IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият мускул на Каталуния отслабва пет години след опита за отделяне от Испания

Около 30 000 хил. работни места не са били създадени в провинцията между третото тримесечие на 2017 г. и 2019 г. заради сътресенията, според данни на BBVA

19:30 | 27.10.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Пет години след като опитът на Каталуния да се отдели от Испания предизвика шок в цяла Европа, движението за независимост в провинцията се спъва заради вътрешни разделения, намаляваща обществена подкрепа и икономическите последици от напускането на корпорации.

Каталуния загуби статута си на икономическа сила номер 1 на Испания, след като хиляди компании преместиха юридическите си централи извън региона заради опасенията, свързани с евентуалното му отделяне през 2017 г. Това щеше да остави провинцията извън Европейския съюз (ЕС) и неговите протекции, пише Ройтерс.

Подкрепата за независимост се охлади от 49% по време на референдума до 41%, докато регионалната правителствена коалиция от партии, които подкрепят независимост на провинцията, е в криза заради различия относно визията за бъдещето на движението.

Резултатът служи като предупредителна история за движението за независимост в Шотландия, което настоява за провеждане на нов референдум през следващата година за отделяне от Обединеното кралство.

Въпреки че каталунските сепаратисти не съжаляват за опита си за отцепване, те не са извлекли поуки от него, включително „необходимостта от повече подкрепа в нашето общество и повече международно признание“, казва Ориол Жункерас, председател на регионалната управляваща партия Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Жункерас беше заместник-председател на правителството на Каталуния, когато регионът проведе референдум за независимост, забранен от испански съд. Тогава снимки на полицията за борба с безредиците, която нахлува в избирателни секции, се разпространиха по целия свят, тъй като се очертаваше перспектива за хаотично отцепване на провинцията.

На 27 октомври 2017 г. Каталуния издаде краткотрайна декларация за независимост. Движението изчезна, след като испанското правителство наложи пряко управление над автономния регион.

Девет сепаратистки лидери получиха дълги присъди затвор. Жункерас получи най-строгата – 13 години, за бунт. Всички осъдени бяха помилвани през 2021 г.

Около 3000 компании са преместили регистрираните си офиси извън Каталуния през шестте месеца след референдума, според консултантската фирма Informa. Сред тях са банки, например Caixabank и Sabadell, фирмата за комунални услуги Naturgy и телекомуникационният доставчик Cellnex.

Много компании запазиха мениджърски офиси в региона, но преместването на централите им означава, че някои данъци се плащат в други региони, като Валенсия и Мадрид. Каталуния също така е домакин на по-малко бизнес събития, а чуждестранните компании избират да се установят на по-малко рискови места.

Около 30 000 хил. работни места не са били създадени в Каталуния между третото тримесечие на 2017 г. и 2019 г. поради политически опасения и опасения за сигурността, според банка BBVA.

„Изтеглянето на корпорациите „нанесе много щети на каталунската икономика и ситуацията не е възстановена“, казва Гийем Лопес Касановас, професор по икономика в университета Pompeu Fabra в Барселона и бивш член на борда на Bank of Spain. Водната група на Барселона Aigües de Barcelona е единствената голяма компания, за която се знае, че се е върнала.

Говорител на Caixabank, най-големият вътрешен кредитор в Испания, коментира, че решението на кредитора да прехвърли регистрираното си седалище във Валенсия е постоянно.

Възможността за връщане в Каталуния "не е на масата", казва и говорител на Sabadell.

Каталуния трябва да изпрати „недвусмислени сигнали“, че правната сигурност е гарантирана, за да насърчи компаниите да се върнат, посочва Жозеп Санчес Либре, председател на основната бизнес асоциация на Каталуния Foment del Treball.

Регионът на Мадрид е основният печеливш от сътресенията. Столичният регион изпревари Каталуния като регион с най-висок БВП от 2017 г. до 2020 г. Чуждите инвестиции се забавят в Каталуния от 2017 г. насам, докато в Мадрид растат.

Каталунското правителство защитава своите икономически постижения. Според представители на властите корпоративните изтегляния са били предимно политически мотивирани и не са имали големи икономически ефекти върху провинцията. Безработицата в Каталуния остава по-ниска от тази в Мадрид и от средната за Испания, а индустрията и технологичният сектор са изключително силни.

Привърженици на сепаратисткото движение също настояват, че то все още има силни позиции. Увеличават се депутатите, които подкрепят независимостта, както и хардлайнерите в движението, въпреки призивите на международната общност за помирителен подход.

Подобно на Шотландия, движението за независимост на Каталуния сега настоява за нов референдум, този път с одобрението на испанското правителство. Испания отхвърля предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още