IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия търси независимост от Русия с първия си плаващ терминал за втечнен газ

Съоръжението е пристигнало в пристанището Инко и ще остане на разположение в страната през следващите 10 години

17:50 | 28.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG)  пристигна в сряда (28 декември) във Финландия като част от усилията на страната да замени руските доставки, след като Москва преустанови подаването на природен газ за Европа, съобщава Barron’s.

Корабът Exemplar, с дължина от приблизително три футболни игрища, пристигна в пристанище Инко, Южна Финландия, с което ще помогне на страната да преработва LNG, доставян от други страни, вкарвайки го в своята газопреносна мрежа.

„Газът може да идва от всяка точка на света, която доставя LNG, но не и от Русия“, изтъква главният изпълнителен директор на оператора на националната газопреносна мрежа Gasgrid Оли Сипила.

Русия спря да доставя природен газ на съседна Финландия през май, след като скандинавската страна отказа да плати на доставчика в рубли.

След нахлуването на Русия в Украйна Москва информира своите клиенти, които се застъпват за Киев - включително страните от Европейския съюз (ЕС) – че ще трябва да плащат за новите количества газ в рубли - начин да се заобиколят западните финансови санкции срещу централната банка на Русия.

За да компенсира недостига и да се прекъсне зависимостта си от руския газ, Финландия обяви, че е подписала 10-годишен договор за наем на LNG терминал с базираната в САЩ Excelerate Energy.

„Плаващият терминален съд се оказа най-бързото и най-ефективно решение за постепенно премахване на зависимостта от руски газ във Финландия и за осигуряване на непрекъснатост на газовите доставки във Финландия“, изтъква Gasgrid.

Exemplar, който е планиран да остане в пристанището Инко през следващите 10 години, е плаващо устройство за регазификация и съхранение на газ, превозван от танкери.

Gasgrid добавя, че целта е терминалът да започне да снабдява финландските домакинства, индустрията и производителите на енергия до средата на януари.

Терминалът също така ще позволи доставки до балтийските държави - Естония, Латвия и Литва - и до Полша чрез тръбопровода Balticconnector, който свързва Финландия и Естония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Баа, еле Ви мохер от Тоти ЛаматаФранческо Тоти (на италиански: Francesco Totti) е бивш италиански футболист, играл като атакуващ халф и нападател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Уйчовци никога не е късно да станете за Кашмер ,кашмир е ф Индия.https://***.offshore-energy.biz/gasunie-expects-exmars-fsru-at-eemshaven-in-august/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още