IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна вече разполага с най-модерната германска отбранителна система

Малко след новите ракетни атаки на Русия срещу украински градове Германия предаде на страната Iris-T SLM. Защо това е толкова важно за Украйна?

22:40 | 12.10.22 г. 1
Снимка: Diehl Defence GmbH & Co. KG
Снимка: Diehl Defence GmbH & Co. KG

Облекчението резонира в тези думи. „Започна нова ера на противовъздушната отбрана", написа украинският министър на отбраната Олексий Ресников в Twitter в сряда. След това той благодари на германския министър на отбраната Кристине Ламбрехт за подкрепата.

Поводът: Малко след новите ракетни атаки на Русия срещу десетки украински градове Германия предаде на страната първата бройка от системата за противовъздушна отбрана Iris-T SLM. С това Федералната република предоставя най-модерната си и по принцип най-скъпата система за противовъздушна отбрана на правителството в Киев. Ето и по-важните въпроси и отговори, предоставени от DPA. 

Iris-T: Какво може да прави системата?

Съществуват няколко версии на ракетната програма, наречена Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled. Най-простата форма е триметрова ракета „въздух-въздух". С помощта на тази управляема ракета изтребители като Eurofighter могат да атакуват други самолети или дори ракети. Тъй като оръжието търси и проследява целта си самостоятелно, без да се налага пилотът да го управлява, всеки самолет може да стреля с него практически от прикритие. 

По-късно тя бе последвана от по-мощен вариант като част от цялостна отбранителна система, наречена Iris-T-SLS, а по-късно -SLM, с 360-градусов радар, център за управление и пускова установка. Системата може да сваля от земята изтребители, хеликоптери, безпилотни самолети и управляеми ракети, с изключение на балистичните, на разстояние до 40 километра. Освен това е сравнително гъвкава, тъй като може да се транспортира и монтира на много видове превозни средства с относителна лекота.

Първоначално Германия ще предостави на Киев четири системи от този наземно базиран тип Iris-T, всяка на стойност 140 млн. евро, а финансирането на още три е осигурено.

Кога е построена и от кого?

Iris-T е разработена през 90-те години на миналия век от дъщерно дружество на базираната в Нюрнберг Diehl Group. Понастоящем компанията работи с концерна за отбранителна електроника Hensoldt върху по-добра версия с много по-голям обхват. Първите ракети за самолети се появяват в Луфтвафе (германската ВВС) през 2005 г. Системата SLM се появи през 2014 г., но германските военновъздушни сили досега са използвали само обикновената ракета. Цялостната система досега е била използвана само в Норвегия, Швеция и Египет.

Ракетата Iris-T, особено в по-новата си версия, е ефективно средство срещу самолети и по-прости управляеми оръжия. Една от тези системи може да защити среден по големина град като Нюрнберг или Хановер. Iris-T SLM може да обстрелва цели на максимална височина 20 километра и с обсег 40 километра. По този начин върху голяма площ се разпъва своеобразен защитен чадър. „По-специално наземната противовъздушна отбрана е способна да защитава постоянно пространствата за дълъг период от време", пише производителят. Тази защита е необходима: Съвсем наскоро Русия отново увеличи масираните си нападения срещу украински градове.

Как са били обучени украинските войници?

Украинските войници вече са преминали обучение за работа с тази оръжейна система в Германия. Германски фирми пък поеха техническата поддръжка. Специалистите от военновъздушните сили са се погрижили за тактическото обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Браво, но за къде по-напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още