IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Русия е разположила изтребители в Беларус

Ръководителят на „Вагнер“ основава военноизследователски център 

15:11 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Според британското разузнаване във войната си срещу Украйна Русия иска да представи общия си съсед Беларус като съюзник срещу битката със Запада. Според доклад на Министерството на отбраната в Лондон се предполага, че Москва е разположила два изтребителя МиГ-31 и голям контейнер, защитен със земна стена, на беларуското летище Мачулищи. Министерството публикува сателитна снимка от 17 октомври.

Разполагането на изтребителя, наречен „Foxhound", вероятно е свързано с руските хиперзвукови ракети AS-24 „Killjoy“. Според НАТО тези ракети е почти невъзможно да бъдат прихванати с конвенционални средства за противовъздушна или противоракетна отбрана - оттук и прозвището.

Според британците Москва разполага с такива ракети от 2018 г. насам, предава DPA. Досега обаче нито една от тях не е била разположена в Беларус. Предвид обсега от около 2000 километра това вероятно няма да донесе стратегическо предимство във войната в Украйна, а по-скоро трябва да изпрати сигнал на Запада.

От началото на руската агресивна война в края на февруари британското министерство на отбраната ежедневно публикува информация за хода на войната, като се позовава на разузнавателна информация. Това е начинът на Лондон да се противопостави на руската версия на събитията и да държи съюзниците си информирани. Москва говори за кампания за дезинформация.

Ръководителят на „Вагнер“ основава военноизследователски център в Санкт Петербург

Междувременно ръководителят на руската наемническа групировка „Вагнер" Евгений Пригожин обяви откриването на военноизследователски център в Санкт Петербург. В така наречения „Центр Вагнер" ще се помещават специалисти, работещи по „повишаване на отбранителните способности на Русия", обяви прокремълският бизнесмен в своя канал в Telegram. Според съобщението мястото е офис комплекс в източната част на града, който вече е бил придобит от компания на Пригожин през 2019 г. "Вагнер Центр" в Санкт Петербург. Снимка: Telegram "Вагнер Центр" в Санкт Петербург. Снимка: Telegram

„Центърът „Вагнер" е комплекс от сгради, в които има места за безплатно настаняване на изобретатели, дизайнери, ИТ специалисти, експериментални производства и стартиращи предприятия", се казва в изявлението. Целта е да се създаде благоприятна среда за нови идеи, за да се намали зависимостта на Русия от вноса. Според Пригожин откриването е планирано за 4 ноември. Ако проектът се окаже успешен, ще се обмисли откриването на клонове, добави той. Последните снимки на руската държавна агенция ТАСС показват сградата отвън. Над входа вече е изписано името „Вагнер Центр".

Според американския мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW) Пригожин заема уникална позиция в руската структура на властта. 61-годишният мъж многократно критикува руското военно ръководство, без да бъде наказван за това. Шефът на Кремъл Владимир Путин е зависим от наемниците на „Вагнер" в Украйна и вероятно позволява на Пригожин да действа по-свободно, въпреки че подкопава позициите на ръководството на армията, писа миналата седмица институтът.

Според американските анализатори Пригожин принадлежи към фракцията „война до победа" в Москва. Освен наемниците на „Вагнер“ в момента се говори, че той създава още едно доброволно подразделение за борбата в Украйна заедно с бившия руски разузнавач Игор Гиркин. Разширяването на военната структура на Пригожин паралелно на руската армия може да бъде опасно за Путин, пише ISW.

Русия разширява евакуацията в Херсон 

Междувременно на фона на украинската офанзива за отвоюване на Херсон руските окупационни власти в южния украински регион обявиха евакуацията на още десетки хиляди души. „Ще разселим и преместим до 70 хил. души", заяви назначеният от Москва губернатор на Херсон Владимир Салдо в пряко радиопредаване. Според изявлението засегнатите ще са хора, живеещи в 15-километрова ивица източно от река Днепър.

През миналата седмица руската армия вече обяви, че 70 хил. цивилни са напуснали домовете си на западния бряг на Днепър. Салдо заяви, че решението за новите евакуации е взето с оглед на риска от „евентуална ракетна атака" срещу язовир на реката, която може да доведе до наводняване на левия бряг.

Според губернатора евакуацията вече е започнала и сега ще бъде разширена в Херсон или в „други региони на Русия". В понеделник Салдо вече заяви, че евакуацията на 15-километровата брегова ивица ще даде възможност на руската армия да изгради по-добра отбрана, „за да отблъсне украинската атака".

Херсонската област е частично под контрола на Русия. Миналия месец Русия анексира четирите украински региона Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск след фалшиви референдуми. Този ход не е признат в международен план. От няколко седмици украинската армия провежда офанзива за отвоюване на цялата Херсонска област, като настъпва от запад на изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още