelka007
преди 1 година
Вчера 41 въздушни удара от които 3 с ракети ... :))) ... Няма искандери , калибри , гиперзвуци ... останаха само ограничена бройка по корабите за зор заман и каквото дадат иранците ... В момента стрелят основно с танкове (дето въобще не са за това) , и с артилерия (колкото им е останала) и системи с неуправляеми ракети за залпов огън . това им е атаката ... артилерийски обстрел и ще пуснат през минните полета кашици , който оживее ... втората най-могъща ... !! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 56
evlogi
преди 1 година
До: ИмпeраторътСпоред мен не го надиграха, ами той се надскочи..То не че е трудно това де, с тези внушителни размери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 58
evlogi
преди 1 година
Влошава се джу,джака...Нелепиците му стават все по-фундаментални...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 64
Импeраторът
преди 1 година
Вярвам на Путин. Инвазията в Донбас няма нищо общо с договора между Украйна и Shell + BP за разработване на газовите находища в Донбас. И с цената на малко жертви и санкции руския газ и нефт текат към Европа :-) набиха ти го здраво Путин, надиграха те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още