IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се окаже ли мрачната битка за Бахмут пирова победа?

Макар и Украйна да постигна поредица успехи на бойното поле, дори и при най-малкото поражение за нея има риск да се създаде впечатление, че обстановката на фронта е патова

17:38 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Договорът, който той предлага на затворниците, е, да воюват и след шест месеца да бъдат помилвани, но ако дезертират, ги заплашва екзекуция.

През ноември независимата руска медия "Медиазона" съобщи, че според публично достъпни данни на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията между септември и октомври обитателите на руските затвори са намалели с над 23 000 души - най-големия спад от повече от едно десетилетие.

Това според медията говори, че затворниците са приели предложението на Пригожин.

Ройтерс не може да провери достоверността на изнесените данни.

Пригожин предупреди да не се чакат бързи пробиви, а в изказване от 12 декември посочи, че задачата на "Вагнер" в боевете за Бахмут е "да убият колкото се може повече вражески войници и да обезкървят украинската армия".

От кадрите от битката личи, че сражението се води за сравнително скромни участъци земя и че фронтовата линия постоянно се мести ту напред, ту назад.

В сводките за положението на бойното поле Русия съобщава, че Украйна търпи тежки загуби в жива сила и техника. В понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза, че Бахмут е "най-горещата точка" на 1300-километровия фронт.

Във вторник канцеларията му съобщи, че той е посетил града, за да се срещне с украинските войници и да ги удостои с военни отличия.

Война на изтощение

За Русия Бахмут, който тя нарича със съветското му име Артьомовск, отдавна има политическо значение.

Градът е разположен на фронтовата линия, разсичаща на две източния украински регион Донбас. С превземането му Русия ще бъде една стъпка по-близо до установяването на пълен контрол над Донбас, части от който са под контрола на проруските сепаратисти още от 2014 г.

Откакто през април руските войски се изтеглиха от Северна Украйна след унизително поражение, Москва публично обяви, че главната цел на войната сега е "освобождаването" на рускоезичния Донбас, почти половината от площта на който се заема от Донецка област.

Конрад Музика посочи, че боят за Бахмут се е превърнал в битка на изтощение.

"Украинците просто изтощават руснаците и то доста ефикасно, що се отнася до живата сила и техниката. Те правят така, че руснаците да платят по-висока цена", коментира полският военен анализатор.

Според британското военно разузнаване има "реална вероятност превземането на Бахмут да се е превърнало предимно в символна, политическа цел" за Москва.

Победата там ще повиши бойния дух, а генерал Сергей Суровикин, който от 8 октомври е главнокомандващият на всички руски войски в Украйна, ще може да покаже, че е бил прав да прехвърли силите си другаде след оттеглянето от южния град Херсон.

Тя може да донесе и политически капитал на Пригожин в Москва, ако му бъдат приписани някакви заслуги за нея.

Украйна, от друга страна, според експерти, си е направила сметката, че Бахмут си струва да бъде запазен под неин контрол донякъде и за да може да се съхрани подкрепата от западните страни, от чиито оръжейни доставки е зависима.

Макар и Украйна да постигна поредица успехи на бойното поле, дори и при най-малкото поражение за нея има риск да се създаде впечатление, че обстановката на фронта е патова, а това може да направи западните страни по-уклончиви що се отнася до увеличаването на помощта за Киев, като се имат предвид растящите икономически проблеми, с които се сблъскват в резултат на войната.

"На този етап Украйна е жертва на собствените си успехи и страда от високите очаквания да държи постоянно инициативата в свои ръце", заяви Кофман. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 22.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още