IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ксения Собчак се е върнала в Русия?

Според информация в руски медии журналистът е преминала границата с Литва пеша

13:45 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският журналист Ксения Собчак се е завърнала в Русия, съобщава "РИА Новости". Според агенцията тя, заедно със съпругаси Константин Богомилов , е преминала пеша през границата с Литва в Псоковска област. От агенцията обаче допълват, че информацията се изяснява и на този етап няма официално потвърждение от руските власти.

Майката на Ксения - сенаторът от Съвета на Руската федерация (горната камара на Думата) Людмила Нарусова, отказа коментари, свързани с дъщеря ѝ.

Ксения Собчак е дъщеря на един от най-близките хора на руския президент Владимир Путин - Анатолий Собчак, който почина през 2000 година. В края на октомври тя избяга от Русия след ареста по обвинения за изнудване на ръководителя на "Ростех" Сергей Чемезов на нейния търговски директор. Според руските медии полицията е претърсила дома на журналиста и срещу нея също е заведено дело за углавно престъпление.

Собчак публично критикува властта в Кремъл, включително и за водената в Украйна "специална операция". През 2012 година тя участва в протест срещу властта, а през 2018 година се кандидатира за президент на Русия, но събра едва 2% от вота, припомня Bloomberg.

Тя напусна страната със своя израелски паспорт, тъй като Литва не допуска руски граждани на своя територия, на 27 октомври. Ден по-рано в Москва беше арестуван търговският директор на компанията на Собчак Кирил Суханов по обвинения за изнудване. Заедно с него е задържан и бившият главен редактор на "Татлер" Ариан Романовский. Максималното наказание по повдигнатите обвинения е до 15 години затвор.

Според прокуратурата Суханов е изнудвал за 11 млн. рубли (180 хил. долара) Чемезов, заплашвайки го, че ще публикува информация за него в Telegram. Суханов отхвърли тези обвинения, но съдът прецени, че трябва да остане в ареста до 24 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още