fallback

Експерт: Британските инвестиции могат да подкрепят енергийния преход на България

Обединеното кралство е отлична дестинация за разрастване на българските компании, посочи Крис Бартън, търговски пратеник на Негово Величество за Европа

21:07 | 12.10.22 г.

Той вижда възможност за активно сътрудничество и в технологичната сфера. „В България технологичният сектор е много динамичен, а в Обединеното кралство също има значителна експертиза“, аргументира се той.

Крис Бартън обясни, че целта на посещението му в България е да насърчи търговията и инвестициите между двете държави. „Търговският ни оборот е значителен, на стойност около 2 милиарда евро годишно и бих искал да подпомогна разрастването му, включително чрез привличане на български инвестиции в Обединеното кралство“, каза още експертът.

По думите му Великобритания е добър избор за бизнес инвестиции, защото е разрастващ се активен голям пазар, отворена икономика, която приема радушно вложенията от други страни.

„Имаме конкретна подкрепа от държавата и за предприемачеството чрез програмата ни „Глобални предприемачи“, по линия на която хора с опит в създаването и развиването на технологични компании съдействат на компании от цял свят, които искат да инвестират в Обединеното кралство“, аргументира се Бартън.

Коментирайки подкрепата си за инициативата „Дръзките“ на Bloomberg TV Bulgaria, Крис Бартън изтъкна, че винаги се е възхищавал на невероятните постижения на иновативните компании от България, на въображението, инициативността и мотивацията им да разработват толкова възхитителни нови продукти и услуги, като носят радост, но и създават работни места с разширяването на дейността си.

„Бихме искали да участваме в този процес. Мислим, че Обединеното кралство е отлична дестинация за разрастване на българските компании. Осигуряваме отлична подкрепа и бихме искали да си партнираме с България в тази посока”, подчерта Бартън.     

Припознаха ли британците българските курорти като привлекателна дестинация? Възможно ли е в обозримото бъдеще Обединеното кралство да поиска да се върне в Европейския съюз? Пострада ли търговията между Обединеното кралство и ЕС след Brexit? Какви са плановете на новото британско правителство? Ще остане ли Лондон световен финансов център? Как Brexit се отрази на електронната търговия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още