IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може би ще се размине със студената зима

Според метеоролози шансовете за меко време са големи – добра новина за правителствата, които бързат да се запасят с горива за отопление

16:14 | 14.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една по-студена зима ще намали шанса на Европа да премине през отоплителния сезон „относително невредима“, коментира Катя Яфимава, старши изследовател на Оксфордския институт за енергийни изследвания.

„Спиранията на тока и затварянията на индустрии не могат да бъдат изключени“, допълва тя.

С постепенното настъпване на зимата в Северното полукълбо метеоролозите ще следят внимателно Арктика. Около Северния полюс се преследват ветрове, наречени полярен вихър и ако той отслабне, ледените ветрове от полюса може да слязат към Европа, САЩ и Азия.

Трудно е да се предвиди кога вихърът може да отслабне. Юда Коен, директор на сезонно прогнозиране към Центъра за проучвания на атмосферата и околната среда (Atmospheric and Environmental Research), е прекарал години в търсене на насоки.

Прогнозата за валежи на "Коперник". Графика: "Коперник"/Bloomberg Прогнозата за валежи на "Коперник". Графика: "Коперник"/Bloomberg

Един възможен индикатор е количеството натрупан сняг в Сибир през октомври, казва той. Ако снеговалежите са обилни, някъде – Европа, Северна Америка или Азия – е вероятно да се усети арктическа студена вълна.

Тод Кроуфърд, директор на звеното за метеорология на Atmospheric G2, не вижда доказателства за условия, които да доведат до същия убийствен студ, който скова Тексас миналата година.

„Към този момент няма категорични причини да вярваме, че има вероятност за подчертано слаб вихър тази зима“, коментира той.

Друга важна метрика ще е високото или ниско атмосферно налягане над Гренландия, наречено северноатлантическа осцилация. Това е „един от основните сигнали, засягащи Европа“, каза Брадли Харви, метеоролог от Maxar.

Метеоролозите трябва да следят за сигнали дали осцилацията става отрицателна, тъй като това ще означава, че Европа и източната част на САЩ може да бъдат сковани от студ. Положителна фаза може да означава по-мека зима.

От „Коперник“ също така прогнозират, че температурите в почти цялата континентална част на САЩ се очаква да са значително над средностатистическите, като сигурността надминава 70% за Тексас и други части на Юга. Регионите на Токио и Пекин също се очаква да се разминат с екстремния студ.

Шансовете за по-малки от нормалното количества дъжд и сняг в значителна част от Централна Европа са по-големи от 40%, което може да се отрази на нивата на реките и ски сезона.

В САЩ в северните щати се очаква да има повече валежи от нормалното, като части на Орегон и Вашингтон отчитат 60% шанс от влажно време.

Валежите ще бъдат повлияни от океанския атмосферен феномен „Ла Ниня“ в екваториалната част на Тихия океан. Светът е напът да отбележи трета „Ла Ниня“ поред – нещо, което се е случвало само веднъж от 1950 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
в последните 15 години, имаше 2-3 по студени зими, като нито една не може да бие студа който беше 80-те... и все по топли ще стават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Diskesuper
преди 1 година
Ъхъм, а шамана ко вика шъ събират ли дЪрва за зимата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още