IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски изтребител е стрелял по британски невъоръжен самолет над Черно море

Според Москва и Лондон става дума за инцидент, а не за умишлено повишаване на напрежението

11:08 | 21.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Британският министър на отбраната Бен Уолъс. Снимка:  EPA/STEPHANIE LECOCQ
Британският министър на отбраната Бен Уолъс. Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Руски изтребител е изстрелял ракета близо до невъоръжен британски разузнавателен самолет, който е патрулирал в международното въздушно пространство над Черно море на 29 септември, заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс. Според агенцията очевидно става дума за инцидент, а не за умишлено повишаване на напрежението.

Великобритания осъди Русия за нахлуването в Украйна и наложи над Москва наказателни санкции, като същевременно оказва военна и гражданска подкрепа на Украйна, а отношенията между Лондон и Москва са на исторически ниско ниво.

Уолъс заяви пред парламента, че е изразил загрижеността на правителството във връзка с инцидента пред руския министър на отбраната Сергей Шойгу, а в отговор на 10 октомври Русия е заявила, че е провела разследване и обвинява за инцидента техническа неизправност.

„Не смятаме, че това е умишлена ескалация от страна на руснаците, нашият анализ би съвпаднал с техния - че става въпрос за неизправност", заяви Уолъс пред парламента.

„Това обаче е напомняне за това колко опасни могат да бъдат нещата, когато решиш да използваш изтребителите си по начина, по който руснаците го правят през много периоди от време“. 

Той заяви, че Русия е признала, че инцидентът е станал в международното въздушно пространство, и добави, че патрулите вече са възобновени, а британските самолети вече се придружават от ескорт от изтребители.

Уолъс посети Вашингтон по-рано тази седмица, което предизвика спекулации дали конкретна заплаха или разузнавателна информация е предизвикала пътуването.

През последните седмици Украйна си върна обширни теторирии в Източна Украйна, което накара президента Владимир Путин да нареди частична мобилизация в Русия, а също и да засили ядрената реторика. Русия определя действията си в Украйна като специална военна операция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 специален поздрав! https://***.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/comments/y9oymb/uniformed_russian_soldier_is_so_intoxicated_he/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
това ква новина е? .... Това е руска техника, нормално е ракетата да се самоизстреля или да се взриви докато е на самолета... или да завие и да удари собствената си отбрана. такива неща са ежедневие в русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
То хубаво, че е стрелял по АУАКСа, ама защо не го е умерил? АУАКС фактически участват във военните действия чрез добиваните разузнавателни данни. Това, че са в международно пространство, не променя факта на участие. То е като обстрелване от международното пространство и подлежи на ликвидация. Защо не са го направили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
Е,че те и на терен в Украйна това правят.Стрелят по жилищни блокове и библиотеки, а не по настъпващите към Херсон украински въоръжени сили.Нормална ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Ами крадците на съдомиялни само това могат - да свалят успешно свои самальоти , да свалят пътнически самальоти , да стрелят неуспешно по самальоти в международни води , да блъскат своите по къщата на хората ... :))) ... Какво ще стане , ако НАТО-вските започнат да стрелят по техните ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
Ах тази агресивни руснаци, вместо мирно да използват изтребителите си за опазване на галактическия ред и човечките права, те си позволяват да изстрелват агресивни ракети близо(!) до невъоръжен, изключително мирен и не притежаващ агресивни намерения британски разузнавателен самолет. Каквъ шeйм. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още