IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски дронове са увредили критична инфраструктура в Киев

Украинските сили са свалили 45 направени в Иран дронове „Шахид“, изстреляни от Русия

09:15 | 02.01.23 г.
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Руски дронове са уцелили инфраструктура в столицата на Украйна и околностите в понеделник, увреждайки енергийни съоръжения и причинявайки прекъсване на електрозахранването, съобщиха официални лица, след като Русия продължи бомбардировките си и във втория ден на 2023 г., предава Ройтерс.

Украинските сили са свалили 45 направени в Иран дронове „Шахид“, изстреляни от Русия, в първата нощ от годината, заяви президентът Володимир Зеленски в неделя, призовавайки украинците да покажат благодарност на армията и един на друг.

„Дронове, ракети, нищо друго няма да им помогне“, каза той, имайки предвид руснаците. „Защото ние стоим обединени. Те са обединени само от страх“.

В своята реч по случай Нова година обаче руският президент Владимир Путин сигнализира, че няма да се откаже от агресията си срещу Украйна.

До 3 часа сутринта местно време украинските военновъздушни системи са унищожили 20 въздушни обекта над Киев, заяви военната администрация на града.

„В региона и столицата е шумно: с нощни атаки на дронове“, каза ръководителят на областната администрация на Киев Алексей Кулеба.

„Руснаците изстреляха няколко вълни от дронове „Шахид“. Целейки съоръженията на критичната инфраструктура. Военновъздушната отбрана работи“, написа той в приложението за съобщения Telegram.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че ударите са спрели част от електрозахранването и отоплението.

„Има аварийни прекъсвания на тока в града“, каза той в Telegram.

По-рано той съобщи, че един човек е бил ранен от части от унищожен дрон, който е ударил улица и е повредил сграда в североизточен квартал на столицата.

Ройтерс не е успяла да провери независимо информацията.

Регионалното военно командване в източната част на Украйна съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили девет от иранските дронове над Днепропетровска и Запорожка области до ранните часове на понеделник.

„Честита Нова година“

Началникът на киевската полиция Андрий Небитов публикува снимка в приложението Telegram, показваща нещо, описано като част от дрон, използван при нападение срещу столицата, с ръкописен надпис на руски "Честита Нова година".

„Тези останки не са на фронта, където се водят ожесточени битки, това е тук, на спортна площадка, където играят деца“, написа Небитов.

Русия сравни с земята украински градове и уби хиляди цивилни, откакто Путин нареди инвазията си през февруари, заявявайки, че Украйна е изкуствена държава, чиято прозападна перспектива заплашва сигурността на Русия.

Москва, която отрича да се цели в цивилни, твърди още, че е анексирала една пета от Украйна, макар това да не е признато от международната общност.

„Основното нещо е съдбата на Русия“, каза Путин в новогодишното си обръщение пред група, облечени във военни униформи, вместо пред стените на Кремъл, както обикновено.

„Защитата на отечеството е наш свещен дълг към нашите предци и потомци. Моралната, историческата правда е на наша страна", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още