IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличава звената за интензивно лечение в опит да подсили болниците

Опитът на Пекин да се научи да живее с вируса може да увеличи натиска върху лечебните заведения

11:27 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Битката на Китай с нарастващия брой новозаразени с коронавирус продължава, като в неделя стана ясно, че страната ще разкрие още звена за интензивно лечение в някои лечебни заведения и ще подсили болниците, докато Пекин се опитва да разхлаби строгите противоепидемични мерки, след като те предизвикаха протести на недоволство, пише CNBC.

Правителството на президента Си Дзинпин е отдадено на спирането на разпространениет на вируса, но скорошните му ходове предполагат, че управляващата Комунистическа партия ще толерира повече положителни случаи без карантина и блокирания, докато се опитва да разхлаби своята стратегия за нулев брой новозаразени.

В четвъртък от властта апелираха за "пълна мобилизация" на болниците, включително наемането на допълнителен персонал, което да гарантира тяхната "бойна ефективност", и за повече доставки на лекарства, съобщиха държавните медии. Служителите са били инструктирани да следят здравето на всеки на възраст от 65 години нагоре.

Не е ясно с колко е нараснал броят на положителните случаи, след като миналата седмица Пекин премахна задължителното тестване - което досега бе ежедневно - в много региони. От интервюта и профили в социалните мрежи обаче става ясно, че има нови огнища в компаниите и училищата в страната.

Точката за тествания в квартала Жунфън Шуейшан в Пекин бе затворена, защото всичките ѝ служители са заразени. "Моля, имайте търпение", написаха от местните власти в събота в своя профил в социалните мрежи.

Броят на случаите намалява, но той не покрива големи части от страната, след като миналата сряда масовото тестване бе премахнато в много регони. Ходът бе част от усилията на Пекин да се присъедини към САЩ и други големи икономики, които отдавна премахнаха своите ограничения и се учат да живеят с вируса.

В неделя правителството отчете 10 815 нови случаи, включително 8477 безсимптомни. На практика това е една четвърт от достигнатия дневен връх от над 40 хил. случая, но представлява само тези, които са приети в болница, или тествалите се заради работа или училище.

Провинция Шаанси например заделя 22 хил. болнични легла и е готова да увеличи капацитета си за интензивно лечение с 20%, пише шанхайското издание The Paper, позовавайки се на предствител на местната здравна комисия.

Експертите обаче предупреждават, че все още има възможност управляващата партия да даде на заден и отново да въведе ограничения, ако натискът върху болниците се окаже твърде голям на фона на разхлабването на мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още